Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνή αναγνώριση Μητσοτάκη βλέπει η ΝΔ

Πώς υποδέχτηκαν και σχολίασαν στην Πειραιώς το νέο δημοσίευμα των FT. Οι διεθνείς επαφές του Κυριάκου, οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα. Δεν αποκλείουν αλλαγή στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες για το Σκοπιανό.

Διεθνή αναγνώριση Μητσοτάκη βλέπει η ΝΔ

Ικανοποιημένοι δηλώνουν στη ΝΔ από την «ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση» -όπως λένε- του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποτυπώνεται στις επαφές του στο εξωτερικό και στα δημοσιεύματα ευρωπαϊκών και αμερικανικών ΜΜΕ. Τελευταία αφορμή, η συνέντευξη-αφιέρωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που φιλοξένησαν χθες οι FT και τον παρουσίασαν ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, σκορπώντας χαμόγελα στην Πειραιώς. «Οι εξελίξεις έχουν πάρει τον δρόμο τους και δεν μπορούν να ανατραπούν, όσα τερτίπια και αν σκεφθεί η κυβέρνηση», σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ και κάνει λόγο για «αντίστροφη μέτρηση», που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αλλά και στις διεθνείς συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, το ενδιαφέρον των συνομιλητών του προς το πρόσωπό του είναι έντονο και το αποδίδουν στη βεβαιότητά τους ότι πολύ σύντομα αυτός θα είναι ο επόμενος «ένοικος» του Μεγάρου Μαξίμου.

«Όλοι γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους τον επόμενο Έλληνα ηγέτη και ενδιαφέρονται να τον γνωρίσουν καλύτερα, να μάθουν τις απόψεις του και να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις», αναφέρουν στο γαλάζιο επιτελείο. Επικαλούνται δε και διάφορα αρνητικά για την κυβέρνηση ξένα δημοσιεύματα, που επιβεβαιώνουν -κατά τους ίδιους- τις καταγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και «αποκαλύπτουν τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα, αλλά και την αληθινή εικόνα που αποκρύπτει ο απερχόμενος πρωθυπουργός».

Τέσσερα δημοσιεύματα

Πρόσφατα, υπενθυμίζεται, η αξιωματική αντιπολίτευση πρόβαλε εμφατικά τέσσερα ακόμα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ για ισάριθμα προβλήματα στην Ελλάδα και ειδικότερα την παιδεία (Deutsche Welle), την οικονομία (Handelsblatt), την ασφάλεια (Economist) και το προσφυγικό (Reuters). «Την ώρα που ο κ. Τσίπρας δηλώνει θαυματοποιός και παρουσιάζει μια εξιδανικευμένη εικόνα για την Ελλάδα, προσβάλλοντας τους πολίτες και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους, ο διεθνής Τύπος ξεγυμνώνει στα μάτια όλων την εικόνα του κυνισμού, της φαυλότητας και της ανευθυνότητας που κρύβει κάτω από το προσωπείο της δήθεν αριστερής του ευαισθησίας», ήταν το σχετικό σχόλιο της Πειραιώς.

Η ΝΔ επιμένει να διατηρεί υψηλούς τόνους στο Σκοπιανό, στον απόηχο και των τελευταίων δηλώσεων Ζάεφ, παρόλο που μετά ανασκευάστηκαν. Μετά και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «όλα τα κόμματα και τους βουλευτές» να καταψηφίσουν τη συμφωνία, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να πάρουν άλλο δρόμο από αυτόν που ευελπιστεί η κυβέρνηση. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως με δεδομένη και την πίεση που δέχονται οι βουλευτές από την κοινή γνώμη, η ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν αποκλείει τελικά να μη συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι βουλευτές για να εγκριθεί η συμφωνία. «Οι πρόθυμοι στριμώχθηκαν», σχολίαζε σχετικά συνεργάτης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένους βουλευτές του Ποταμιού και του ΚΙΝΑΛ, που εμφανίζονται θετικοί στη συμφωνία. 

Την ίδια ώρα, νέο μήνυμα προς το Ποτάμι έστελνε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης: «Η προεκλογική συνεργασία είναι θέμα του Ποταμιού. Μετεκλογικά πρέπει να συνεργαστούμε οπωσδήποτε», τόνισε, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ χωρίς καμία αμφιβολία μπορεί και πρέπει να συμπορευτούν». Την προσεχή Δευτέρα, μάλιστα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης θα παραστούν στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Χατζηδάκη, δίνοντας για μία ακόμη φορά «τροφή για σχόλια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v