Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο επόμενο Eurogroup η απόφαση για το 1 δισ.

Το «δυνητικό» νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας η σημαντικότερη εκκρεμότητα. Τα πέντε «αγκάθια» για συμφωνία. Αισιοδοξία για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. Σημαντική η πρόοδος, λέει ο Μοσκοβισί. Οι διαφορές με το ΔΝΤ.

Στο επόμενο Eurogroup η απόφαση για το 1 δισ.

Χωρίς το «πράσινο φως» για τη δόση ολοκληρώθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη να είναι το βασικό, αλλά όχι το μοναδικό αγκάθι.

Οπως έγραψε το Euro2day.gr, στα βασικά θέματα που προέκυψαν στη συζήτηση ήταν η κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες –η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ήταν για κάλυψη οφειλών 1,3 δισ. ευρώ αλλά έχουν καλυφθεί μόλις 600 εκατ. ευρώ-, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας», καθώς και η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σεντένο: Πολύ καλή η πρόοδος

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε ως «ορόσημο» την έκδοση 10ετούς ομολογου από την Ελλάδα.

Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα είναι η τέταρτη χρονιά που η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της, υπογράμμισε.

Οπως είπε, η σημερινή συνεδρίαση της ευρωομάδας εστίασε στη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας. «Γενικά υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, όπως στο θέμα του ελέγχου των δαπανών υγείας, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε.

Υπάρχουν όμως, συμπλήρωσε, θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Το κυρίως θέμα είναι το «δυνητικό» νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας. «Καλούμε το επερχόμενο EwG να εξετάσει το εάν αυτό το σημαντικό νέο πλαίσιο έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Αν όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί το επερχόμενο Eurogroup θα εξετάσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων για το χρέος (σ.σ. εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ).

Μοσκοβισί: Προστασία μόνο για τους πλέον ευάλωτους

Παίρνοντας το λόγο ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι παρουσίασε τη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει σημαντική πρόοδο, τόνισε και αναφέρθηκε σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων που είναι «καλοδεχούμενες». Τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε ότι αφορά τα εκκρεμή δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε «πολύ δημιουργικό πλαίσιο».

Σε ότι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας δήλωσε ότι «αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η προστασία των αδύναμων χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

«Η προστασία θα πρέπει να είναι για τους πλέον ευάλωτους, κανένα άλλο», ξεκαθάρισε. 

Εχουμε δει ότι η λίστα με τα ανοικτά θέματα μειώνεται και είναι εφικτό και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες και τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup μπορούν να λυθούν, είπε ο Επίτροπος. «Οι συζητήσεις έδειξαν ότι διατηρούμε το θετικό μομέντουμ και νομίζω ότι θα βρούμε τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

Ρέγκλινηκ: Η επιτυχία της Αθήνας εξασφαλίζει την πληρωμή μας

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ θύμισε ότι δόθηκαν 200 δισ. ευρώ και σήμερα περίπου το 55% του ελληνικού χρέους κατέχεται από το Ταμείο. Ετσι αντιμετωπίζουμε τα θέματα με την προοπτική του δανειστή αλλά και του μακροπρόθεσμου εταίρου. Η επιτυχία της Ελλάδας εξασφαλίζει και την δυνατότητα να αποπληρωθούμε. «Η χώρα έκανε μεγάλη πρόοδο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και αυτό φαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που μπορούν να λυθούν τις επόμενες εβδομάδες», είπε.

Τα κέρδη από τα ANFAs και τα SNPs αντιστοιχούν σε 644 εκατ. ευρώ, ενώ το πάγωμα της αύξησης των επιτοκίων σε ορισμένα δάνεια 340 εκατ. ευρώ και το ποσό συνολικά φτάνει το 1 δισ. ευρώ, τόνισε θυμίζοντας ότι «αυτά δεν είναι νέο δάνειο».

Οι διαφορές με το ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι το ΔΝΤ είναι περισσότερο απαισιόδοξο από την ΕΕ σε ότι αφορά την Ελλάδα και για το ότι ζητά σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι «υπερβολή» να θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει καλή πρόοδος αλλά την ίδια στιγμή ενθαρρύνουμε την χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Αν θυμάμαι καλά το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση έβλεπε την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα στην οποία υπάρχει θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, από το 2% στο 2,3%, υψηλότερο και από την εκτίμηση της Κομισιόν».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι είμαστε σε «διαφορετική εποχή», καθώς πλέον δεν υπάρχει πρόγραμμα. Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύ διαφορετικός σε αυτή την εποχή. Είναι σημαντικός εταίρος αλλά τώρα είναι ευρωπαϊκό θέμα. «Δεν υπάρχει λόγος να φανταζόμαστε διαφοροποιήσεις που είναι τουλάχιστον υπερτιμημένες».

«Δεν θα χαθούν τα χρήματα»

Σε ότι αφορά ερώτηση για τον κίνδυνο να χαθεί το 1 δισ. ευρώ αν φτάσουμε ως τον Ιούλιο, ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει αυτά τα χρήματα. Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε, η χώρα έχει μεγάλο μαξιλάρι που ενισχύθηκε από την έκδοση ομολόγων. Το ότι δεν κλείσαμε την αξιολόγηση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει μια ισχυρή θέση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. «Αξιολογήσαμε πολύ θετικά την πρόοδο αλλά δεν φτάσαμε ακόμα εκεί», σημείωσε. 

«Δεν έχει νόημα να συζητούμε «μαύρα σενάρια», υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ας είμαστε ειλικρινείς, μετά τη δουλειά που έγινε, είμαστε κοντά στην συμφωνία και όλοι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup είναι πεπεισμένοι ότι θα τα βρούμε στο Eurogroup του Απριλίου. Ας μην δραματοποιούμε, δεν έχουμε θέματα που μπλοκάρουν, έχουμε κάποια θέματα να διευκρινίσουμε και να οριστικοποιήσουμε. Όλα τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν και θα αντιμετωπιστούν».

Τα χρήματα βρίσκονται σε λογαριασμό του ESM και περιμένουμε το σήμα από το Eurogroup, συμπλήρωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εφικτή η συμφωνία μέχρι το EwG της 25ης Μαρτίου 

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, στη  σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για τη 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας. 

Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v