Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Παράθυρο για ελληνική συμμετοχή σε ενεργειακά έργα

Εριξαν τους τόνους για τις απελάσεις διπλωματών Τσίπρας και Πούτιν αλλά δεν έλειψαν τα... εκατέρωθεν «καρφιά». Μήνυμα του πρωθυπουργού για τις πωλήσεις ρωσικών όπλων στην Τουρκία λόγω casus belli. Παράθυρο για αξιοποίηση TAP στην προώθηση ρωσικού αερίου.

Πούτιν: Παράθυρο για ελληνική συμμετοχή σε ενεργειακά έργα

Μας ενώνουν μεγάλες προοπτικές, υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και αλληλοσεβασμού. Με αυτόν τον τρόπο συζητήσαμε σήμερα, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Θα συμβάλουν σε αυτό διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα.

Δώσαμε μεγάλη βάση στην εμπορική και οικονομική συνεργασία, η οποία δείχνει καλή δυναμική, εκτίμησε, σημειώνοντας ότι πέρυσι αυξήθηκε 27% το διμερές εμπόριο και ήδη φέτος ενισχύεται κατά 11%. Οι συνολικές επενδύσεις Ρωσίας και Ελλάδος φτάνουν τα 700 εκατ. δολάρια, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλ. Πούτιν έδωσε έμφαση στις διμερείς επαφές που γίνονται σε διάφορα επίπεδα και έδωσε μεγάλη έμφαση στον χώρο της ενέργειας, όπου, όπως είπε, η χώρα του προμηθεύει την Ελλάδα με πάνω από 50% του φυσικού αερίου και 10% του πετρελαίου.

Εξετάσαμε την πιθανότητα συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στα έργα υποδομής για τη μεταφορά αερίου από τη νότια διαδρομή και τις προοπτικές συνεργασίας στην καινοτομία, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι υπάρχουν εταιρείες στη χώρα του που θέλουν να επεκταθούν στην ελληνική αγορά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι φέτος θα έρθουν συνολικά 1 εκατομμύριο επισκέπτες στη χώρα μας και σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε και οι Ελληνες να μπορούν να επισκέπτονται τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τα διεθνή, είπε ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ αλλά και το Κυπριακό, ενώ ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που έγιναν.

Τσίπρας: Ανησυχία για Τουρκία, συζητήσαμε για πΓΔΜ

Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα αλλά και ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με τη διεθνή ασφάλεια. Είπε ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των λαών.

«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό υπόβαθρο μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση. Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο Κρεμλίνο και η τρίτη φορά που έρχομαι στη Ρωσία. Ηρθα τότε σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και η βούλησή μου ήταν να χτίσουμε τη σχέση των δύο κρατών μετά από πέντε χρόνια αδράνειας».

Εκτίμησε ότι την περίοδο που μεσολάβησε, αναδείχτηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα να προωθεί ένα μοντέλο ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

«Σήμερα, 3,5 χρόνια μετά, έρχομαι σε μια τελείως διαφορετική περίσταση. Η Ελλάδα έχει φύγει από το φάσμα της χρεοκοπίας και έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός και η οικονομία άντεξαν και μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Ετσι η εταιρική σχέση με τη Ρωσία μπορεί να είναι πιο αποδοτική».

Όπως είπε, οι προκλήσεις δεν τελείωσαν καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Υποστήριξε δε ότι ο ελληνορωσικός διάλογος καθίσταται έτσι περισσότερο σημαντικός.

«Ο διάλογος αυτός δεν είναι πάντα εύκολος», παραδέχτηκε με αφορμή τα όσα προηγήθηκαν το καλοκαίρι (σ.σ. εκατέρωθεν απελάσεις). «Η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που οικοδομήσαμε το 2015, μας βοηθά πάντοτε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αλληλοσεβασμό και στην αλληλοκατανόηση».

Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή, τον ρόλο της Ρωσίας και τις σχέσεις με την Τουρκία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, «εξέφρασα τις ανησυχίες της Ελλάδας σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί το casus belli σε βάρος της χώρας».

Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό χάρτη, είπε ότι συζητήθηκαν ο North Stream αλλά και η προοπτική του Turkish Stream που θα μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς Ιταλία και Ευρώπη. «Ένα έργο που σε συνδυασμό με άλλους αγωγούς αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη στήριξη της Ρωσίας για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το ΣΑ του ΟΗΕ στην οριστική λύση.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. «Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και γιατί για τη χώρα και τον ελληνικό λαό είναι καίριας σημασίας ζήτημα η γειτονική χώρα να μην έχει Συνταγματικό Ονομα το ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’». Είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε δίκαιη βάση ένα πρόβλημα που παραμένει χρόνια άλυτο και αντιμετωπίζει εθνικιστικές τάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ δήλωσε ότι έχει σημασία ο διάλογος, ειδικά όταν υπάρχουν διαφωνίες. «Η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία και να στηρίζεται στον διάλογο μαζί της. Αυτή τη θέση εκφωνώ σταθερά για 3,5 χρόνια σε όλα τα φόρα που συμμετέχω».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία θύμισε ότι στην Μαριούπολη κατοικούν 130.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες και ευχαρίστησε τον Βλ. Πούτιν για την αναλυτική ενημέρωση.

Εκανε λόγο για συμφωνίες που θα βοηθήσουν στις ελληνικές εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων και ανακοίνωσε ότι θα συσταθούν Επίτιμα Ρωσικά Προξενεία σε Αλεξανδρούπολη και Ναύπλιο.

Η έξοδος από την κρίση

Απαντώντας στο εάν εκτιμά ότι η θέση της Ελλάδας στην περιοχή αναβαθμίστηκε μετά την έξοδο από την κρίση και το τρίτο μνημόνιο, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι ο ελληνικός λαός περνά από μια δύσκολη περίοδο.

Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα της ελληνικής κυβέρνησης και μπορώ να συγχαρώ τον πρωθυπουργό που παρά τις εισηγήσεις, κάνει μια προοδευτική πορεία για την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, είτε είναι δύσκολες οι στιγμές είτε υπάρχει ευμάρεια, γιατί υπάρχουν οι ιστορικές μας σχέσεις, συμπλήρωσε. Κατέληξε λέγοντας ότι ευχήθηκε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ακόμα υπάρχουν.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν μια «μαύρη σελίδα». Πιστεύουμε ότι το έχουμε ξεπεράσει, έχουμε ανακτήσει μεγάλο μέρος της οικονομικής κυριαρχίας. «Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι χώρα που εκ της θέσης της στη γεωγραφία, δύσκολα μπορεί να χάσει τη σημασία της. Για 3,5 χρόνια με ενεργητική πολιτική αποδείξαμε πως μπορούμε να είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ αλλά να διατηρούμε σχέσεις φιλίας και να παίζουμε κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο».

Οι απελάσεις

Απαντώντας στο θέμα της απέλασης των διπλωματών, ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι από την αρχή δεν συμφωνούσε στη βάση με την οποία έγιναν οι απελάσεις Ρώσων από την Ελλάδα. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι κάποιος από τη Ρωσία θα κάνει παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδος, είναι σαχλαμάρες. Αν οι μυστικές υπηρεσίες έχουν κάποιες πληροφορίες, υπάρχουν τρόποι διευθέτησης αυτών των καταστάσεων χωρίς θεατρικές κινήσεις, είπε.

Αυτή η σελίδα έχει κλείσει, περνάμε στην άλλη. Δεν έχει επηρεάσει τις οικονομικές μας σχέσεις, προχωράμε και δουλεύουμε.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. «Μια βροχερή μέρα το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι», δήλωσε και επεσήμανε ότι «Η Ελλάδα, όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, σε κρίσιμα θέματα στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δεν κινείται με γνώμονα απόψεις ή πιέσεις τρίτων χωρών. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη στην ΕΕ που δεν ταυτίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συντονισμένη θέση να υπάρξουν απελάσεις για την υπόθεση Σκριπάλ.

Από την άλλη πλευρά, όταν βλέπουμε μεμονωμένα περιστατικά που μας ενοχλούν, πρέπει να δίνουμε κάποια μηνύματα αλλά και να κοιτάζουμε μπροστά. Πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση έληξε και αυτό που έχει σημασία είναι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία», είπε. 

Η «στρατικοποίηση» της Κύπρου και οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

Υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, θύμισε για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας. Θύμισε ότι η χώρα παρέχει διευκολύνσεις για υπηρεσίες ανθρωπιστικής φύσεως. Δεν υπήρχε στο τραπέζι ιδέα, τόνισε (αποκαλύπτοντας ότι επικοινώνησε με τον Ν. Αναστασιάδη) για προοπτική στρατιωτικοποίησης του νησιού, «δεν παλεύουμε για λύση αποστρατιωτικοποίησης για να έχουμε παράλληλα στρατιωτικοποίηση», συνέχισε και θύμισε ότι η Κύπρος παρέχει δυνατότητες ελλιμενισμού σε φίλιες δυνάμεις και τη Ρωσία.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα, αξιόπιστος εταίρος με τη Ρωσία. «Πιστεύω ότι οι σχέσεις αυτές έχουν τη δική τους δυναμική και τις δικές τους βαθιές ρίζες. Δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Και οι δυο πλευρές, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η Ρωσία, πρέπει να αξιοποιήσουν την αξία της Ελλάδας. Αν δεν μπορούσαμε να είμαστε αξιόπιστοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά και έντιμοι φίλοι με τη Ρωσία δεν θα είχαμε την ίδια αξία και την ίδια σημασία για τη Ρωσία. Η χώρα μας μπορεί να παίξει ρόλο γέφυρας».

Η ενεργειακή συνεργασία

Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα υποδομών. Αυτό σημαίνει και συμμετοχή της Ελλάδας στον Turkish Stream που θα περνά από τη χώρα. Το συζητήσαμε με τους Ελληνες και υπάρχει αρκετή πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που σχεδόν ολοκληρώνεται (σ.σ. TAP). Μπορούμε να δούμε πως θα τον γεμίσουμε με προϊόν. Είναι ξεχωριστό θέμα και θα πρέπει να το εξετάσουμε οικονομικά, τόνισε ο Βλ. Πούτιν.

Στηρίζουμε τη διαφοροποίηση ενεργειακών πόρων. Αυτό σημαίνει πολλαπλασιασμός των πηγών και των μέσων και όχι αποκλεισμό κάποιων, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά εντός ΕΕ όταν προωθείται ο North 2 αλλά υπάρχουν κολλήματα στην επέκταση του Turkish Stream. Με την Ιταλία κρατούμε μια σταθερή στάση εντός ΕΕ και θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση και από την Κομισιόν».

Εκτίμησε ότι βέλτιστη τεχνικά και οικονομικά λύση είναι ο TAP να έχει και ρωσικό αέριο. Είναι θέση που υποστηρίζουμε σταθερά και θα συνεχίσουμε να τα υποστηρίζουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v