Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βουλή ψηφίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Υπερψηφίσθηκε στην επιτροπή μετά από υποτονική συνεδρίαση. Δεν έχει αποφασισθεί ομιλία του Α. Τσίπρα. Στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος πετάει το μπαλάκι η ΝΔ προειδοποιώντας με βέτο. «Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ελληνικό βέτο εάν χρειαστεί», η απάντηση Κατρούγκαλου.

Η Βουλή ψηφίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Με τη σημερινή ψηφοφορία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ πέφτει η αυλαία της πολύμηνης διαδικασίας που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών και της 27ετούς εκκρεμότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το Πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στην Β/Α Συμμαχία υπερψηφίσθηκε χθες από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, καθώς θετική ψήφο έδωσε, όπως αναμενόταν, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

H τελική φάση περνάει σήμερα στην Ολομέλεια, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα σηκωθούν οι τόνοι, όπως είχε συμβεί στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία. Δεν είναι βέβαιο άλλωστε εάν θα πάρει τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: κατά τις πληροφορίες, η κατ' αρχήν απόφαση που ελήφθη χθες ήταν αρνητική, καθώς τα της Συμφωνίας και της ενίσχυσης των από βορράν συνόρων παρουσιάσθηκαν εκτενώς από τον πρωθυπουργό στις προηγούμενες, ταραχώδεις, συνεδριάσεις της Βουλής.

Εάν ωστόσο κριθεί απαραίτητο, θα ζητήσει τον λόγο για να απαντήσει σε «ακρότητες» που θα ακουσθούν.

Το χθεσινό κλίμα στην επιτροπή της Βουλής πάντως ήταν υποτονικό, καθώς η ΝΔ αφενός ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει την ένταξη της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά, αφετέρου, οι ομιλητές της δεν θέλησαν να διαπρέψουν με... αντινατοϊκές ομιλίες.

«Εσείς τι ζητήσατε για την ένταξη της Αλβανίας;»

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων όταν επρόκειτο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ οι άλλοι δύο βόρειοι γείτονες:

«Όταν η Αλβανία μπήκε στο ΝΑΤΟ, η ΝΔ είχε το βάρος της διαπραγμάτευσης. Όταν η Βουλγαρία ήταν μαζί με άλλες έξι χώρες στο μεγάλο κομμάτι της διεύρυνσης, το βάρος της διαπραγμάτευσης, το είχε το ΠΑΣΟΚ. Πείτε μας, τι ζητήσατε εσείς τότε; Ειδικά η ΝΔ για την Αλβανία, που δεν έχουμε μόνο τα γενικότερα ζητήματα, σε σχέση με την Τουρκία, έχουμε και πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα, που αφορούν τη μειονότητά μας, εκεί. Ας μας πει ένα πράγμα που ζητήσαμε και που πήραμε για να μπορεί μετά να νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να θέτει παρόμοια ζητήματα», ήταν η απάντηση στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον διακαή πόθο της γειτονικής χώρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Και κατέληξε: «Εμείς διαπραγματευτήκαμε ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που ονομάζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή θα θεμελιωθεί ακριβώς λόγω της οικοδόμησης σχέσεων φιλίας».

Όσο για την «δέσμευση» της ΝΔ πως, εάν γίνει κυβέρνηση, θα βάλει ακόμα και «βέτο» στην ένταξη της γείτονος στην ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ελληνικό «βέτο» στην ευρωπαϊκή πορεία της, εάν τα Σκόπια δεν την τηρήσουν. «Έχουμε συμπεριλάβει παρόμοιες ρήτρες προστασίας του εθνικού συμφέροντος, για την απίθανη, κατά τη γνώμη μου, περίπτωση, που θα καταστήσουν πραγματολογικά πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε προσπάθειες μη εφαρμογής», τόνισε.

«Όχι στο ΝΑΤΟ» από ΝΔ

Από την πλευρά της η ΝΔ, παρά τις αρχικές σκέψεις για αποχή, θα καταψηφίσει τελικά το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Και αυτό, μολονότι -όπως αναγνωρίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη- το θέμα είναι πλέον τυπικό και η γειτονική χώρα πρακτικά έχει ήδη μπει στην Ευρωατλαντική Συμμαχία. «Ακόμη και αν η ΝΔ δεσμευόταν ότι θα ακύρωνε τη συμφωνία, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει», σημειώνει.

Η Πειραιώς αιτιολογεί την άρνησή της να ψηφίσει το πρωτόκολλο με το επιχείρημα πως αυτό είναι τυπικό παρακολούθημα μιας «εμφανώς επιζήμιας» συμφωνίας, με την οποία η Ελλάδα «δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας».

Πάντως, η γραμμή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές του είναι να μην υπάρξουν ακραίες, διχαστικές φωνές κριτικής στην απέναντι πλευρά, με πιο χαρακτηριστική την σαφώς πιο ήπια - σε σχέση με παλαιότερα - στάση του Άδωνι Γεωργιάδη: «Όσοι ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών, δεν είναι προδότες. Προδοσίες δεν κάνατε, προδότες δεν είστε, αλλά μεγάλη ζημιά κάνατε στην Ελλάδα», ανέφερε χθες.

Όσον αφορά το αίτημα του Πάνου Καμμένου, αλλά και αρκετών άλλων, να απαιτηθούν 180 βουλευτές για την κύρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι πουθενά δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα τέτοια πλειοψηφία για ζητήματα που σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, παρά μόνο για την παραχώρηση αρμοδιοτήτων του ελληνικού κράτους σε διεθνή οργανισμό ή φορέα, όπως π.χ. στα όργανα της ΕΕ.

Ανεξαρτήτως τούτου, όπως αναφέρει υψηλόβαθμος παράγοντας, η ΝΔ θα αξιοποιήσει κάθε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό μέσο για να «αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες των Πρεσπών», όπως η άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για να μπει μία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση. Στην αρχή για να ανοίξουν και στο τέλος για να κλείσουν. Αυτά τα 35 κεφάλαια πρέπει να ολοκληρωθούν για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. «Ούτε θα ανοίξουν ούτε θα κλείσουν ποτέ, εάν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας. Υπάρχουν μπροστά 70 βέτο και αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι», σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v