Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Πρέπει να μεγαλώσει η πίτα της οικονομίας

Μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων εξήγγειλε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας. Δική μου κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου. Στόχος η «καθαρή νίκη» στις ευρωεκλογές είπε, χωρίς να προσδιορίσει διαφορά.

Μητσοτάκης: Πρέπει να μεγαλώσει η πίτα της οικονομίας

Με επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά την οικονομία και την ασφάλεια κινήθηκε και στη συνέντευξή του στο Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επικεντρωμένος στους συνταξιούχους, με αφορμή την λεγόμενη 13η σύνταξη, στους ανέργους και στην μεσαία τάξη, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του, εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας πως δεν έχει σκοπό να κινηθεί διχαστικά όπως ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών, ενώ κράτησε αποστάσεις από τον Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη στις καταγγελίες περί νοθείας. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Αναφορικά με την 13η σύνταξη, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «καταγγείλαμε τον χρόνο που χορηγήθηκε το επίδομα. Η κυβέρνηση είδε ότι δεν τα πάει καλά και αποφάσισε να επιχειρήσει εξαγορά κάποιων ψήφων», τόνισε. «Ακόμα και 200 ευρώ είναι χρήσιμα, τόνισε και γι’ αυτό τα ψηφίσαμε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τις μεγάλες περικοπές που έγιναν από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ναι, η οικονομική μας πολιτική με ανάπτυξη 4% του ΑΕΠ μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε ένα μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων», τόνισε και έδωσε έμφαση ότι «χρειάζεται να μεγαλώσει η πίτα».

Όπως είπε η μείωση του αφορολόγητου που σήμερα είναι νόμος του κράτος θα φέρει επιπλέον κόστος για τους συνταξιούχους. «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την τροπολογία μας;» αναρωτήθηκε για να ξεκαθαρίσει ότι με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή. «Αρα δίνω εγγύηση για τις 12 συντάξεις που τώρα λαμβάνονται».

Όπως είπε οι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται εξίσου για το πώς θα βρουν δουλειά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. «Μας ενδιαφέρουν οι άνεργοι και να βρουν απασχόληση».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο να φέρει επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. «Εμείς είμαστε με όλους, δεν είμαστε με τις ελίτ ή τους πολλούς», τόνισε. «Αυτός ο διχασμός μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω», τόνισε και με αφορμή τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας επικαλούμενος τον Αρη Βελουχιώτη αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να γυρίζει η χώρα 75 χρόνια πίσω.

Για τον θόρυβο που προέκυψε με την «επταήμερη εργασία», έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή προσπάθεια και άθλια προπαγάνδα» από την κυβέρνηση και διερωτήθηκε: «Έτσι θα πάμε στην πολιτική αντιπαράθεση; Ο σκοπός μας είναι να πούμε τις δικές μας θέσεις ή να διαστρεβλώνουμε τα λόγια των άλλων;».

Ερωτηθείς για τις θέσεις της ΝΔ για την Υγεία και ειδικά την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Γιατί, δεν υπάρχει σήμερα; Το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες. Όμως αυτή η δημόσια υγεία δεν είναι απαραίτητο να είναι κρατική, γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γίνεται ήδη στην Ελλάδα. Ο τελικός χρήστης θέλει καλά και ποιοτικά νοσοκομεία. Με την πρότασή μας δεν θα υπάρχει κόστος για τον ασφαλισμένο. Από μια τέτοια σύμπραξη μπορεί να ωφεληθεί και το δημόσιο και ο ασφαλισμένος. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την Υγεία».

Όσον αφορά το πρόγραμμα της ΝΔ, είπε ότι είναι απολύτως κοστολογημένο, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «μνημονιακότερη των μνημονιακών», επειδή «δημιούργησε μεγαλύτερα πλεονάσματα από όσα μας ζητούσαν οι εταίροι». Δεσμεύτηκε δε πως η ΝΔ θα επιστρέψει στην μεσαία τάξη αυτά που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μια οικονομία που δημιουργεί σταθερό πλούτο, έχει τη δυνατότητα να μειώσει φόρους και να στηρίξει στοχευμένα όποιον έχει ανάγκη», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει την οικογένεια (2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών). «Υπάρχουν δυνατότητες να στηρίξουμε σημαντικές κοινωνικές δράσεις», είπε προσθέτοντας πως είναι ζήτημα που αφορά συνολικά το έθνος μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «αναλώνεται σε προσωπικές επιθέσεις. Εμένα μου βγάζει κάποια ανασφάλεια ή αδυναμία να συγκρίνουμε προγράμματα. Αν έχουμε διαφωνίες να συζητήσουμε επί αυτών», σημείωσε και υποστήριξε πως «κάποιοι ενοχλούνται που η ΝΔ ανοίγει την κοινωνική ατζέντα»

Για τις ευρωεκλογές, επανέλαβε ότι στόχος του είναι «μια καθαρή νίκη», χωρίς να προσδιορίσει την διαφορά, δήλωσε δε βέβαιος ότι το βράδυ των εκλογών «θα υπάρχει ένας νικητής, η ΝΔ και ένας ηττημένος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο μεγαλύτερη η διαφορά τόσο πιο επιτακτικές οι πολιτικές εξελίξεις», είπε. Όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ, ανέφερε, «τόσο πιο γρήγορα και καθοριστικά θα δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Η δουλειά μου μέχρι επόμενη Κυριακή είναι να πείσω τους πολίτες να εμπιστευτούν τη ΝΔ, ότι αξίζουμε και εγώ προσωπικά μια ευκαιρία».

Για το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους. Αν δεν μπουν περισσότεροι άνθρωποι στην αγορά εργασίας, θα έχουμε διαρκώς πρόβλημα. Να δώσουμε στους νέους εργαζόμενους τη δυνατότητα να πιστέψουν ότι θα πάρουν σύνταξη κάποια στιγμή. Δεν θέλω το κράτος συνέταιρο στην επιχειρηματική επιτυχία. Πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο κινήτρων ώστε να εξασφαλίσουμε σταθερές συντάξεις, με το σύστημα των τριών πυλώνων και κυρίως να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας».

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, είπε ότι «η αμφισβήτηση από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της κόκκινης γραμμής. Πρέπει να δοθεί απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Έχω ήδη θέσει το θέμα στο ΕΛΚ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v