Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψωνίζει» από… κέντρο ο Μητσοτάκης

Ο συμβολισμός της μεταγραφής Θεοχάρη στη ΝΔ. Ασκήσεις ισορροπίας και προεκλογικά φλερτ με άλλους βουλευτές. Αναδιαμορφώνονται οι συσχετισμοί στη Βουλή για το Σκοπιανό.

«Ψωνίζει» από… κέντρο ο Μητσοτάκης

Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο του 2017, όταν στη ΝΔ προσχώρησε ο ανεξάρτητος  βουλευτής Ιάσων Φωτήλας. Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2018, στην αξιωματική αντιπολίτευση εντάχθηκε η Κατερίνα Μάρκου και τον περασμένο Ιούλιο ο Γιώργος Κατσιαντώνης, επίσης ανεξάρτητος βουλευτής. Πριν από έναν περίπου μήνα, ανακοινώθηκαν στις εκλογικές λίστες του κόμματος οι Πέτρος Τατσόπουλος και Αντώνης Πανούτσος, ενώ μόλις χθες ένοικος Πειραιώς έγινε και ο Χάρης Θεοχάρης, αποτελώντας τον τέταρτο κοινοβουλευτικό, προερχόμενο από τον χώρο του κέντρου, που μεταγράφεται στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρούσα θητεία της Βουλής.

Είναι η απάντηση του προέδρου της ΝΔ σε αυτούς που του αποδίδουν δεξιά στροφή, με την παρότρυνση στελεχών όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, με τον ίδιο πάντως να μη δείχνει πως έχει ενδοιασμούς.

«Η ΝΔ, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών, μέσα από μία τολμηρή διαδικασία ανανέωσης, κατάφερε και καταφέρνει να διευρύνει την εκλογική και πολιτική της απήχηση, κάνοντας μία τολμηρή μετακίνηση προς τον χώρο του πολιτικού Κέντρου, χωρίς να προδώσει τις βασικές της αξίες και τα βασικά της πιστεύω», είχε πει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης. Και από το βήμα της ΔΕΘ, άλλωστε, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κάνει γενναία ανοίγματα προς τους γειτονικούς στη ΝΔ πολιτικούς χώρους, προαναγγέλλοντας την αξιοποίηση στελεχών από άλλες παρατάξεις και την αριστερά. Για παράδειγμα, ακούγονται τα ονόματα των βουλευτών του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού, καθώς και δύο ακόμα ανεξάρτητων βουλευτών, του Αριστείδη Φωκά (προερχόμενου από την Ένωση Κεντρώων) και του Γιώργου Λαζαρίδη (από τους ΑΝΕΛ).

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, σύμφωνα με το περιβάλλον του, το κόμμα του να καλύπτει πολιτικά τον χώρο που εκτείνεται από τη δεξιά έως το κέντρο και την κεντροαριστερά. Στο πλαίσιο αυτό, τη φιλελεύθερη φιλοσοφία των προτάσεών του στην οικονομία συμπληρώνουν οι πιο «συντηρητικές» θέσεις για την ασφάλεια των πολιτών και τα εθνικά μας θέματα.

Όσον αφορά την προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη, πάντως, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, οι απόψεις του ταυτίζονται με αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για την ανάταξη της οικονομίας, όσο και για την ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού μετώπου. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο της κρίσης και να μπούμε στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Στόχος που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, στρατηγικό σχέδιο και διαχειριστική επάρκεια. Στόχος που απαιτεί ενότητα όλων των φιλελεύθερων, φιλοευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του τόπου», δήλωσε ο βουλευτής αμέσως μετα τις επίσημες ανακοινώσεις.

Η μεταγραφή Θεοχάρη σηματοδοτεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια, αναδιαμορφώνοντας τους αριθμητικούς συσχετισμούς σχετικά με την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Στη ΝΔ εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο αριθμός των απαιτούμενων 151 βουλευτών-ψήφων δεν θα εξασφαλιστεί τελικά από την κυβέρνηση, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή ομιλία του για τον προϋπολογισμό, διατήρησε πολύ υψηλούς τους αντιπολιτευτικούς τόνους σχετικά με το θέμα: «Να πείτε ακροδεξιό και εθνικιστή όποιον διαφωνεί με τη συμφωνία σας. Ερμηνεύσατε όπως θέλετε την Ιστορία. Μιλήσατε ακόμα και για τον Εμφύλιο, σπέρνοντας και πάλι τον εθνικό διχασμό. Για "μακεδονική" ταυτότητα και "μακεδονική" γλώσσα ούτε μία λέξη. Ούτε, βέβαια, για τα καμώματα του συνεταίρου σας, που τώρα μαλώνει με τον κ. Κοτζιά, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο με βαριές κατηγορίες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v