Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α.Τσίπρας: Σας το υπογράφω, δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη

Δριμύ κατηγορώ στο δίδυμο Βέμπερ-Μητσοτάκη και κάλεσμα-πρόκληση στον αρχηγό της ΝΔ να δεχτεί debate εν όψει ευρωεκλογών. Νέο μήνυμα προς «βαρόνους και ολιγάρχες».

Α.Τσίπρας: Σας το υπογράφω, δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη

Η συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά «που πάνε χέρι χέρι», ήταν το κεντρικό στοιχείο στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ο κ. Τσίπρας  ανέδειξε την δυναμική που καταγράφει η Προοδευτική Συμμαχία «παρότι πέρασαν μόλις δύο εβδομάδες από τη συγκρότησή της».

«Σας το υπογράφω.  Η αριστερά, η οικολογία, η αριστερή σοσιαλδημοκρατία, οι δυνάμεις τη προόδου και της δημοκρατίας δεν έχουμε πει τη τελευταία λέξη. Δε θα αφήσουμε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό να αλωνίζουν στην Ευρώπη», είπε.

Παρομοίωσε μάλιστα τις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών με εκείνες του 2015 και «δεν θυμίζουν ημέρες χαλαρής ευρωεκλογικής μάχης», διότι «οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες σε όλη την Ελλάδα, βγαίνουν πλέον μπροστά.

Αυτή τη συσπείρωση ο κ. Τσίπρας απέδωσε και στο γεγονός ότι «ο προοδευτικός κόσμος έχει πεισμώσει από τη φαιά προπαγάνδα, από τις στημένες ειδήσεις, από τα μηνύματα αλαζονείας που στέλνουν όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας και σήμερα με θράσος απειλούν και κουνάνε το δάκτυλο».

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προοδευτικοί πολίτες στέλνουν ισχυρό μήνυμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη:

--- Στην Ελλάδα, ότι είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι τις πολιτικές εξελίξεις τις καθορίζουν οι βαρόνοι και οι ολιγάρχες.

--- Στην Ευρώπη, ότι δεν πρέπει να βιάζονται ορισμένοι να προδιαγράφουν στροφή των λαών από τις προοδευτικές δυνάμεις στην αποθέωση της Δεξιάς.

Τα μηνύματα από Ισπανία, Δανία και Φινλανδία

Με αφορμή αυτή την προειδοποίηση, αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από χώρες του ευρωπαϊκού νότου αλλά και του βορρά, που είχαν ή έχουν εθνικές εκλογές.

«Την άλλη Κυριακή θα πάρετε μια πρώτη γεύση από τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία. Θα πάρετε μια πρώτη γεύση από το πως ο ευρωπαϊκός Νότος θα αποδείξει ότι παραμένει και θα παραμείνει το προπύργιο, η καρδιά της δημοκρατικής Ευρώπης. Με τον Πέδρο Σάντζες αλλά και τους Ποδέμος να χαλάνε τα σχέδια της δεξιάς και της ακροδεξιάς που επιθυμούν  μάλιστα να συγκυβερνήσουν. Αλλά θετικές ειδήσεις για τις προοδευτικές δυνάμεις αναμένεται να έχουμε και στο Βορά. Στη Φιλανδία και στη Δανία. Και βεβαίως, αν οι ευρωπαϊκές κάλπες στηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θετικές ειδήσεις θα έλθουν και από τη Βρετανία, με τη νίκη των εργατικών του Τζέρεμι Γκόρμπιν. Στις αναμενόμενες νίκες των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, προσθέστε και τη νίκη της Προοδευτικής μας συμμαχίας στην Ελλάδα, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δείτε τον φίλο του κ.Μητσοτάκη, τον κ.Βέμπερ»

Ο κ.Τσίπρας απηύθυνε δριμύ κατηγορώ στο «δίδυμο Βέμπερ – Μητσοτάκη», απαριθμώντας θέσεις του «ανθέλληνα» υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν και την ταύτισή τους με το πρόγραμμα της ΝΔ.

Αφού επισήμανε ότι η κρίση τροφοδότησε την ακροδεξιά, τους φασίστες και τους νεοναζί, τόνισε:

--- Η  ακροδεξιά, δεν ντύνει με όμορφα λόγια και πομφόλυγες το πολιτικό της σχέδιο, όπως οι νεοφιλελεύθεροι. Μιλάει στα ένστικτα, χειρίζεται το φόβο και τον τρόμο για να καθοδηγήσει την οργή στον αδύναμο. Με λίγα λόγια, προσφέρει το καλύτερο συμπλήρωμα στο νεοφιλελευθερισμό. Γι’ αυτό και σήμερα πάνε πακέτο.

--- Δείτε το φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βέμπερ που θέλει να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν.

Τι έλεγε για τα κλειστά σύνορα; Τι έλεγε για τους τεμπέληδες του Νότου; Τι έλεγε για το Grexit; Τι έλεγε για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας; Σε τι διαφέρουν οι θέσεις αυτές του κ. Βέμπερ και του κ. Μητσοτάκη με αυτές του κ. Όρμπαν και του κ. Κουρτς; Τι διαφορά έχει η πρόταση για 12ωρο στην Αυστρία, με τη φράση του ομοϊδεάτη του στην Ελλάδα ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο;

Τι διαφορά έχουν αυτοί που σηκώνουν φράχτες στα σύνορα για τους πρόσφυγες με αυτούς που τους θέλουν βασανισμένους ή και θαλασσοπνιγμένους, και μας έκαναν κριτική ότι τους θέλουμε να λιάζονται στις πλατείες, ενώ αυτοί τους ήθελαν σε φυλακές και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να πάρουν το μήνυμα να μην έρχονται στην Ευρώπη;

Είναι πολύ θολές οι διαχωριστικές γραμμές τους πλέον».

Πάμε σε debate κύριε Μητσοτάκη

Ειδικά για τον κ.Μητσοτάκη, αναφέρθηκε (όπως αναμενόταν άλλωστε) στην πρόσφατη θέση για το δώρο Χριστουγέννων: «είναι η πρώτη φορά που όταν μιλάει πολιτικός αρχηγός απειλεί τον ελληνικό λαό», υπενθυμίζοντας και άλλες αντιλαϊκές θέσεις του αρχηγου της ΝΔ.

Αναφερόμενος μάλιστα στις χαμηλές τηλεθεάσεις που καταγράφουν οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις του κ. Μητσοτάκη, τον προκάλεσε να δεχθεί debate μαζί του για να τους δει ολόκληρος ο ελληνικός λαός και να κάνει συγκρίσεις. Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας παρουσίασε έναν έναν τους 42 ευρω-υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι τον πλαισίωσαν στην εξέδρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v