Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίεση Τσίπρα λόγω Σκοπιανού βλέπει η ΝΔ

Πώς αποτιμά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Υπερψήφισε την μη περικοπή των συντάξεων. Αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικογένεια Τσίπρα. Γαλάζιο «ναι» στο debate των δύο αρχηγών.

Πίεση Τσίπρα λόγω Σκοπιανού βλέπει η ΝΔ

Αμηχανία και αγωνία διαπιστώνει στον Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ, αποτιμώντας τη χθεσινή κοινοβουλευτική μάχη με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος -σύμφωνα με συνεργάτες του- κατάφερε να φέρει αρκετές φορές σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.

Η ΝΔ υπερψήφισε -όπως και τα υπόλοιπα κόμματα- το επίμαχο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, λέγοντας «ναι σε οτιδήποτε ανακουφίζει έστω και έναν συμπολίτη μας από την καταστροφική σας πολιτική», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, όμως, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό των συνταξιούχων μέσω της κατάργησης ενός αχρείαστου μέτρου, που η ίδια είχε ψηφίσει δύο φορές.

Η μεγαλύτερη ήττα του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συζήτηση, κατά την Πειραιώς, ήταν στο θέμα των Σκοπίων. «Ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε εξαιρετικά αμήχανη φάση, αφού εξαναγκάστηκε για πρώτη φορά να ομολογήσει ότι σκέφτεται αν θα προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», έλεγε μετά τη συνεδρίαση στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, που εκτιμούσε ότι ο πρωθυπουργός «μάλλον το είπε ασυνείδητα στη δευτερολογία, εξαιτίας της έντονης πίεσης που δέχτηκε προηγουμένως». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τι είναι αυτό που σκέφτεται ο κ. Τσίπρας και έχει δεύτερες σκέψεις; Μήπως συνειδητοποιεί ότι οι εξαρχής  επιφυλάξεις μας έχουν βάση; Ας μας πει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν τα Σκόπια και ενώ ο κ. Ζάεφ διατείνεται πως για πρώτη φορά τούς παραχωρήθηκε η μακεδονική γλώσσα και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού τους ως ‘Μακεδόνες’».

Έντονη αγωνία

Η αίσθηση που υπάρχει στα στελέχη της ΝΔ είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιεσμένος και έχει έντονη την αγωνία για τη συμφωνία που έχει υπογράψει. «Εξού και η προτροπή του να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας τώρα, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών, μήπως και διασφαλίσει εκ νέου την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής», τονίζουν. Από την πλευρά της, η ΝΔ υπενθυμίζει πως έχει σε ετοιμότητα όλα τα όπλα που βρίσκονται στη διάθεσή της, με ένα εξ αυτών και την πρόταση μομφής κατά της συγκυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός ανέμενε μια μετωπική επίθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με έμφαση στα σκάνδαλα και στη διαφθορά. Όμως, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «εκ λάθους των συνεργατών του, όσα χαρτιά και ‘ντοκουμέντα’ έβγαλε και έδειξε από τα ΝΕΑ, δεν ήταν μόνο από την περίοδο Μαρινάκη αλλά και από την προηγούμενη, αυτή του Σταύρου Ψυχάρη. Τον εκδότη που, κατά τις ίδιες πηγές, «ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας συναντούσε εκείνη την εποχή κρυφά και με μοναδικό μάρτυρα μια γάτα Ιμαλαΐων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει αμηχανία στον πρωθυπουργό και στα περί οικογενειοκρατίας που του ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που του ζήτησε να μην αναφερθούν στο τι έχουν κάνει οι οικογένειές τους. Στενός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη «φωτογράφιζε» την περίοδο της Δικτατορίας, όταν «σε αντίθεση με την οικογένεια Μητσοτάκη, που είναι γνωστό τι έκανε εκείνη την περίοδο, δεν ξέρουμε τι έκανε η οικογένεια του κ. Τσίπρα».

Όσον αφορά την πρόκληση του πρωθυπουργού για debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ απαντά θετικά, με πηγές του κόμματος να δηλώνουν ότι «είμαστε έτοιμοι, όποτε το θέλει», αν και συμπληρώνουν ότι ο κ. Τσίπρας «πολλά λέει, αλλά λίγα κάνει». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v