Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Είχα την τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις

Μπορούσα να κρυφτώ και να ζητώ από ΝΔ πρόταση δυσπιστίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η μετατόπιση της ΝΔ δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στον μεσαίο χώρο. Κάλεσμα σε Μητσοτάκη για debate. Τι αποκαλύπτει η ρηματική διακοίνωση της πΓΔΜ.

Τσίπρας: Είχα την τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις

Για ιδιαίτερα θεατρικό στυλ, υψηλών τόνων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει βουλευτές και πολίτες, αναρωτήθηκε.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ετοιμόροπη κυβέρνηση με διαφορά 10-15 μονάδες διαφορά γιατί τέτοια νευρικότητα; Γιατί φωνάζετε και στοχοποιείτε; Μήπως ξέρετε τίποτα πραγματικές δημοσκοπήσεις και δεν μας τις λέτε και εμάς να χαρούμε λιγάκι γιατί διαβάζουμε τόσο καιρό τις ψεύτικες;

Μπορούσα να κρυφτώ και να ζητώ πρόταση δυσπιστίας. Θα μου ήταν εύκολο να κρυφτώ πίσω από το αίτημα, την προηγούμενη φορά η ΝΔ πήρε μόλις 127 ψήφους. «Είχα την τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις από τον πρώην κυβερνητικό μου εταίρο όσο και από τη Βουλή. Η κρισιμότητα όσων έχουμε μπροστά μας επιτάσσει καθαρές λύσεις.

«Αν για κάτι δεν μπορείτε να μεν κατηγορήσετε είναι ότι δεν είχα το θάρρος να αναλάβω στην Βουλή και τον λαό ευθύνες».

«Αυτή τη στιγμή στην ΕΕ δεκατρείς κυβερνήσεις λειτουργούν με κόμματα που δεν έχουν την πλειοψηφία. Εγώ δεν κάνω αυτό ζητώ την πλειοψηφία της Βουλής», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Η ΝΔ δεν έχει να αντικρούει επιχειρήματα. Τον Ιούλιο του 2015 όταν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμούσε 149 έφυγαν 25 βουλευτές τι λέγατε; Είναι κυβέρνηση κουρελού; Μας λέγατε συνεχίστε με 125. Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι ερμηνεύουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό ότι τους βολεύει.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται η πλήρης εμπιστοσύνη της Βουλής για να φτάσουμε στο τέλος της θητείας. Αυτό είναι το πρώτο και το βασικό ζήτημα που καλείται να απαντήσει η Βουλή. «Στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε θέση. Οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια».

Ο Κ. Μητσοτάκης ήρθε να μας κάνει μαθήματα ηθικής ενώ ενέταξε τέσσερις βουλευτές στην ΚΟ της ΝΔ. «Μας λέτε ότι οι βουλευτές που πήραμε ήταν στην αντιπολίτευση. Ο Κ. Μητσοτάκης κυβέρνησε τρία χρόνια παίρνοντας τον βουλευτή Κατσίκη».

Θύμισε ότι πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα που τη ζητώ πάλι έχουν προβλήματα. Ο κος Μητσοτάκης δεν είχε το σθένος να προκαλέσει τη συζήτηση και σήμερα μας κάνει «μαθήματα πολιτικής ηθικής».

Το βασικό πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι έχει τεράστια δυσκολία να προσαρμοστεί στις συνθήκες. «Φαίνεται ότι με την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση. «Γι’ αυτό χθες και σήμερα αντί για πολιτικό επιχείρημα ή σχέδιο κατέληξε να διαβάζει λιβελογραφήματα. Με στοχοποίηση βουλευτών, απειλές και χαρακτηρισμούς, ύβρις και συνθήματα, ακόμα και προς τον Ναύαρχο Αποστολάκη που σήμερα είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι είναι το επίπεδο του κου Μητσοτάκη. Θέλω να πιστέψω ότι είναι προϊόν κακών συμβούλων».

«Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία», είπε και πρόσθεσε πως «όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βύθισε, τότε τι να πω, είναι ο καλύτερος χορηγός μας».

Σημείωσε ότι ούτε σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ βρήκε μια κουβέντα για να καταδικάσει το στέλεχος της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα σε οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά τηλέφωνα βουλευτών. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα βασικός ισχυρισμός της ΝΔ ήταν ότι η αποχώρηση Καμμένου ήταν σκηνοθετημένη. «Αν έγινε συναλλαγή και η αποχώρηση είναι σικέ γιατί να θέσω σε διακινδύνευση την κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να γίνει αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα. Αναρωτήθηκε αν οι μετακινήσεις βουλευτών είναι αποτέλεσμα συναλλαγής ή υπάρχει αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος.

«Ρωτάτε τι θα κάνουν οι βουλευτές για τις Πρέσπες. Όταν θα έρθουν στη Βουλή θα συζητήσουμε για κρίσιμο θέμα. Φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση την συνείδηση τους», προσέθεσε. Θύμισε ότι ψηφίστηκαν νομοσχέδια που δεν στήριξαν οι ΑΝΕΛ αλλά πέρασαν με ψήφους της αντιπολίτευσης.

Η έξοδος από τα μνημόνια έφερε στην επιφάνεια τις βασικές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα. Δεν καταλαβαίνετε ότι η αξιοπιστία της χώρας αποκαταστάθηκε και τα ομόλογα επέστρεψαν στα προ κρίσης επίπεδα.

«Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής δημιουργεί τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαμορφώνουν ένα νέο διπολισμό. Τον προοδευτικό χώρο και το κόμμα που ηγείται φαινομενικά ο κος Μητσοτάκης αλλά κυριαρχούν ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Μ. Βορίδης, συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

Η πραγματικότητα μας οδηγεί να επανατοποθετούμαστε. Το ερώτημα που έθεσα είναι αν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ως το τέλος της θητείας. Εμεις λέμε «ναι».

Το debate και η ρηματική διακοίνωση

Επιδόθηκε επισήμως η ρηματική διακοίνωση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει στην αντιπολίτευση όσο χρόνο θέλει για τη συζήτηση. Κάλεσε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate για τις Πρέσπες. «Θέλετε να την κάνουμε στον ΣΚΑΙ για να σπάσουμε το εμπάργκο; εγώ έχω επιχειρήματα».

Αναφερόμενος στην ρηματική διακοίνωση ο πρωθυπουργός είπε ότι οι γείτονες μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών έστειλαν το σχετική κείμενο. Πέραν της ενημέρωσης για το πέρας των διαδικασιών κάνουν και διευκρινιστική δήλωση (που είναι νομικά δεσμευτική). Σε αυτή αναφέρουν:

Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας και

δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

"Τι έχουμε λοιπόν εδώ κύριε Μητσοτάκη; Την πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που ανακαλύψατε για να κρυφτείτε από την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί και σε εσάς και στην παράταξή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v