Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Α. Τσίπρας δίνει «σινιάλο μάχης» για τις εκλογές

Με επίσπευση της «ατζέντας της ΔΕΘ» η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αχτσιόγλου ή Χαρίτσης για την εκλογική εκπροσώπηση του κόμματος. Στα ψηφοδέλτια και οι πρώην των ΑΝΕΛ που στήριξαν την κυβέρνηση μέχρι τέλους. Πώς σχολιάζουν την άρνηση Μητσοτάκη για debate.

Ο Α. Τσίπρας δίνει «σινιάλο μάχης» για τις εκλογές

Την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές δίνει απόψε στις 10 μ.μ. (στην ΕΡΤ) ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται και το σινιάλο-εντολή στα στελέχη του κόμματος να μπουν στη μάχη των εθνικών εκλογών, βάζοντας (άνω, έστω) τελεία στην εσωστρέφεια που προκάλεσαν οι ήττες των δύο προηγούμενων Κυριακών.

Η επεξεργασία της προγραμματικής πρότασης με την οποία θα απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες (με εστίαση στα μεσαία στρώματα), η επικοινωνιακή δουλειά (σ.σ. «η μεγάλη απούσα» στη μάχη των ευρωεκλογών, όπως διαπιστώθηκε) και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι τα αντικείμενα των καθημερινών συσκέψεων στην Κουμουνδούρου, υπό τον ίδιον τον κ. Τσίπρα.

Η σταθερή σύνθεση της ομάδας δείχνει ότι το «εκλογικό επιτελείο» έχει οριστικοποιηθεί και αποτελείται από τους Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Παππά, Αλέξη Χαρίτση και την Έφη Αχτσιόγλου.

Ένα από τα προς άμεση επίλυση θέματα είναι η εκπροσώπηση του κόμματος στην προεκλογική περίοδο. Οι συζητήσεις αφορούν την κα Αχτσιόγλου και τον κ. Χαρίτση, καθώς πρόκειται για πρόσωπα με καλό «πέρασμα» στην κοινωνία, που διαχειρίσθηκαν επιτυχώς ζητήματα όπως τα εργασιακά και την αναπτυξιακή πτυχή των κοινοτικών κονδυλίων, αντίστοιχα.

Το πρόσωπο που θα επιλεγεί, θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δεδομένου ότι η εκλογική νομοθεσία περιορίζει δραστικά τις ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις όσων διεκδικούν «σταυρό» για την εκλογή τους.

Όπως επιβεβαίωσε και ο Νίκος Βούτσης χθες το βράδυ (ΕΡΤ), στα ψηφοδέλτια θα ενταχθούν και πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ που εγκατέλειψαν το κόμμα τους κατά την ταραχώδη περίοδο των Πρεσπών και, παρότι προέρχονται από τη συντηρητική παράταξη, παρέμειναν στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη και, ενδεχομένως, τον Τέρενς Κουίκ.

Πρόταση για τους «μεσαίους»

Όσον αφορά στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες ότι θα έχει ειδική και εκτενή αναφορά στα μεσαία στρώματα. Για την ακρίβεια, θα επισπευσθεί (εκ των πραγμάτων) η ατζέντα που προγραμμάτιζε η κυβέρνηση να παρουσιάσει στη ΔΕΘ, η οποία, όπως έχει ήδη αναφέρει ο κ. Τσίπρας, θα ήταν εστιασμένη στον μεσαίο χώρο. «Στην πρώτη τετραετία, δώσαμε το βάρος στις ευπαθείς ομάδες και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ στη δεύτερη τετραετία, προτεραιότητα έχουν τα μεσαία στρώματα που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος», είχε τονίσει σε προεκλογικές συνεντεύξεις.

«Ούτε τώρα θέλει debate ο κ. Μητσοτάκης;»

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να στηλιτεύσει την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους (σε debate), στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε χθες (στον ΑΝΤ1) ότι θα δεχτεί debate μόνο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, ενώ πριν τις ευρωεκλογές είχε απαντήσει στο σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού, «όταν προκηρύξετε εκλογές, θα κάνουμε όσα debate θέλετε».

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη μεταστροφή του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει να κρυφτεί μέχρι τις εκλογές. «Δήλωσε ότι θα κρυφτεί από τη Βουλή, θα κρυφτεί από το debate με τον πρωθυπουργό, θα κρύψει το πρόγραμμά του. Τρέχει να κρυφτεί ο κ. Μητσοτάκης, για να μην τον καταλάβουν οι πολίτες», αναφέρει.

Η επισήμανση «να κρυφτεί από τη Βουλή» αφορά τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές, η ΝΔ δεν θα μετέχει σε καμία νομοθετική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της ψήφισης από την Ολομέλεια (στο επόμενο τριήμερο) των νέων Ποινικών Κωδίκων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το περίεργο είναι ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάκης Βορίδης (όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος) καλούσαν την κυβέρνηση να φέρει «αμέσως» στην Ολομέλεια προς ψήφιση τους νέους Κώδικες.

«Τώρα που τους φέρνουμε, η ΝΔ θα απουσιάσει», λένε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v