Καμμένος: Δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Στροφή του Πάνου Καμμένου. Μόνη εξαίρεση, αν η ψήφος εμπιστοσύνης συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χωρίς εξουσιοδότηση από την ΚΟ να αποσύρει υπουργούς ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ. Δεν θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού με Τσίπρα. Ακύρωσε τηλεοπτική συνέντευξη.

Καμμένος: Δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Μέσω twitter, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε ότι «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας».

«Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Open, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σχετίζει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος επανήλθε μέσω Twitter, σχολιάζοντας ότι «όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται στα Σκόπια», κάνοντας λόγο για απειλές και εκβιασμούς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επικαλούμενος και σχετικό δημοσίευμα.  

Τι έγινε στην ΚΟ

Το ενδεχόμενο να μη γίνει σήμερα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ολοκληρώθηκε χωρίς οριστική απόφαση η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τη δική του σημασία έχει το ότι δεν δόθηκε εξουσιοδότηση για να αποφασιστεί η αποχώρηση των υπουργών που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση, τέσσερις στους επτά (Θ. Παπαχριστόπουλος, Β. Κόκκαλης, Κ. Ζουράρις, Ν. Μαυραγάνης) δεν συμφώνησαν με αυτό το σκεπτικό. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως οι «διαφωνούντες» είπαν ότι δεν μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση, με δεδομένο πως έλειπαν η Έλενα Κουντουρά και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Κύκλοι των ΑΝΕΛ πάντως, μετά και από όσα γράφτηκαν για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωναν: «Ως αποκυήματα φαντασίας μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις περιγραφές για το τι συνέβη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να πλήξουν τους Ανεξάρτητους Ελληνες όχι μόνο δεν πετυχαίνει τον στόχο της, αλλά προκαλεί πλέον γέλια».

Λίγη ώρα αργότερα, στο twitter, o Πάνος Καμμένος έκανε νέα παρέμβαση, αναφερόμενος και στην κυβερνητική συνεργασία. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας». Και συμπλήρωσε πως «τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Ουσιαστικά παραπέμπει εκ νέου στις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπου όπως φάνηκε η πλειοψηφία δεν συναινεί με την «απόσυρση» των υπουργών από την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή υπήρξε αναφορά και στο πρόβλημα στρατηγικής που έχει δημιουργηθεί.

Αξιοσημείωτο δε είναι ότι σε κείμενο του ο Κ. Ζουράρις εκφράζει τις διαφωνίες του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο κλείνοντας σημειώνει πως η άποψη αυτή «συνυπάρχει με την πλήρη και διαρκή εκ μέρους μου στήριξη προς την παρούσα κυβέρνηση, μέχρι λήξεως της εντολής».

Μετά τη συνεδρίαση, ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε πως «είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση. Αν δεν ολοκληρωθούν οι εξελίξεις στα Σκόπια, δεν μπορώ να πάρω απόφαση. Θα συνεδριάσουμε μόλις υπάρξει κάτι. Αν δεν έχουμε εξελίξεις, δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό» σημείωσε, ενώ δεν θα δώσει σήμερα συνέντευξη (όπως ήταν προγραμματισμένο). Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για τη στάση του κόμματος στις επικείμενες ψηφοφορίες και στο ενδεχόμενο να αποφασιστεί ψήφος εμπιστοσύνης κατά συνείδηση, ο Πάνος Καμμένος σημείωσε πως «δεν υπάρχει δήλωση. Αυτά όλα που γράφονται είναι ανεπίσημα, δεν υπάρχουν διαρροές και δεν επιβεβαιώνω κάτι».

Εισερχόμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επεσήμανε στους δημοσιογράφους πως «είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, γιατί υπάρχει μία εμπλοκή με τα Σκόπια. Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή, είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντησή μας» . Μία πιο σαφής εικόνα για τη στάση που θα τηρήσει ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος αλλά και το κατά πόσο θα μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις των βουλευτών θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Στη συνεδρίαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές του κόμματος, εκτός από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Επίσης έδωσε το παρών και ο Νίκος Μαυραγάνης, που συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά δεν έχει εκλεγεί βουλευτής. Δεν παραβρέθηκαν δύο άλλα μέλη της κυβέρνησης, που δεν είναι βουλευτές: o Τέρενς Κουίκ (που σύμφωνα με πληροφορίες είναι στο εξωτερικό και αποτελεί «ξένο σώμα» για τους Ανεξάρτητους Έλληνες) και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (η οποία έχει πει πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της).

Να σημειωθεί πως ο Πάνος Καμμένος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στα όσα είχαν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη. «Βγάλτε φωτογραφίες για να μην κάνετε σενάρια», είπε προς τους εκπροσώπους του Τύπου, προσθέτοντας πως «τον Κόκκαλη λέγανε πως τον είδανε σε καφέ την Τετάρτη (ημέρα που ήταν προγραμματισμένη αρχικά η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) ενώ ήταν στην Αχαΐα».

Σε χαλαρή συζήτηση πριν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έγινε μία χιουμοριστική αναφορά στις καρέκλες που υπήρχαν στο τραπέζι και ήταν κενές. Με τον Βασίλη Κόκκαλη να σχολιάζει χαμογελώντας πως υπάρχει μία απόσταση.

Το πρωί ο Πάνος Καμμένος -απαντώντας στα πυρά της Νέας Δημοκρατίας στη συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή- σημείωσε πως «δεν τελώ υπό παραίτηση». Χαρακτηριστικά είπε «απερχόμενος υπουργός δεν είμαι. Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση. Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια ούτε έχω δηλώσει επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση. Αρα πρόκειται για προσβλητική διαδικασία από τη ΝΔ».

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v