Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογική Επιτροπή 272 μελών για το σχήμα «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»

Κορυφαίοι υπουργοί, κομματικά στελέχη και όλοι οι «επώνυμοι σύμμαχοι» θα τρέξουν την προεκλογική εκστρατεία. Θύελλα (και εσωκομματικών) αντιδράσεων από το ενσταντανέ Κουρουμπλή-Αμβρόσιου.

Εκλογική Επιτροπή 272 μελών για το σχήμα «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»

Το σχήμα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» απέκτησε την οργανωτική μορφή του με τη δημιουργία Εκλογικής Επιτροπής η οποία αποτελείται από 272 μέλη.

Η μερίδα του λέοντος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς κορυφαίους υπουργούς και κομματικά στελέχη, ενώ εκπροσωπούνται όλοι οι “επώνυμοι” της Συμμαχίας.

Μεταξύ άλλων, μετέχουν:

* Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Βίτσας, Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας, Παύλος Κλαυδιανός, Αντώνης Κοτσακάς, Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγκου, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

* Από τους “συμμάχους” οι Γιάννης Ραγκούσης, Μενέλαος Γκίβαλος, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Στέφανος Τζουμάκας, Άγγελος Τόλκας, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Νίκος Μουζέλης, Χρήστος Μαχαίρας, Παναγιώτης Παναγιώτου, Μαρία Ρεπούση, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Φώτης Κουβέλης, Χάρης Τσιόκας, Δημήτρης Πιπεργιάς.

Τα μέλη της επιτροπής θα σηκώσουν το βάρος της κεντρικής προεκλογικής οργάνωσης και παρουσίας, ενώ στους σχεδιασμούς ανήκει η ανάδειξη ενός ολιγομελούς οργάνου που θα συντονίσει τη δουλειά

Θύελλα από Κουρουπλή-Αμβρόσιο

Στο μεταξύ, θυελλώδεις ανέμους σήκωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Κουρουπλής, με Μαξίμου και Κουμουνδούρου να προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει και επισήμως η εκτρατεία για τις ευρωεκλογές. Ο πρώην υπουργός, νυν βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής επισκέφθηκε χθες το Αίγιο και φωτογραφήθηκε με …τον διώκτη της κυβέρνησης, γνωστό για ακροδεξιές κορώνες και καταδικασθέντα για ρατσιστικό ρόλο, Μητροπολίτη Αμβρόσιο.

Αμέσως μετά κοινοποίησε μέσω των social media τη φωτογραφία με «λεζάντα» που πρόβαλε το φιλανθρωπικό έργο του κ. Αμβρόσιου, καθώς τον εμφάνισε οικοδεσπότη ιδρύματος «αγάπης και προστασίας ηλικιωμένων».

Στο κυβερνών κόμμα σήμανε συναγερμός καθώς στελέχη, μέλη και φίλοι του «έβαλαν φωτιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους τελευταίους να θεωρούν δεδομένη την απομάκρυνση του κ. Κουρουπλή από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις πληροφορίες, μαζί του επικοινώνησε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ζητώντας εξηγήσεις.

Ο κ.Κουρουπλής «αμύνθηκε» λέγοντας ότι η συνάντησή του με τον κ.Αμβρόσιο ...ήταν τυχαία, ωστόσο δεν εξήγησε για ποιο λόγο την πρόβαλε από τον λογαριασμό του στα social media.  Ισχυρίσθηκε δε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με το event διότι… “η δημοκρατία είναι ανεκτική” και γι΄αυτό το λόγο όχι μόνο δεν “κατέβασε” την ανάρτηση αλλά πρόσθεσε και νέα, με την οποία δικαιολογούσε απολύτως τη συνάντηση και το φωτογραφικό ενσταντανέ με τον συγκεκριμένο Μητροπολίτη.

“Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στη δημόσια πορεία μου μέχρι σήμερα έχω αγωνιστεί ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό και μίσος. Όμως στη Δημοκρατία δεν χωρούν αποκλεισμοί. Γι' αυτό δέχτηκα να συναντήσω τον Μητροπολίτη, παρότι έχω διαφωνήσει μαζί του για τις μισαλλόδοξες απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει”, σημείωσε.

«Η εκλογή γίνεται με ‘σταυρό’…»

Μέχρι αργά το βράδυ, κομματικά στελέχη σημείωναν πως ο κ. Κουρουπλής δεν θα αποσυρθεί από το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ η «γραμμή άμυνας» προς μέλη και φίλους ήταν πως οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με «σταυρό» – όπερ, δεν είναι …υποχρεωτικό να τον «σταυρώσει» κάποιος.

Το επιχείρημα δεν έχει πείσει πάντως «τον κόσμο» του ΣΥΡΙΖΑ που εστιάζει (και) στον συμβολισμό της συνολικής εικόνας των υποψηφίων και όχι στην αυτονόητη δυνατότητα επιλογής «σταυρού».

Κατά ορισμένες πληροφορίες, ένα από τα στοιχεία που μέτρησαν για την παραμονή του στο ευρωψηφοδέλτιο είναι πως πριν από ένα μήνα υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από αυτό η Μυρσίνη Λοϊζου και, άρα, «δύο αποχωρήσεις πάνε πολύ».

Άλλες, παραπέμπουν στην οριακή πλειοψηφία των «151» στη Βουλή, αν και η επισημοποίηση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ αύξησε κατά έναν (τον Θανάση Θεοχαρόπουλο) τον αριθμό των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αποστάσεις από Δ. Παπαδημούλη

Μέχρι αργά το βράδυ το κλίμα παρέμενε τεταμένο. Είναι ενδεικτική η ανάρτηση του νυν και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στα social media: «Επειδή πολλοί ρωτούν, οφείλω μια καθαρή θέση: Με τον φιλοχρυσαυγίτη Αμβρόσιο, κήρυκα του μίσους, υβριστή του Τσίπρα και πρόσφατα καταδικασμένο για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, είμαστε καθαρά και σταθερά απέναντι. Σέβομαι πολύ τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τον Αμβρόσιο, καθόλου!». Ακόμα πιο σκληρό ήταν το σχόλιο της βουλευτού του κόμματος Φωτεινής Βάκη: «Οταν δίνεις μάχη κατά του φασισμού δεν φωτογραφίζεσαι με έναν εκπρόσωπό του»...

Η Ρένα Δούρου παρουσιάζει

Στο περιθώριο αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ραντεβού απόψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστεί ο συνδυασμός της Ρένας Δούρου «Δύναμη Ζωής» για την περιφέρεια Αττικής, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v