Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπουργικό συμβούλιο για τη Δικαιοσύνη σήμερα

Μετά την κίνηση «καλής θέλησης» από Μ. Καλογήρου, πραγματοποιείται υπουργικό συμβούλιο σήμερα για τις κρίσεις στη Δικαιοσύνη. Το «θα μπορούσατε να μην ανακοινώσετε εκλογές, αν...» του Βορίδη και η επιβεβαίωση Φλαμπουράρη.

Υπουργικό συμβούλιο για τη Δικαιοσύνη σήμερα

Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ για το εάν κυβέρνηση δικαιούται να νομοθετεί επί σοβαρών ζητημάτων, εφόσον ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, παραμένει σε πρώτο πλάνο με αφορμή τις κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Το επιχείρημα «είστε υπηρεσιακή κυβέρνηση» προβάλλεται από τα στελέχη της Πειραιώς, με το Μαξίμου να απαντά ότι το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα επισημοποιηθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας το θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Πέραν του προφανούς, δηλαδή πώς ορίζεται από το Σύνταγμα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται τις αντίστοιχες περιόδους του 1996 και του 2007, όταν οι τότε πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής, αντίστοιχα, προσφυγή στις κάλπες.

«Κανείς δεν ισχυρίσθηκε τότε ότι οι απερχόμενες κυβερνήσεις αδυνατούσαν να λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κάλπης (σ.σ. ούτε τότε είχαν ορισθεί υπηρεσιακές κυβερνήσεις) ενώ από την ημέρα της ανακοίνωσης των προθέσεων μέχρι τη διάλυση της Βουλής είχαν τη δυνατότητα νομοθέτησης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από πλευράς ΝΔ ο Μάκης Βορίδης τόνισε χθες σε δημόσιες παρεμβάσεις του ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να μην αποφασίσει πρόωρες εκλογές, εάν δεν είχε «σηκώσει το γάντι» που του πέταξε στην αρχή της ευρω-εκστρατείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί χαρακτήρα δημοψηφίσματος των ευρωεκλογών.

Ανάλογες απόψεις υπάρχουν... και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες από τις συζητήσεις στην Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής, μετά τη βαριά ευρωεκλογική ήττα. Όπως είπε, ανήκει στα στελέχη που, ακόμα και μετά το αποτέλεσμα, εισηγήθηκαν εκλογές τον Σεπτέμβριο, προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το πρώτο τμήμα του μεταμνημονιακού αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα επικέντρωνε στον περίφημο μεσαίο χώρο. (σ.σ. Ανάλογη πρόταση έκαναν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Βίτσας).

«Μοντέλο 2012» αντί για συγκεντρώσεις

Πλέον, αφού «ο γέγονε, γέγονε», Κουμουνδούρου και Μαξίμου οργανώνονται για την ύστατη εκλογική μάχη.
Τις επόμενες ημέρες θα ορισθεί η νέα «εκλογική ομάδα», ενώ μετά την προκήρυξη των εκλογών ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται καθημερινά στο κόμμα για την οργάνωση της εκστρατείας.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα επιλεγούν, πάλι, συγκεντρώσεις και ομιλίες του πρωθυπουργού (όπως πριν από τις ευρωεκλογές) αλλά στοχευμένες περιοδείες σε περιοχές-κλειδιά. Το βάρος θα πέσει στις «ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις» όπου, κατά το μοντέλο του 2012, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και όλα τα κεντρικά στελέχη θα απαντούν σε ζητήματα και θα παρουσιάζουν θέσεις.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται λίαν μαχητική (και πιεστική προς τη ΝΔ) εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η τρίμηνη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι «αυστηρή» ως προς τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης.

Αποφάσεις για την «κεφαλή» της Δικαιοσύνης

Σε κυβερνητικό επίπεδο, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα ληφθεί η απόφαση για τις κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των νέων Ποινικών Κωδίκων.

Για το τελευταίο υπάρχει πίεση και... από την αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι στην προεργασία των νέων Κωδίκων διαπιστώθηκε ευρεία συναίνεση και, άρα, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη νομοθέτηση.
Αναφορικά με τις κρίσεις, μετά το «όχι» του κ. Μητσοτάκη στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου (για διάλογο με στόχο συναινετική λύση), το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην λήψη της απόφασης.

Θα μπορούσε (ακόμα) και με διάλυση της Βουλής

Αρμόδια στελέχη του παραπέμπουν όχι μόνο στο Σύνταγμα (για το πώς εγκρίνονται οι ανώτατοι δικαστές από το υπουργικό συμβούλιο) αλλά και στον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος δίνει αυτή τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση ακόμα και εάν έχει διαλυθεί η Βουλή.

Όπως αναφέρουν:

* Το Σύνταγμα (άρθρο 90) ορίζει ότι οι δικαστές που θα προαχθούν στις ηγετικές θέσεις των ανώτατων δικαστηρίων επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο και η προαγωγή τους γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ η διαδικασία γίνεται «όπως νόμος ορίζει».

* Ο νόμος, αντίστοιχα, ορίζει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κινεί τις διαδικασίες «το αργότερο ως το τέλος Απριλίου» και ότι η Διάσκεψη των Προέδρων δίνει τη γνώμη της «μέσα σε δύο μήνες». Ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 30 Ιουνίου που κενώνονται οι θέσεις.

* Στον νόμο υπάρχει και ρήτρα, σύμφωνα με την οποία: «Η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων μπορεί να παραλειφθεί, αν δεν είναι δυνατή η σύγκλησή της λόγω διάλυσης της Βουλής ή για οποιονδήποτε άλλο νόμιμο λόγο».

Όπως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, με τη ρήτρα αυτή ο νομοθέτης αποδέχεται το ενδεχόμενο να κινηθεί ή να συνεχιστεί η διαδικασία ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής και, άρα, κατά μείζονα λόγο, μετά την απλή προαναγγελία εκλογών. Πόσο μάλλον όταν έχει ήδη δοθεί γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων, όπως συνέβη εν προκειμένω στις 15 Μαϊου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v