Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «κοκκινο-πράσινη» Συμμαχία Τσίπρα στη μάχη των εκλογών

Εκδηλώσεις «α λα Γαλάτσι» σε ολόκληρη τη χώρα, με αντιδεξιό πρόταγμα. Το σύνθημα του Γ. Ραγκούση «Τσίπρας ή Μαρινάκης», η επανασυγκόλληση… του Συνασπισμού και η έλευση του «παλιού ΠΑΣΟΚ». Νέες εισηγήσεις για θερινές κάλπες, το Μαξίμου επιμένει: φθινόπωρο. Ευρω-υποψήφιος ο Αλέξης Γεωργούλης;

Η «κοκκινο-πράσινη» Συμμαχία Τσίπρα στη μάχη των εκλογών

Η κοκκινο-πράσινη συμμαχία την οποία είχε «φωτογραφίσει» ο Αλέξης Τσίπρας πριν από έναν ακριβώς μήνα, συγκροτήθηκε και πήρε μορφή το Σάββατο στο Γαλάτσι. Ο ίδιος, όπως και πολλοί εκπρόσωποι του προοδευτικού χώρου που ξεχώρισαν για την πολεμική τους στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, ανέβηκαν στην εξέδρα και μίλησαν με φόντο ένα κόκκινο και ένα πράσινο ταμπλό.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε την πράσινη προσθήκη στη μάχη που πρέπει να δοθεί για το περιβάλλον: «Όλοι μαζί που σηκώνατε τις πράσινες σημαίες και αυτοί που σηκώνατε τις κόκκινες σημαίες, πρέπει τώρα να κρατήσουμε τη νέα "πράσινη" σημαία της Αριστεράς, τη σημαία του περιβάλλοντος και της οικολογίας», ήταν η φράση του.

Όλοι κατάλαβαν όμως ότι η διχρωμία παραπέμπει σ' αυτό που σηματοδοτεί η νεοϊδρυθείσα Προοδευτική Συμμαχία με πρόσημο αντιδεξιού μετώπου: στην ένωση της (ανανεωτικής) Αριστεράς με τις δυνάμεις που ομνύουν στον Σοσιαλισμό -και, κάποιες, στη Σοσιαλδημοκρατία.

Η καθαρή αναφορά του πρωθυπουργού «στη μεγάλη πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του '80» και «στη νίκη της Αριστεράς το 2015» έκανε απολύτως αντιληπτή αυτή τη συνένωση δυνάμεων, η οποία προετοιμάζεται σιωπηρά εδώ και μήνες, για να πάρει σάρκα και οστά με αφορμή τη μάχη των ευρωεκλογών.

Πληροφορίες τόσο από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όσο και από τους «συμμάχους» επιμένουν ότι η εν λόγω συνένωση, που τιτλοφορείται πλέον Προοδευτική Συμμαχία, έχει μεγάλη απήχηση στο λεγόμενο «αντιδεξιό κοινό», το οποίο έχει εγκαταλείψει προ πολλού το ΠΑΣΟΚ (και ουδόλως έλκεται από το ΚΙΝΑΛ) αλλά παρά τη θετική ψήφο που, κατά μεγάλο μέρος, έδωσε το 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε να πορεύεται «μπερδεμένο» προς τις νέες κάλπες.

Το… οξύμωρο σχήμα -προς το παρόν, τουλάχιστον- είναι ότι αυτές οι δυνάμεις προσέγγισαν το κυβερνών κόμμα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία χρεώνεται τη σημαντική αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Και την κάνει ακόμη πιο… οξύμωρο το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της συμπόρευσης είναι το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», το οποίο στήριξε με σθένος τις Πρέσπες -και όχι μόνο οι περί τον Νίκο Κοτζιά.

«Ποιο ΠΑΣΟΚ;»

Στην κατηγορία τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «γίνεται ΠΑΣΟΚ», η απάντηση που δίνουν στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος είναι η αναμενόμενη: «Έτσι όπως κατέληξε το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα του κράτους, της διαπλοκής και της διαφθοράς, κανείς δεν το θέλει, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη.
Αλλά το ΠΑΣΟΚ των πρώτων χρόνων, των λαϊκών δημοκρατικών αγώνων, είναι κομμάτι της ιστορίας, της δημοκρατικής αριστεράς». Κι αυτό -λένε- δεν το εκφράζουν μόνο στελέχη εκείνης της γενιάς αλλά και νεότερα που αντέδρασαν στο φλερτ του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ (ή στον «γάμο» επί Σαμαρά-Βενιζέλου) και για τον λόγο αυτό αποχώρησαν.

Κατά κοινή ομολογία άλλωστε, την πιο πολιτική παρέμβαση στο Γαλάτσι έκανε ο Γιάννης Ραγκούσης: «Το πραγματικό εκλογικό δίλημμα δεν είναι Τσίπρας-Μητσοτάκης αλλά Τσίπρας-Μαρινάκης, Δημοκρατία ή Ολιγαρχία» είπε, καταχειροκροτούμενος.

Στο κυβερνητικό σχήμα άλλωστε βρίσκονται ήδη εκπρόσωποι αυτού του ΠΑΣΟΚ, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Άγγελος Τόλκας, ενώ πρώτοι διδάξαντες είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ή η Λούκα Κατσέλη.

«Ξανακόλλησε» ο παλιός Συνασπισμός

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την επιχείρηση πανστρατιάς του ΣΥΡΙΖΑ είναι... η επανασυγκόλληση του παλιού Συνασπισμού. Πλέον, μετά την «επιστροφή» (μέσω της Γέφυρας) στελεχών όπως ο Νίκος Μπίστης, επανέκαμψαν στελέχη όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (μέσω της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ), ακολουθώντας τον Φώτη Κουβέλη που άνοιξε τον δρόμο πέρυσι.

Είναι γεγονός πως… κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν ένα-δύο χρόνια ότι ο κ. Μπίστης, ο οποίος είχε ακολουθήσει το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, θα ανέβαινε στο βήμα στο Γαλάτσι για να πει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε στα δύσκολα και έβγαλε τη χώρα στο ξέφωτο».

Σημειώνεται πως όλοι οι «σύμμαχοι» στις δημόσιες παρεμβάσεις τους αναγνωρίζουν ότι «η Συμμαχία έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιοι πάντως ομολογούν ότι ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που λειτούργησε ως «μαγνήτης» καθώς «στις κρίσιμες στιγμές, ο ίδιος και το επιτελείο του πήραν επώδυνες πλην ρεαλιστικές αποφάσεις για τη χώρα» και, στη συνέχεια, «ηγήθηκαν της προσπάθειας για τη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων κόντρα σε απόψεις περί κομματικής ‘καθαρότητας’».

Ενθουσιασμός για… εθνικές κάλπες

Μαξίμου και Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η εκδήλωση στο Γαλάτσι για τη συγκρότηση της Συμμαχίας «ξεπέρασε κάθε προσδοκία» καθώς είχαν υπολογίσει περίπου 4.000 άτομα, ωστόσο η προσέλευση άγγιξε διπλάσιο αριθμό και το κυρίαρχο στοιχείο ήταν «ο παλμός».

Η επιτυχία αυτή οδηγεί ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να «ξανασκεφτούν» το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών -αν όχι ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, μέσα στον Ιούνιο- και, κάποιοι, έστειλαν τα ανάλογα μηνύματα στον κ. Τσίπρα. Όπως διαμηνύουν άλλα, επιτελικά, στελέχη πάντως, η δυναμική της Συμμαχίας δεν έχει ακόμα «μετρηθεί» και, συνεπώς, κάθε συζήτηση για εθνικές κάλπες θεωρείται παρορμητική.

Και ο Αλέξης Γεωργούλης;

Ανάλογες εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ευρω-εκλογική δουλειά θα γίνει «πόρτα πόρτα». Την Τρίτη, πιθανότατα, θα ανακοινωθούν άλλα 10-15 ονόματα ευρω-υποψηφίων. Κάποιοι θα προέρχονται από το κυβερνών κόμμα και άλλοι θα εκπροσωπούν την Προοδευτική Συμμαχία.

Σε επίπεδο… lifestyle πάντως εξακολουθεί να ακούγεται το όνομα του ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη. Ερωτηθείς δημοσίως χθες (από το «Κόντρα») ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης όχι μόνο δεν το διέψευσε, αλλά απάντησε ότι η συζήτηση μαζί του «είναι σε καλό δρόμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v