Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ κατά Βενιζέλου: Θέλει νίκη ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για να παραγραφεί η Novartis

Η αναφορά του πρώην υπουργού στην κυβερνητική πρόταση περί Συνταγματικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που πυροδότησε την αντίδραση. «Και τους Τσοχατζόπουλο-Παπαντωνίου αθώους τους έβγαζε το ΠΑΣΟΚ αλλά η Δικαιοσύνη βρήκε στοιχεία».

ΣΥΡΙΖΑ κατά Βενιζέλου: Θέλει νίκη ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για να παραγραφεί η Novartis

Λάδι στη φωτιά της Novartis έριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εμπλέκοντας την Αναθεώρηση του Συντάγματος και προκαλώντας τη σκληρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός (και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά) επικαλέσθηκε τη θέση του κυβερνώντος κόμματος για το νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με την οποία υπάρχει διαχωρισμός των πράξεων που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και των πράξεων που τελούνται επ' ευκαιρία της υπουργικής ιδιότητας. Κατά τον διαχωρισμό αυτό, στην πρώτη περίπτωση πρέπει να ισχύουν οι σύντομες αποσβεστικές προθεσμίες (σ.σ. που είναι γνωστές στον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών) αλλά στη δεύτερη, οι πρώην υπουργοί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους πολίτες.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε (στον Σκάι) ότι αυτή τη θέση η κυβέρνηση την εφαρμόζει στην υπόθεση Novartis (σ.σ. στο «αντίστροφο σκάνδαλο», όπως το αποκαλεί), ενώ προχώρησε σε μία προειδοποίηση: ότι η νέα πλειοψηφία που θα προκύψει στη Βουλή μετά τις εκλογές δεν θα υπερψηφίσει την εν λόγω Συνταγματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και, συνεπώς, η διάταξη περί (μη) ευθύνης υπουργών θα παραμείνει ως έχει σήμερα.

«Άρα, αναδρομικά, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης, όλη αυτή η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, της αναπομπής της υπόθεσης, χωρίς ευρήματα, θα έχει καταστεί πανηγυρικώς παράνομη και άκυρη», κατέληξε.

«Ο Βενιζέλος αποκαλύφθηκε»

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε αμέσως, τονίζοντας ότι ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε την πραγματική πρόθεση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ: να ακυρώσουν την αλλαγή του Συντάγματος (ως προς το χρονικό διάστημα της παραγραφής αδικημάτων πρώην υπουργών) και να τερματισθεί η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Υπενθύμισε μάλιστα και τη «γραμμή άμυνας» που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα ο Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με την οποία τα τυχόν αδικήματα (σ.σ. για την τυχόν εμπλοκή του στη Novartis) έχουν παραγραφεί.

«Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis. Με τη φρούδα ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, ομολόγησε, σε πανελλαδική μετάδοση, ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν μετεκλογικά, ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Ο κ. Βενιζέλος προεξόφλησε ότι μία επανάληψη της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛ. θα φροντίσει για την παραγραφή τυχόν αδικημάτων, όπως η δωροδοκία, για το σκάνδαλο Novartis, για το οποίο καλείται ως ύποπτος ο κ. Λοβέρδος. Ζήλεψε φαίνεται τον κ. Γεωργιάδη, που έλεγε πως τυχόν αδικήματα είναι παραγεγραμμένα. Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια. Ο κ. Βενιζέλος σήμερα αποκαλύφθηκε και αποκάλυψε ένα από τα διλήμματα των εκλογών».

«Και ο Τσοχατζόπουλος αθώος δήλωνε»

Πέραν τούτων, κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν μία πρώτη αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ χειρίσθηκαν την κλήση σε κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου, με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.

Όπως σημειώνουν, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υιοθέτησαν εξαρχής τη ρητορική περί σκευωρίας, εξαπολύουν απειλές προς την κυβέρνηση για ειδικά δικαστήρια και απειλούν με μηνύσεις δικαστικούς λειτουργούς.

«Πώς γίνεται να είναι κυβερνητική σκευωρία, αφού το ίδιο το FBI κάνει λόγο για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων και υπουργού Υγείας; Το έγγραφο είναι μέσα στη δικογραφία που πήγε στη Βουλή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τονίζουν δε, ότι τόσο οι Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης όσο και άλλα στελέχη των κομμάτων τους μιλούν για «σκευωρία» της κυβέρνησης αλλά αποφεύγουν κάθε αναφορά στις υπερατλαντικές αρμόδιες υπηρεσίες που ερεύνησαν την υπόθεση Novartis και βρήκαν τα στοιχεία.

Αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι «και ο κ. Τσοχατζόπουλος για σκευωρία μιλούσε, όπως και το επίσημο ΠΑΣΟΚ τότε».

Επίσης ότι κορυφαίοι του κόμματος (όπως ο κ. Βενιζέλος) υπερασπίσθηκαν τους Τσοχατζόπουλο-Παπαντωνίου στις Εξεταστικές και Προανακριτικές επιτροπές της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο η Δικαιοσύνη «βρήκε τελικά την άκρη».

H απάντηση Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με σημερινή δήλωσή του στις επικρίσεις που του καταλόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα σχόλιά του σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Επίσης, απάντησε και σε σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» περί μεθοδεύσεων της αντιπολίτευσης για παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων μέσω της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε συγκεκριμένα:

«Η πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας Novartis έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή και όλο το γνωστό σύστημα. Μεθοδεύουμε, λένε, παραγραφή μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος! Γιατί να απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής τα θύματα της σκευωρίας, τώρα μάλιστα που η υπόθεση τίθεται και τυπικά στο αρχείο; Ας μην ανησυχούν λοιπόν. Ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί, δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση.

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ας ανακτήσουν επιτέλους κάποια στοιχειώδη λογική και ας αντιληφθούν τις συνέπειες που έχει η προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος, στην οποία επένδυσαν πολλές ελπίδες.

Στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατάφεραν να δώσουν στην απλή πλειοψηφία της επόμενης Βουλής τη δυνατότητα να αναθεωρήσει τις σχετικές διατάξεις και να εκλέξει ΠτΔ μόνη της. Στο δε ζήτημα της σκευωρίας Novartis επιχείρησαν μέσω της αναθεώρησης να νομιμοποιήσουν αναδρομικά την παραβίαση του Συντάγματος και τις παράνομες ενέργειες που έκαναν -σε αντίθεση προς την πάγια νομολογία-, προκειμένου να προωθήσουν το άθλιο σχέδιό τους. Το Σύνταγμα όμως ανθίσταται και εκδικείται. Η αντιπολίτευση υπερψήφισε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86, καταψήφισε όμως τη θρασεία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί διάταξη που ουσιαστικά να λέει ότι «οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis καθίστανται αναδρομικά σύμφωνες με το Σύνταγμα».

Το μόνο που κατάφεραν έτσι είναι να έχει καταγραφεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο η προσπάθειά τους να στήσουν το αντίστροφο σκάνδαλο Novartis, δηλαδή τη σκευωρία σε βάρος όχι δέκα προσώπων αλλά θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών. Αυτά δεν τα είπα για πρώτη φορά χθες στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι. Τα έχω πει πολλές φορές στη Βουλή. Ας πρόσεχαν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v