Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Επιμένει στο νέο ν. Κατσέλη «έστω με αστερίσκους»

«Η υπαναχώρηση λόγω δόσης θα είναι… déjà vu για την κοινωνία», το βασικό επιχείρημα. Στόχος η πολιτική συμφωνία με τους εταίρους, αλλιώς «προχωράμε». Σήμερα ανακοινώνονται τα πρώτα ονόματα ευρω-υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση: Επιμένει στο νέο ν. Κατσέλη «έστω με αστερίσκους»

Στον αστερισμό των ευρωεκλογών μπαίνει από σήμερα το κυβερνών κόμμα, παρότι έχει καθυστερήσει σε σχέση με τους πολιτικούς αντιπάλους.

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου υποδέχθηκε ουδέτερα την εξέλιξη στο χθεσινό Eurogroup καθώς ήταν προεξοφλημένη: η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να κάνει «εκπτώσεις» στο διάδοχο σχήμα Κατσέλη/Σταθάκη, οπότε οι Βρυξέλλες δεν έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από τα προγράμματα ANFAs και SNPs.

Η αντίδραση προέρχεται κυρίως από την ΕΚΤ και αφορά την ένταξη στη νέα ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων που ελήφθησαν με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση αρνείται την εξαίρεσή τους, για τέσσερις λόγους:

* Αυτή η κατηγορία δανείων είναι που «κάνει τη διαφορά» σε σχέση με τους προϋπάρχοντες νόμους.

* Οι εν λόγω δανειολήπτες αποτελούν την ειδική κοινωνική κατηγορία, των μικροεπιχειρηματιών, στην οποία θέλει να απευθυνθεί το κυβερνών κόμμα ενόψει εκλογών.

* Το οικονομικό επιτελείο, δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, παρουσίασε (και) χθες στους ομολόγους της ευρωζώνης τα στοιχεία με βάση τα οποία η Αθήνα κρίνει πως «το πρόγραμμα των νέων ρυθμίσεων βγαίνει».

* Εάν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει στο όνομα της εκταμίευσης της δόσης, τότε «η ελληνική κοινωνία θα ζήσει ένα... déjà vu» και τα περί μεταμνημονιακής επιστροφής στην κανονικότητα «δεν θα πείθουν κανέναν», όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη.

Για τον λόγο αυτό, αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση των νέων ρυθμίσεων «με ή χωρίς τη δόση του ενός δισ.».

Στόχος πάντως παραμένει η συμφωνία με τους εταίρους, «έστω και με αστερίσκους ότι το θέμα θα το ξαναδούμε όταν ‘περπατήσει’ το πρόγραμμα», ενώ η εκδοχή της μονομερούς κίνησης προβάλλεται ως «έσχατη πλην αναγκαία λύση».

Ο πρώτοι ευρω-υποψήφιοι

Σχετικά με την προετοιμασία των ευρωεκλογών, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει το μεσημέρι (12 μ.μ.), προκειμένου να δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα υποψηφίων.

Οι μεγάλες «εκπλήξεις» μένουν για αργότερα, όταν θα παρουσιαστεί το ευρωψηφοδέλτιο στο σύνολό του, ωστόσο και οι σημερινές ανακοινώσεις δεν θα περάσουν ασχολίαστες.

Πλην των νυν ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα, καθώς και του Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον οποίον έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας, οι πληροφορίες αναφέρουν και τους: Γιάννη Μουζάλα (ιατρός, πρώην υπουργός),  Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου (πρώην αντιπρόεδρος Περιφέρειας Αττικής, εκλεγμένη με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού και κόρη του Δημήτρη Τσάτσου), Κώστα Αρβανίτη (δημοσιογράφος), Μυρσίνη Λοΐζου (γραφίστρια, κόρη του Μάνου Λοΐζου), Μαρία Ρεπούση (καθηγήτρια ΑΠΘ), Γιόνους Μουχαμεντί (πρόεδρος του ελληνικού Φόρουμ Μετανάστευσης) και Σπύρο Δανέλλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v