Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βούτσης: 10-13 Ιουνίου ο Τσίπρας στον ΠτΔ

Τι θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που καταγγέλλει «τακτοποίηση εκκρεμοτήτων» και φοβάται μπαράζ τροπολογιών.

Βούτσης: 10-13 Ιουνίου ο Τσίπρας στον ΠτΔ

Το διάστημα από τις 10 έως τις 13 Ιουνίου θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός για την προκήρυξη των εκλογών, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα συνεδριάσεων αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας πως υπάρχει μία ιδιότυπη κανονικότητα στη λειτουργία της Βουλής.

Με βάση τον Κοινοβουλευτικό σχεδιασμό, αύριο θα συζητηθούν οι κυρώσεις συμφωνιών της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν και του πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τους γενετικούς πόρους, την Πέμπτη οι ποινικοί κώδικες θα περάσουν από την Ολομέλεια και την Παρασκευή ακολουθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως στη διαδικασία ψήφισης των κωδίκων δεν μπορούν να έρθουν τροπολογίες, ενώ όσον αφορά στις κυρώσεις, εξέφρασε την άποψη πως θα είναι μικρός ο αριθμός τροπολογιών που θα έρθει.

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες δεν θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, με τον Ν. Βούτση να εκφράζει την αισιοδοξία πως στην επόμενη Βουλή θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση για το θέμα.

Να σημειωθεί πως έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκαλεί το πρόγραμμα της Βουλής, που αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση πως επιχειρεί να «τακτοποιήσει» εκκρεμότητες, μία ανάσα πριν τις εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει πως «δεν θα συμμετέχουμε στη Βουλή καθόλου αυτή την εβδομάδα. Θα καταγγείλουμε τη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε». Σε δηλώσεις του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κώστας Τσιάρας επεσήμανε πως «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και το κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης».

Πυρά εξαπέλυσε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που επεσήμανε πως «δεν πρόκειται να συμμετέχουμε στη συζήτηση και την ψήφιση». Όπως είπε, σοβαρά θέματα όπως είναι οι ποινικοί κώδικες δεν μπορεί να περνάνε με εξπρές διαδικασίες.

Για απαράδεκτη διαδικασία έκανε λόγο ο Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ θα διατυπώσει τη θέση του και θα αποχωρήσει από τις επιτροπές. Σε περίπτωση που επιχειρηθεί να περάσει μπαράζ τροπολογιών με τα νομοσχέδια, το Ποτάμι θα αποχωρήσει, προειδοποίησε ο Γιώργος Μαυρωτάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v