Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Το κοντέρ μηδενίζει, η 7η Ιουλίου «βγάζει» κυβέρνηση

Αυτοκριτικός για τη μεσαία τάξη: «Υποτιμήσαμε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τους». Παρασκευή η τροπολογία για ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου. Πού απέδωσε την καθυστέρηση στο διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ.

Α. Τσίπρας: Το κοντέρ μηδενίζει, η 7η Ιουλίου «βγάζει» κυβέρνηση

Αυτοκριτικός για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης σε ό,τι αφορά την υποτίμηση της επίπτωσης που θα είχε η επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων, αισιόδοξος ότι οι εθνικές εκλογές θα οδηγήσουν σε μία προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και βέβαιος ότι η 7η Ιουλίου θα «βγάλει» κυβέρνηση χωρίς να οδηγήσουν σε επαναληπτικές εκλογές, εμφανίσθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε (στην ΕΡΤ) μετά τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρωθυπουργός διέλυσε, κατ' αρχάς, τις «φήμες» που τον έφεραν να καθυστερεί το επίσημο αίτημα για πρόωρες κάλπες, προκειμένου αυτές… να αποφευχθούν.

Όπως τόνισε, τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει εκλογές, επικαλούμενος την ανάγκη να μη διαταραχθεί η ανοδική πορεία της οικονομίας από μία παρατεταμένη και πολωτική προεκλογική περίοδο. Για την καθυστέρηση της μίας εβδομάδας (σ.σ. αρχικά είχε πει ότι θα πήγαινε την επομένη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών) παρέπεμψε στην απάντηση που έχει δώσει ήδη το Μαξίμου. Δηλαδή στο γεγονός ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου.

Διέψευσε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι κρατάει τη Βουλή ανοικτή για να ψηφίζει ρουσφέτια, ανακοινώνοντας την τελευταία τροπολογία που θα περάσει η κυβέρνηση την τελευταία ημέρα (Παρασκευή) λειτουργίας της Ολομέλειας της Βουλής: την ακύρωση του μνημονιακού νόμου για μείωση του αφορολόγητου που επρόκειτο να ισχύει από 1/1/2020. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ανέφερε ότι αυτή η τροπολογία επρόκειτο να έλθει τον Σεπτέμβριο, αλλά ο σχεδιασμός άλλαξε λόγω των πρόωρων εκλογών.

Κάλεσε με επιμονή δε, την αντιπολίτευση να παραστεί στη συνεδρίαση, δεδομένου ότι πρώτα η ΝΔ και στη συνέχεια το ΚΙΝΑΛ γνωστοποίησαν ότι δεν θα μετάσχουν σε καμία διαδικασία στη Βουλή μέχρι τη διάλυσή της.

Άλλο ευρωεκλογές, άλλο εθνική κάλπη

Για τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μήνυμα» που έστειλαν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως από τα μεσαία στρώματα, οι οποίοι ωστόσο, όπως πρόσθεσε, προτίμησαν είτε την αποχή είτε μικρότερα κόμματα και όχι τη ΝΔ.

Με το σκεπτικό ότι «οι ευρωεκλογές δεν ‘βγάζουν’ κυβέρνηση, στις εθνικές εκλογές το διακύβευμα και το δίλημμα για τους πολίτες θα είναι ξεκάθαρο», εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι «θα γυρίσει το παιχνίδι».
Όπως είπε, «πάμε στην 7η Ιουλίου με μηδενισμένο το κοντέρ» και με την προσδοκία ότι όσοι απείχαν από την ευρωκάλπη ή στράφηκαν αλλού (πλην ΝΔ) θα ψηφίσουν τώρα με βάση «ποιoς θα κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια και με ποιο πρόγραμμα». 

Απαντώντας, μάλιστα, στη σκλήρυνση της στάσης από κύκλους ή θεσμούς της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στο ελληνικό ευρω-αποτέλεσμα: «Είπα στον ελληνικό λαό πριν από τις ευρωεκλογές ότι με την ψήφο του ή θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης με δημοσιονομική ασφάλεια που φέραμε ή θα άνοιγε δρόμο ακύρωσης από τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της ΕΕ. Αυτό γίνεται τώρα. Ανοιξε η όρεξη σ' αυτούς τους κύκλους. Και δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες, την επομένη των ευρωεκλογών βγήκε ο κ. Στουρνάρας και άνοιξε θέματα», είπε.

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, διότι η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3%, «δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά», ενώ θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Το λάθος μας στα μεσαία στρώματα»

Αφού υπενθύμισε ότι το 83% των φόρων επιβλήθηκαν στη μεσαία τάξη την πενταετία 2010-2014, ενώ στη συνέχεια το ποσοστό κατέβηκε στο 17%, παραδέχθηκε το «γονάτισμα» όσων επλήγησαν και παρομοίωσε την οργή τους με τη σταγόνα που ξεχειλίζει ένα γεμάτο ποτήρι. «Έχοντας δει τι καταφέραμε, ότι βγήκαμε δηλαδή από τα μνημόνια, που δεν ήταν βέβαιο εξαρχής, θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν η δικαίωση και η επιτυχία. Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης ενός λαού που είπε ‘δεν αντέχω πια’. Αυτό το εισπράξαμε, διότι εμείς είμαστε κυβέρνηση», είπε.

Και πρόσθεσε: «Δέχομαι την κριτική ότι υπερφορολογήσαμε τους μεσαίους. Η επιλογή μας ήταν να κατανείμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη και να ζητήσουμε, προσωρινά, από αυτούς που είχαν δυνατότητα να βάλουν πλάτη, ήταν δίκαιη επιλογή. Δεν ετοιμάζουμε ‘αφήγημα μεσαίας τάξης’, είναι υποχρέωσή μας να ανασάνει η τάξη που έβαλε πλάτη και τώρα δικαιούται να ανασάνει».

Εννοείται ότι μίλησε για πρόγραμμα ελάφρυνσης από τα φορολογικά βάρη, που θα παρουσιαστεί μαζί με την (γνωστή από το Ζάππειο) πρόταση για το 2020.

Ο Κ. Μητσοτάκης, η Αργεντινή και το ΔΝΤ

Σε αντίθεση με τη γενικότητα που είχε ο ευρω-προεκλογικός λόγος του ως προς το τι κομίζει η ΝΔ εις βάρος αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε ερωτήματα και αναφορές σε άλλα (πρόσφατα) παραδείγματα χωρών.

«Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για μείωση φορολογίας 7 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη μείωση δαπανών. Ποιες είναι αυτές; Οι δαπάνες του κράτους αφορούν μισθούς, συντάξεις, Παιδεία-Υγεία, Άμυνα και επιδόματα, δηλαδή το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα οικογενειακά, τα αναπηρικά και το επίδομα στέγασης. Ποιες θα κόψει;».

Αναφορικά με τη διαβεβαίωση του αρχηγού της ΝΔ ότι δεν πρόκειται να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους, υπενθύμισε ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέλυσε 3.000 εκπαιδευτικούς και σχολικούς φύλακες, υποστηρίζοντας με πάθος αυτές τις απολύσεις», ενώ θέσπισε «τιμωρητική αξιολόγηση» στο Δημόσιο, που προέβλεπε απολύσεις.

Παρέπεμψε στο παράδειγμα της Αργεντινής, όπου ο νεοφιλελεύθερος Μάκρι μείωσε τη φορολογία υλοποιώντας ανάλογο πρόγραμμα «και αφού τον χειροκρότησαν οι αγορές, σε ένα χρόνο το ΔΝΤ επέστρεψε στη χώρα του, όπως θα γίνει και εδώ».

Ειδικά για το «ασφαλιστικό Πινοσέτ», ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τους κινδύνους που συνεπάγεται τόσο για το ύψος των συντάξεων («αφού θα σταματήσουν οι εισροές στο δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο») όσο και για την τύχη των ιδιωτικών συντάξεων εάν βαρέσουν «κανόνια» οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, «όπως έγινε εδώ με την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ή στην Αμερική με την AIG».

Την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να γίνει debate ανάμεσά τους (σ.σ. δέχθηκε μόνο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς), ο κ. Τσίπρας την απέδωσε στην επιλογή του «να κρυφτεί» σ' αυτή την προεκλογική περίοδο, για να μην ανοίξει τα κυβερνητικά «χαρτιά» του.

«Να γίνουν debate και με όλους τους αρχηγούς και μεταξύ μας, όπως έκαναν στο παρελθόν ο κ. Καραμανλής με τον κ. Σημίτη ή εγώ με τον κ. Μεϊμαράκη το 2015», επέμεινε στην πρόσκληση-πρόκληση.

Άργησε το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ, αλλά...

Όσο για την καθυστέρηση στο «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι καθυστέρησε πολύ, αφού ο Πάνος Καμμένος είχε ξεκαθαρίσει δέκα μήνες νωρίτερα ότι δεν επρόκειτο να στηρίξει ούτε τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε την κυβέρνηση, εάν προχωρούσε στην ψήφισή της.

Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν υπήρχε άλλη επιλογή» καθώς, αφενός, δεν μπορούσε να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τη μόνη προοδευτική δύναμη που ήταν υπέρ των Πρεσπών, το Ποτάμι, και, αφετέρου, «αν η κυβέρνηση έπεφτε τον Ιούνιο του 2018, δεν θα βγαίναμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο».

«Όταν αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ, ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και την τελευταία στιγμή βρέθηκαν τα 151 ‘ναι’», είπε.

Για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι «ο Βενιζέλος έφυγε αλλά η γραμμή Βενιζέλου έμεινε» και πρόσθεσε: «Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου σήμαινε και αλλαγή στρατηγικής σε ένα κόμμα που ανήκει στον προοδευτικό χώρο. Η διάθεσή μας για συνεννόηση και διάλογο είναι συνεχής και διατυπώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τη δική μας πλευρά, χωρίς καμιά ανταπόκριση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v