Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου και η στρατηγική... τράβα το τσιρότο

Ψήφος εμπιστοσύνης, ανασχηματισμός, Συμφωνία των Πρεσπών στους άμεσους σχεδιασμούς. Kοινοβουλευτικό vertigo για κυβερνητική ενίσχυση ή κάλπες. Ο Καμμένος δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για μετωπική ρήξη με τον Τσίπρα. Σε εξέλιξη η συνάντηση.

Το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου και η στρατηγική... τράβα το τσιρότο

Αποφασισμένος να ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης αυτή την εβδομάδα, είτε άρει τη στήριξη στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος είτε όχι, φέρεται ο πρωθυπουργός. Και όχι μόνο: στους σχεδιασμούς του είναι να «φέρει» στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών αμέσως μετά, με στόχο η ψηφοφορία να γίνει στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης, το πολύ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ζήτησε χθες από τον κ. Καμμένο να επισπευσθεί η συνάντησή τους, δηλαδή να γίνει σήμερα το πρωί (10.30πμ) αντί για αύριο. Μια συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εάν δεν αλλάξει κάτι στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού:

• «Ακόμα και σήμερα» θα ανακοινώσει την απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αποστέλλοντας και το σχετικό αίτημα στη Βουλή.

Σ' αυτή την περίπτωση, η τριήμερη συζήτηση θα αρχίσει το μεσημέρι της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την τρίτη ημέρα.

• Από αύριο μέχρι την Τρίτη είναι το κενό διάστημα για τον ανασχηματισμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζει να τον ανακοινώσει αμέσως ώστε να μην προσέλθει στη συζήτηση στη Βουλή με «κενά» στο υπουργικό σχήμα – εφόσον ο κ. Καμμένος ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ανεξάρτητα από το εάν εξακολουθεί να την στηρίζει ή όχι.

• Με το πέρας της ψηφοφορίας για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος στη κοινοβουλευτική διαδικασία που αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι τότε, θα έχουν μελετηθεί οι συνταγματικές αλλαγές που υπερψηφίσθηκαν την Παρασκευή από το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ. όπως ονομάζεται πλέον) και, άρα, εάν δεν παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα, «δεν υπάρχει λόγος χρονοτριβής».

Στην κατηγορία του κ. Καμμένου ότι η μεταξύ τους αρχική συμφωνία είχε ορίζοντα τον Μάρτιο, η απάντηση του πρωθυπουργού θα παραπέμπει στην επιτάχυνση των διαδικασιών στα Σκόπια. «Εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της νωρίτερα δεν μπορεί η Αθήνα να αφήσει τις δικές της στο συρτάρι για ένα-δύο μήνες ακόμα», λένε ήδη κυβερνητικά στελέχη.

Όπως προκύπτει, το πολιτικό και κοινοβουλευτικό vertigo θα διαρκέσει ένα δεκαήμερο μάξιμουμ, στη διάρκεια του οποίου η όξυνση και οι αναταράξεις στα πολιτικά κόμματα θα χτυπήσουν «κόκκινο».

Εάν μάλιστα κάποιες πληροφορίες αποδειχθούν σωστές, η κυβέρνηση θα δεχτεί ψήφο εμπιστοσύνης και από βουλευτές που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στους ΑΝΕΛ (όπως, πιθανότατα, από τον Σπύρο Δανέλη του Ποταμιού), ενώ το ίδιο θα συμβεί και στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κίνδυνος διάλυσης για τους ΑΝΕΛ

Σίγουρη θεωρείται η αποχώρηση από το υπουργείο Άμυνας του Πάνου Καμμένου (που θα δόσει έκτακτη συνέντευξη τύπου στις 12.00, μετά το ραντεβού στο Μαξίμου) και της υφυπουργού του, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να προσδοκά να τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υπουργοί – στελέχη του κόμματος, κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολο με τα παρόντα δεδομένα.

Ο κ. Καμμένος και το κόμμα του βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της επταετούς ιστορίας των ΑΝΕΛ, οι οποίοι κινδυνεύουν με διάλυση.

Ανεξαρτήτως της έκβασης της σημερινής συνάντησης, μείζον στοίχημα για τον ίδιο είναι να διατηρήσει σε ζωή την κοινοβουλευτική του ομάδα, δηλαδή τουλάχιστον 5 βουλευτές από τους 7 συνολικά να παραμείνουν Ανεξάρτητοι Έλληνες και ενώ ο ένας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ήδη προαναγγείλει την υπερψήφιση της συμφωνίας σε περίπου δύο εβδομάδες και τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ο Πάνος Καμμένος, μετά και τον «πάγο» που του έβαλε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα στη συνεδρίασή της την Παρασκευή για την απόσυρση όλων των «δικών» του υπουργών από το κυβερνητικό σχήμα, φάνηκε να μην ελέγχει απόλυτα την κατάσταση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέες εκρήξεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τις καταγγελίες περί νέας «κωλοτούμπας», δέχεται εισηγήσεις για σκλήρυνση της στάσης του, ακόμα και για μετωπική ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή τους συνάντηση και πορεία προς το λαό, με φόντο τις εθνικές κάλπες και με ζητούμενο την πολιτική επιβίωση των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, η αποχώρηση θα συνδέεται με την «σταθερή» θέση του κόμματος στο Σκοπιανό και με το γεγονός ότι δεν τηρούνται να συμφωνηθέντα από τον πρωθυπουργό.

Και αυτό, λίγες μόλις ώρες μετά το tweet του υπουργού Άμυνας, που σημείωνε ότι «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό». Κατά πόσο αυτά θα ισχύουν και μετά τη σημερινή συνάντηση, δεν μένει παρά να φανεί.

Κυριακή, κοντή γιορτή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v