Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι η πολιτική της ευνοεί κατάφωρα τις ελίτ

Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοούν κατάφωρα τις ελίτ», το μήνυμα σε Μητσοτάκη. Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις εκλογές. Υλοποιήσαμε όλα τα μέτρα της ΔΕΘ και συνεχίζουμε.

Τσίπρας: Πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι η πολιτική της ευνοεί κατάφωρα τις ελίτ

«Προσπαθήσατε με κάθε τρόπο να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν υπέπεσε σε λάθος, είναι πολιτική επιλογή να πάμε σε εκλογές σε ένα πεδίο αρένας της πολιτικής».

Σας μίλησα προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές. Εσεις μπορείτε να συκοφαντείτε ακόμα και νεκρούς που δεν ήταν καν πολιτικά πρόσωπα», σχολίασε αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν για τον πατέρα του.

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός, δημόσιο πρόσωπο. «Τότε η μισή Ελλάδα τον αποκαλούσε «αποστάτη», «εφιάλτη». Εγώ δεν είπα ποτέ αυτές τις λέξεις. Μάλλον εσείς δεν τιμάται την μνήμη του πατέρα σας. Περπατάτε με την βαριά σκιά του πατέρα σας πάνω από κεφάλι σας. Εγω δεν έχω κανένα σύμπλεγμα».

Γιατί επιλέγετε αυτή τη στρατηγική; αναρωτήθηκε αφού και χθες μας είπατε ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Όχι απλά νικητής αλλά θριαμβευτής με 14-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος, τέτοια ανασφάλεια και τέτοιο πανικό;» αναρωτήθηκε.

Η ψευδαίσθηση

«Ζείτε στην ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρέει, Ότι είναι φωτοβολίδα και θα σβήσει.¨Ότι δεν έχει ρίζες στον ελληνικό λαό. Σας συμβουλεύουν λάθος όποιοι σας συμβουλεύουν έτσι».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογικές μάχες γιατί εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα. Και κυρίως είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο στην απάντηση που αναζητάτε και δε βρίσκετε».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «έχετε κάνει και ένα μεγάλο λάθος. Προσπαθείτε να πάτε τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα. Εκεί κι αν θα χάσετε κατά κράτος. Μας δίνετε πάσες σε κενό τέρμα. Το κάνετε αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά την απόλυτη παραδοχή ότι στην οικονομία δεν έχετε πια αφήγημα. Ο δεύτερος είναι γιατί πιστεύετε ότι έτσι θα ρεφάρετε στο ηθικό έλλειμμα».

«Δεν έχετε καταλάβει ότι η ουσία δεν και πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι το ηθικό μειονέκτημα. Το πρόβλημά σας είναι πολιτικό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοούν κατάφωρα τις ελίτ».

«Τη μια μιλάτε για αδαή πλειοψηφία. Την άλλη στο ΚΕΦΙΜ είπατε ότι δε σας αρέσει να λέτε τον όρο λαός, γιατί είναι μια έννοια θολή αλλά προτιμάτε τον όρο πολίτης. Την επόμενη σας ξέφυγε να καταργηθούν τα δώρα των Χριστουγέννων. Το περασμένο Σάββατο ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη, παροχή πελατειακού κράτους και σε κάθε περίπτωση ανέφικτο. Αυτά είναι τα θέματά σας κύριε Μητσοτάκη».

«Fake news, τοξικότητα, κιτρινισμός, λάσπη για τον αντίπαλο, αντιπαράθεση δίχως αρχές και όρια και φυσικά μπόλικη τάξη και ασφάλεια», είναι η πολιτική ατζέντα της ΝΔ, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Θα δίνουμε λύσεις

«Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση των πολλών εμείς θα μιλάμε, θα εργαζόμαστε για να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολλών, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτά τα χρόνια παρά τις ανάποδες προβλέψεις και προσδοκίες σας πετύχαμε πολλά. Πετύχαμε να σταθεί ξανά η πατρίδα στα πόδια της. Να βγει από το χάος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Να πετύχει λύση για το ζήτημα του χρέους. Να αντιμετωπίσει τις μεγάλες – όχι όλες ακόμα – συνέπειες στους πλέον αδύναμους. Πετύχαμε, μετά από πολύ κόπο και τεράστιες θυσίες του λαού μας, να βγάλουμε τελικά τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «από τον Αύγουστο του 2018, αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών. Και υλοποιούμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές αλλά και ιεραρχήσεις».

«Υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, το επίδομα στέγασης που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 συμπολίτες μας και όλα τα υπόλοιπα. Την Τρίτη, δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά όλων».

Λέγατε τα ίδια

«Μας λέτε ότι τα μέτρα είναι κόλπα, είναι προεκλογικές παροχές. Τα μέτρα στήριξης που θα ψηφίσουμε άμεσα στη Βουλή, είναι μόνιμα. Και δεν είναι μέτρα που αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Δεν παράγουν ελλείμματα αλλά είναι το αποτέλεσμα των πλεονασμάτων. Το αποτέλεσμα των θυσιών και των κόπων μας που τώρα καρπωνόμαστε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην κατηγορία της ΝΔ ότι δεν υπάρχει 13η σύνταξη ξεκαθάρισε για μεγάλο των συνταξιούχων θα είναι πλήρης σύνταξη για ένα ακόμα τμήμα το 70% της σύνταξης και για τα υψηλότερα εισοδήματα μικρότερο.

«Σας προτείνω να πάτε μια βόλτα και να στείλετε και τα στελέχη σας σε όλη τη χώρα, τη μέρα που οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη 13η σύνταξη στα ΑΤΜ, να τους τα πείτε αυτά. Να τους πείτε ότι είναι λαϊκισμός και παροχολογία».

Το ασφαλιστικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «Η κοινωνική μας πολιτική προβλέπει την κατάργηση του εκτρώματος Κατρούγκαλου και την εγκατάσταση ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων…. Και παραγνωρίζετε το γεγονός ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
«Επειδή κύριε Μητσοτάκη μάλλον εσείς δεν γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα μας και στο ασφαλιστικό της, μάθετε λοιπόν ότι στη χώρα υπάρχει σύστημα τριών πυλώνων ήδη από το 2002, όμως οι πολίτες δεν επιλέγουν τους δυο πυλώνες (σ.σ. ιδιωτική ασφάλιση και επαγγελματικά ταμεία) λόγω μειωμένου εισοδήματος».

«Η διάφορα μας βρίσκεται στο ότι εσείς θέλετε να μετατρέψετε τμήμα του πρώτου πυλώνα - που είναι υποχρεωτικός – σε εθελοντικής συμμετοχής προκειμένου να κατευθύνετε πόρους στον ιδιωτική ασφάλιση. Τι θα κοστίσει στην οικονομία; ένα βάρος που μπορεί να φτάσει τα 55 δισ. ευρώ και αυτό θα κληθούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι ή το ελληνικό Δημόσιο».

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα έργα της κυβέρνησης σε ότι αφορά την Υγεία, την Παιδεία, τη μείωση της ανεργίας, τον αγροτικό κόσμο αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως είπε «και την υγιή επιχειρηματικότητα στηρίξαμε. Γιατί η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας δεν είναι ενίσχυση των ελίτ αλλά της ανάπτυξης και άρα της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους πολλούς Δώσαμε κίνητρα, λοιπόν, στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα που επί των ημερών σας είχαμε τη πιο μαύρη μαυρίλα σε επενδύσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ, με 3,6 δισ. το 2018 και ακόμα πιο ψηλά θα φτάσουν το 2019. Ενώ οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων μειώνονται από φέτος μέχρι το 2022 κατά 4 μονάδες αθροιστικά».

Οι ελίτ

«Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι. Δεν συμβιβάζονται. Για αυτό σας λέω ότι όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε πως μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Τη πολιτική σας κρίνω και τις θέσεις σας».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε ότι «όταν βάζετε 5ευρω για τους πολλούς στα νοσοκομεία και καταργείτε την πρόσβαση των ανασφάλιστων ρίχνετε τα βάρη στους πολλούς, Ενώ την ίδια την ίδια ώρα, χαρίζετε 241 εκατομμύρια από τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιριών για το rebate. Ενώ εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Επαναφέραμε τους ανασφάλιστους, καταργήσαμε το 5 ευρω, απαιτήσαμε την απόδοση του ποσού του rebate».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη θα στείλει ηχηρό και ισχυρό μήνυμα και στις ελίτ αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα: κάθε ατόπημα, κάθε ακρότητα κάθε ψεύδος, κάθε συκοφαντία και κάθε προσβολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v