Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Εχετε αποκρουστικό σχέδιο κ. Μητσοτάκη και το κρύβετε

Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπενθυμίζοντας ότι σήμερα είναι η επέτειος της υπογραφής του πρώτου μνημονίου. Και «ψήφο μομφής» στη ΝΔ στις 26 Μαϊου με αναφορά στην παρέμβαση Βέμπερ. «Όπως εφαρμόζονται τα θετικά μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ έτσι θα υλοποιήσουμε τις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσα χθες»

Τσίπρας: Εχετε αποκρουστικό σχέδιο κ. Μητσοτάκη και το κρύβετε

Με ένα δριμύ «κατηγορώ» στους πρώην κυβερνώντες που έφεραν τη χώρα στην σκληρή κρίση των τελευταίων ετών ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος την σημερινή επέτειο από την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης που οδήγησε στην οκταετή μνημονιακή περιπέτεια.

Ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (όπως μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ στον Παύλο Πολάκη) ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι ανέβηκε στο βήμα της Βουλής όχι για να αντιπαρατεθεί με την προπαγάνδα του κ.Μητσοτάκη αλλά με το πολιτικό του σχέδιο.

«Αυτό που επιμελώς προσπαθεί να κρύβει πίσω από πυροτεχνήματα και πομφόλυγες και που είναι ακριβώς το ίδιο σχέδιο χέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010», όπως είπε.

Και συνέχισε:

«Σαν σήμερα, 8 Μαϊου του 2010, μπήκαμε στην εποχή της ελληνικής τραγωδίας, γιατί;

* Επειδή εσείς είχατε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη, απροστάτευτη στο πελατειακό κράτος και στη διαφθορά. Μια χώρα που έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες ξοδεύοντας δισεκατομμύρια αλλά δε μπόρεσε να χτίσει ένα κοινωνικό κράτος αξιοπρέπειας. Μια χώρα που σπαταλούσε πολλά για χάρη των λίγων και ελάχιστα για χάρη των πολλών.

* Εσείς αφήσατε ένα έλλειμμα στο 15% του ΑΕΠ και αργότερα παραδώσατε τη χώρα στο ΔΝΤ και στους ψυχρούς τεχνοκράτες, που ακρωτηριάζουν κοινωνίες, για να σώσουν αριθμούς.

* Εσείς εφαρμόσατε από το 2010 ως το 2014 την πιο βάναυση, απάνθρωπη, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας που έχει ποτέ εφαρμοστεί σε χώρα της ΕΕ.

* Εσείς κυβερνούσατε όταν χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, όταν 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας βρέθηκαν χωρίς δουλειά, όταν η ανεργία έφτασε στο 28%, και στο 60% για τους νέους, όταν οι μισθοί μειώθηκαν 40%, και οι συντάξεις ακόμα παραπάνω, όταν το κοινωνικό κράτος ερειπώθηκε.

* Εσείς προκαλέσατε μια ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση, και δεν τρέξατε να δώσατε έστω ένα ευρώ στους φτωχούς και στους αδύναμους για να την αντιμετωπίσετε, αλλά τους αφήσατε στο έλεος της μοίρας τους.

* Εσείς βυθίσατε τη πλειοψηφία των Ελλήνων στην αναξιοπρέπεια με τη πολιτική σας συμπεριφορά.

Στον αντίποδα έθεσε τις προσπάθειες της δικής του κυβέρνησης, αναφερόμενος και στον συμβιβασμό του 2015:

«Εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο, μία κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και ελλείμματα. Και παρόλα αυτά σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη. Αγωνιστήκαμε για να φέρουμε ξανά τη χαμένη αξιοπρέπεια ενός λαού που απαίτησε δικαιοσύνη. Όχι χάρες, όχι δώρα. Αλλά σεβασμό. Αναγκαστήκαμε τον Ιούλη του 15, να κάνουμε ένα βήμα πίσω, προκειμένου αργότερα να μπορούμε να κάνουμε αρκετά βήματα μπροστά. Και πετύχαμε αυτό για το οποίο λάβαμε την εντολή από τον ελληνικό λαό το Σεπτέμβρη του 2015. Πετύχαμε και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, μαζί με εκατομμύρια Έλληνες, που μπορούν πλέον να ελπίζουν. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια στα οποία εσείς την οδηγήσατε 9 ακριβώς χρόνια από σήμερα».

«Εχετε αποκρουστικό σχέδιο και το κρύβετε»

Ο κ.Τσίπρας τόνισε με έμφαση πως όσα θετικά μέτρα δεσμεύτηκε και ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, νομοθετήθηκαν και υλοποιούνται. Διαβεβαιώνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και με όλα όσα ανακοίνωσε χθες από το Ζάππειο, ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει την δική του προγραμματική πρόταση.

«Ποιό είναι το σχέδιό σας; Ότι δε συμπαθείτε το κύριο Πολάκη; Τα κουτσομπολιά, οι δολοφονίες χαρακτήρων, η λάσπη και το ψέμα; Με αυτή τη καμπάνια θα πάτε σε εκλογές;».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αυτή θα είναι η καμπάνια της ΝΔ «όχι επειδή δεν έχετε σχέδιο αλλά επειδή έχετε και είναι τόσο αποκρουστικό που θέλετε όπως όπως να τα κρύψετε».

«Ή τα μέτρα θα ψηφίσετε ή τον κ. Βέμπερ»

Παρέπεμψε μάλιστα στην χθεσινή αντίδραση του κ.Βέμπερ (σ.σ. του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν τον οποίον στηρίζει θερμά η ΝΔ) στις κοινωνικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, πχ για το ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας.

«Βγήκε ο κ.Βέμπερ να τοποθετηθεί για το σχέδιο μας, και ενώ εσείς ψελλίζατε ότι σας αντιγράφουμε, αυτός είπε ότι είμαστε ανεύθυνοι που δίνουμε ελαφρύνσεις στους πολλούς. Και μάλιστα χρησιμοποίησε αυτό για να καταφερθεί εναντίον του σχεδίου για πανευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας. Εχει τις ίδιες απόψεις με εσάς. Που δηλώσατε ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη και δε θα την υποσχεθείτε ποτέ γιατί είναι ανέφικτο», είπε.

Για να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι επειδή δεν τολμάει η ίδια να μην ψηφίσει θετικά μέτρα όπως η 13η σύνταξη «βάζετε τον φίλο σας τον κ.Βέμπερ να μας κατακρίνει».

Και πρόσθεσε εν είδει προειδοποίησης:

«Πείτε του φίλου σας ότι εμείς, θέλει δε θέλει, τα μέτρα αυτά θα τα ψηφίσουμε και θα τα υλοποιήσουμε.
Δεν βγήκαμε από τα μνημόνια, δεν διώξαμε τον ΔΝΤ, δεν σηκώσαμε ανάστημα, για να χαρίσουμε τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας στη δίψα του κ. Μητσοτάκη και των φίλων του για να επιστρέψουν στην εξουσία και να μας φέρουν τα ίδια και χειρότερα δεινά».

Κάλεσε τέλος τον κ. Μητσοτάκη είτε να καταψηφίσει τις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είτε να άρει την εμπιστοσύνη της στον κ.Βέμπερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v