Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμμένος: Λέμε «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης

Όπως είπε στη δεδομένη στιγμή θα είναι σαν να δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας. Μίλησε για τρία «όχι» από τον ίδιο, την κα Τσαρουχα και τον κο Κατσίκη. Αν κάποιοι ανταλλάξουν «καρέκλα» με ψήφο θα διαγραφούν.

Καμμένος: Λέμε «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης

Μόνο τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως προέκυψε από την έκτακτη συνέντευξη τύπου του Πάνου Καμμένου, μετά το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Πέμπτης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις θα υπερψηφίσουν (με τον τελευταίο πάντως να παραμένει στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ως συνεργαζόμενος), ενώ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους επισήμως η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Στους δύο «πέταξε το γάντι» ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, ωστόσο η εκτίμηση που υπάρχει, ακόμα και εντός του κόμματός του, είναι ότι οι δύο υπουργοί θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πιθανότατα να παραμείνουν στις θέσεις τους. Από την κυβέρνηση θα παραιτηθεί, αντίθετα, ο Νίκος Μαυραγάνης που ήταν παρόν στην συνέντευξη τύπου, σε αντίθεση με την Μαρίνα Χρυσοβελώνη (αμφότεροι δεν είναι βουλευτές), ενώ «ξένο σώμα» από καιρό για τους Ανεξάρτητους Έλληνες αποτελεί ο Τέρενς Κουίκ.

Τι δήλωσε ο Πάνος Καμμένος

Από το πρώτο Συνέδριο του κόμματος είχε αποφασιστεί ότι δεν γίνεται δεκτή καμία χρήση του ονόματος Μακεδονία, ξεκαθάρισε ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Γι’ αυτό σήμερα αποφάσισα την αποχώρηση από την κυβέρνηση».

Όπως είπε στη δεδομένη στιγμή αν δοθεί εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση θα είναι σαν να δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας. Λέμε «όχι». Λέμε όχι όσοι μείνουμε.

«Ξεκάθαρα πράγματα: ρώτησα την ΚΟ αν υπάρχουν διαφωνίες για τις Πρέσπες. Η μόνη διαφωνία είναι του Παπαχριστόπουλου και έχει εκφραστεί εδώ και καιρό. Οι άλλοι είναι ξεκάθαρα κατά, συμπεριλαμβανομένου του κ. Κόκκαλη», συμπλήρωσε ενώ θύμισε ότι απούσα ήταν η κα Κουντουρά.

Δεικτικός ήταν ο Π. Καμμένος με τον κ. Κόκκαλη που είπε ότι σήμερα «έσπευσε να πάει στην Κίνα».

Αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφο τους θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε.

Εγώ, η κα Κόλια και ο κος Κατσίκης θα καταψηφίσουμε, απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Θα υπάρξουν νομοσχέδια που θα στηρίξουμε. Δεν σημαίνει ότι θα πάμε στην αντιπολίτευση, για το θέμα των Πρεσπών θα είμαστε στην αντιπολίτευση».

Αν κάποιος ψηφίσει κατά την καρέκλα του θα είναι χειρότερο από το να ψηφίσει κατά συνείδηση. Αν κάποιος πει παραιτούμαι από την θέση μου και διαφοροποιηθεί δεν μπορώ να τον καταδικάσω.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε στη Ν.Δ. για την στάση της, καθώς όπως είπε είναι υπέρ του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» και σημείωσε ότι δεν έφυγε από την κυβέρνηση το καλοκαίρι γιατί έπρεπε η χώρα να βγει από τα μνημόνια. Χαρακτήρισε δε «υπερευαισθησία» την κίνηση Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Χαρακτήρισε άκυρη την Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα. Να μπει άλλη μια κάλπη δίπλα σε αυτές των ευρωεκλογών.

Παράλληλα δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» για την επιλογή του Β. Αποστολάκη ως διαδόχου του. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι εμπιστεύεται περισσότερο τις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα.

Είπε επίσης ότι ήταν δύσκολο να συνεργάζεσαι με ένα κόμμα με το οποίο υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. «Όταν το καράβι βουλιάζει καπετάνιος και ύπαρχος δεν μπορούν να διαφωνούν. Βγάλαμε τη χώρα από μια κρίση που απειλούσε να την βουλιάξει. Στην δημοκρατία βρίσκονται λύσεις».

Όπως ξεκαθάρισε «τέσσερα χρόνια δεν έχουμε ανταλλάξει μια κακή κουβέντα με τον πρωθυπουργό». 

Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr είπε ότι μπορούν να βρεθούν κοινές συνισταμένες με άλλα κινήματα αλλά μπροστά είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που επέζησαν όλα αυτά τα χρόνια. «Εμείς κρατάμε σταθερά τη θέση μας και καλούμε σε συνεργασίες όλους τους πατριωτικούς χώρους. Στο ιερό δεν μπαίνει κανείς αλλά στην εκκλησία όλοι».

Δήλωσε ότι υπάρχουν επαφές με βουλευτές που θέλουν να έρθουν προς τους ΑΝΕΛ, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιος που θα εγκαταλείψει τους ΑΝΕΛ να παραμείνει στην κυβέρνηση και γι’ αυτό ζήτησε να παραιτηθούν όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ. Αυτό είπε θα το κρίνει ο πρωθυπουργός. Για δυο δεν ξέρουμε τι γίνεται: την Ελ. Κουντουρά και τον κο Κόκκαλη.

Απαντώντας για το εάν θα ψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ απάντησε ότι αν ο κος Μητσοτάκης δηλώσει δημόσια ότι δεν θα δεχτεί ποτέ όρο Μακεδονία και ότι θα καταργήσει δια νόμου την συμφωνία των Πρεσπών αν εκλεγεί θα την υπογράψει. «Δεν θα το κάνει. Απ’ ότι ξέρω ανάβει λαμπάδες για να μην πέσει στα χέρια του η Συμφωνία των Πρεσπών».

Σε ότι αφορά τον κο Ζουράρι και τον κο Παπαχριστόπουλο δήλωσε ότι η στάση τους να στηρίξουν την κυβέρνηση είναι έντιμη καθώς αμφότεροι δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν από δημόσια θέση (ο πρώτος από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο δεύτερος από βουλευτής αφού ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v