Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Σκέψεις για αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο σε αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Star. Προσκλητήριο από την Κρήτη για «νέο ραντεβού με την Ιστορία». Γιατί δεν βλέπει πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές.

Τσίπρας: Σκέψεις για αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη

Υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη (που ανέρχεται σήμερα σε 384 ευρώ), δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης, απηύθυνε προσκλητήριο για νέο “ραντεβού με την Ιστορία”, κάνοντας ειδική αναφορά τόσο στον κόσμο που στήριξε την αλλαγή το ’81 όσο και σε όσους ανήκουν στον συντηρητικό χώρο αλλά δεν θέλουν να ακυρωθεί το κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Σχετικά με την σχεδιαζόμενη αύξηση της εθνικής σύνταξης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων. Τόνισε ενδεικτικά μάλιστα πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%.

Έχουν καεί στον χυλό οι δημοσκόποι

Οι δημοσκόποι έχουν καεί στον χυλό και μπορεί να φυσάνε το γιαούρτι, δήλωσε αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις. Εχουν πέσει έξω στις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις. «Εχω την αίσθηση ότι θα πέσουν έξω αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε λίγο πριν τις εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, εφόσον ο εκλογικός αντίπαλος επέλεξε να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε εθνική αναμέτρηση «δεν μπορώ να μην σηκώσω το γάντι».

Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα παίξει σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα, «εγώ δήλωσα ότι θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμά μας», συμπλήρωσε. Επανέλαβε ότι αν οι πολίτες επιλέξουν τη ΝΔ οι ελαφρύνσεις δεν θα έχουν «πολιτική νομιμοποίηση».

Δεν έχει νόημα να μιλάμε για πολιτικές εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές είναι σε πολύ κοντινή ημερομηνία οπότε δεν έχει νόημα να μιλούμε για «πολιτικές εξελίξεις».

«Το 2014 που ζήτησα εκλογές η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ακόμα θητεία δυο ετών».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στον Μάνφρεντ Βέμπερ λέγοντας ότι ήθελε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Θύμισε ότι το 2015 στο Ευρωκοινοβούλιο ως επικεφαλής του ΕΛΚ δεν φορούσε καν τα ακουστικά του για να ακούσει τα όσα έλεγε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα του Βορρά θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προσπαθήσει να βάλει εμπόδια στα μέτρα ελάφρυνση.

Νέο “ραντεβού με την Ιστορία”

Σε νέο «ραντεβού με την Ιστορία» κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τους πολίτες, αυτή τη φορά μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Λόγω της τοπικο-πολιτικής ιδιαιτερότητας, επικέντρωσε στη «συνάντηση» των αριστερών και ευρύτερα προοδευτικών ανθρώπων μέσα στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ασκώντας κριτική στον δρόμο που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ.

«Δημοκρατικέ λαέ της Κρήτης σήμερα δίνεις ξανά ραντεβού με την Ιστορία», είπε και συνέχισε:
«Πριν τέσσερα χρόνια μας δώσατε τη βαριά ευθύνη να πάρουμε το τιμόνι της χώρας, στις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου.

Και από την πρώτη στιγμή, δώσαμε όρκο μάχης. Να κάνουμε το παν για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Να ματώσουμε αλλά να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας. Και να υπερασπιστούμε με όλες μας τα δυνάμεις τους πιο αδύναμους.

Και σήμερα μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια και να σας πω: Χάρη στη δική σας στήριξη και εμπιστοσύνη, το πετύχαμε. Βγάλαμε τη χώρα από τη χαράδρα, είμαστε πια σε ξέφωτο και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία».

Δεν το βάλαμε στα πόδια, παλέψαμε

Δίνοντας το στίγμα των προσπαθειών που κατέβαλε η κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια, τόνισε:

«Τα βάλαμε με θεριά ανήμερα. Με την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία αλλά και με την εγχώρια ολιγαρχία. Ήθελαν να χτυπήσουν εμάς παραδειγματικά για να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό που σήκωσε κεφάλι.

Δεν το βάλαμε στα πόδια, δεν επιστρέψαμε την εξουσία σ΄αυτούς που έφεραν τη χώρα στην κρίση. Δώσαμε σκληρές μάχες αλλά αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να μπορέσουμε να κάνουμε σήμερα όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά.

Κάναμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό αλλά ποτέ δε ξεχάσαμε το στόχο μας: να βγάλουμε από το λαιμό της χώρας τη θηλιά των μνημονίων.

Το είπαμε, το πράξαμε. Η Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2018, είναι μια χώρα κυρίαρχη και ελεύθερη να αποφασίζει η ίδια τις τύχες της.

Το ΔΝΤ, οι τεχνοκράτες, οι εκβιασμοί τους και τα καταστροφικά σχέδια τους, δεν είναι πια εδώ.
Η Αριστερά όλα αυτά τα χρόνια έγινε ένα με τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που έδωσε πνοή στις μεγάλες μάχες της δημοκρατικής παράταξης στο τόπο μας.

Με τον κόσμο που στήριξε την αλλαγή το 81. Με τον κόσμο που δε μπόρεσε να χωνέψει και να ακολουθήσει τη στροφή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αργότερα.

Με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που δε μπορούν να γίνουν παρακολούθημα και δεκανίκι της δεξιάς και μάλιστα της ακραίας δεξιάς του κ.Μητσοτάκη».

Απευθύνθηκε όμως και στους πολίτες του συντηρητικού χώρου, θέτοντας το ερώτημα-δίλημμα: «Τι θα κερδίσουν αν το κοινωνικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού; Θα χάσουν ό,τι κέρδισαν και θα ξαναγυρίσουν στις εκεί που ήταν πριν.  

Αναπτύσσοντας το δίλημμα της Κυριακής, τόνισε:

«Τώρα η ευθύνη ανήκει σε εσάς, θα χρειαστεί ξανά να μπείτε μπροστά. Να υπερασπιστείτε οι ίδιοι τους κόπους, τις θυσίες αλλά και το μέλλον το δικό σας και των επόμενων γενιών.

--- Την Κυριακή το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει τα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας

--- Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ έχει την εντολή κατάργησής τους.
Η επιλογή ανήκει σε εσάς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v