Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε Καμμένο: Θα με ευγνωμονείς που δεν σε άφησα να γίνεις Σαμαράς

«Θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα την προσπάθεια σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση προ ενός κρίσιμου εθνικού θέματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Οι στίχοι του Καβάφη και η απάντηση του Πάνου Καμμένου με ποίημα.

Τσίπρας σε Καμμένο: Θα με ευγνωμονείς που δεν σε άφησα να γίνεις Σαμαράς

«Είμαι εδώ», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου στη Βουλή και στην αρχική ερώτηση του πρώην υπουργού Αμυνας για το εάν ο πρωθυπουργός θα επέλεγε να προσέλθει στη συζήτηση της κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Δεν είμαι εδώ για να ακολουθήσω την εντατική προσπάθεια που καταβάλετε να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας που είναι θετικό», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Π. Καμμένο.

«Δεν θέλω να μπω σε ψυχαναλυτικές ερμηνίες, δεν το συνηθίζω. Τέσσερις φορές αναφέρατε σαν κάποιος να σας το ζήτησε ότι δεν έχετε απλώσει γέφυρες στη διαπλοκή, στη Νέα Δημοκρατία. Μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι ενός ποιήματος και μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι του Καβάφη: Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα εύρεις άλλες θάλασσες. Η Πόλις θα σε ακολουθεί».

«Η αφιέρωση έγινε γιατί πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, ίσως και σε λίγους μήνες αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε τέσσερα χρόνια τώρα. Θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα τον πολιτικό σας σχεδιασμό να ανατρέψετε την κυβέρνηση που στηρίξατε τέσσερα χρόνια μπροστά σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Και θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα το να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς. Θα με ευγνωμονεί πιστεύω και η πλειοψηφία του λαού. Γιατί προχώρησα μπροστά για να λύσω ένα εθνικό θέμα προς όφελος της πατρίδας».

Με στίχους του Γ. Στρατήγη για τον ήρωα της επανάστασης Ματρώζο απάντησε και ο Πάνος Καμμένος: Αν οι ζητιάνοι σαν και εμέ δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν και εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα.


Η ομιλία Καμμένου

Είχαν προηγηθεί οι διαρκείς προσωπικές αναφορές στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπου έκανε λόγο για ένα “έγκλημα” . Από το βήμα της Βουλής επεσήμανε “ούτε γέφυρες έχω χτίσει με τη διαπλοκή ούτε με την αντιπολίτευση. Αν φύγω θα πάω σπίτι μου. Θα προτιμήσω σήμερα το βράδυ να σας δώσω την παραίτηση μου ως βουλευτής για να δείξω πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν μετράνε την καρέκλα”.

“Η δική μας εκτέλεση δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Για εσάς προφανώς τίποτα. Δείξατε πως είστε ψυχρός εκτελεστής. Όμως αυτό που μετρά είναι η εκτέλεση της Μακεδονίας. Θα έπρεπε να σέβεστε αρχές και ιδέες, αφού δεν σέβεστε ανθρώπινες σχέσεις” επεσήμανε, απευθυνόμενος εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε, είναι η τελευταία φορά που μιλά ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς θα διαγράψει το Θανάση Παπαχριστόπουλο.

“Συγχαρητήρια κύριε Πρωθυπουργέ, τα καταφέρατε” σημείωσε και προσέθεσε πως “πήρατε το κεφάλι μου και το πήγατε βόλτα στον Ερντογάν και χειροκροτούν οι τουρκικές εφημερίδες πως έφυγε το πρόβλημα. Το επόμενο ταξίδι ίσως είναι στην Αν. Μέρκελ ”.

Συνέχισε λέγοντας “από το ταξίδι μου στις ΗΠΑ με τα πρωτοσέλιδα της Αυγής και της ΕΦΣΥΝ προαναγγέλθηκε ότι θα υπάρξει αποστασία. Ότι βουλευτές θα περάσουν από το ένα κόμμα στο άλλο με ανταλλάγματα. Και μάλιστα από το κόμμα του εταίρου της κυβέρνησης στην κυβέρνηση”.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προσέθεσε πως “δεν παρακαλάμε, δεν κλαψουρίζουμε. Ποτέ δεν παρακάλεσα ανεξάρτητους βουλευτές. Εκείνο που δεν αποδέχομαι είναι εκείνους που με λαϊκή εντολή διαφορετική από αυτή που πήραν, ανταλλάσσουν την ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v