Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οι ευρωεκλογές άνοιξαν την όρεξη σε ακραίους

«Η χώρα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει οριστικά ο δρόμος της επιστροφής», προειδοποιεί. Το μήνυμα προς τους «ακραίους οπαδούς της λιτότητας στις Βρυξέλλες» και προς τη ΝΔ.

Τσίπρας: Οι ευρωεκλογές άνοιξαν την όρεξη σε ακραίους

Oι Βρυξέλλες έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα το «όπλο» για να απευθύνει τα μεγάλα διλήμματα στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες.

Σε δήλωσή του έξω από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε το βασικό επιχείρημα με το οποίο ζήτησε την ευρω-ψήφο των πολιτών: δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που ψηφίσαμε ή δρομολογούμε ώστε να μην ανοίξει η όρεξη των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης να τα αμφισβητήσουν. Διαφορετικά, η κοινωνική πολιτική θα αμφισβητηθεί.

Μόλις προχθές, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ερωτηθείς για τις αρνητικές παρεμβάσεις των «σκληρών» Ευρωπαίων αξιωματούχων (σ.σ. που επιβεβαιώθηκαν την επομένη από την έκθεση της Κομισιόν), ο κ.Τσίπρας απάντησε: «Αυτό που γίνεται τώρα είναι αυτό είπα πριν από τις ευρωεκλογές», καλώντας εκ νέου τους πολίτες να ανακόψουν αυτή την εξέλιξη στις 7 Ιουλίου.

Με δημοσιοποιημένη πλέον την έκθεση της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να προβεί στη δήλωση έξω από το Μαξίμου προκειμένου «να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου». Παραπέμποντας, ταυτόχρονα, και σε θέσεις της ΝΔ που έχουν γίνει ήδη γνωστές από την ευρω-προεκλογική περίοδο, όπως για παράδειγμα την επαναφορά της αναλογίας «ένα προς πέντε» (προσλήψεις-αποχωρήσεις) στο Δημόσιο, παρότι η κυβέρνησή του πέτυχε, στην τελευταία αξιολόγηση πριν τη λήξη του μνημονίου, την αναλογία «ένα προς ένα».

Κατά τις πληροφορίες, στο επόμενο – επισήμως προεκλογικό, πια – διάστημα το απερχόμενο κυβερνών κόμμα θα εξειδικεύσει «κινδύνους και διλήμματα» όχι μόνο για να γίνουν κατανοητά από τις αδύναμες οικονομικά ομάδες πληθυσμού αλλά και για να «υποχρεώσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση επί όλων των «καυτών» ζητημάτων.

Κι αυτό διότι έχει γίνει πλέον αντιληπτή η τακτική «χαμηλών πτήσεων» που αποφάσισε να τηρήσει η Πειραιώς μέχρι τις εκλογές, με λείανση σκληρών θέσεών της και απουσία προγραμματικής αντιπαράθεσης – όπως δείχνει η άρνηση του κ.Μητσοτάκη να γίνει debate μεταξύ του ιδίου και του κ.Τσίπρα.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, έχοντας πλήρως επίγνωση του ρίσκου που αναλαμβάνω, είπα την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η ψήφος στις ευρωεκλογές έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σήμερα, όλα όσα είπα τότε επιβεβαιώνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ‘άνοιξε την όρεξη’ τόσο στο παλαιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις επιλογές μας και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους έβαλαν πλάτη και έκαναν θυσίες για να βγούμε από τα μνημόνια, να δρέψουν τους καρπούς των θυσιών τους, να δουν στην τσέπη τους τα αποτελέσματα των θυσιών τους».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «έφτασαν ακόμα και στο σημείο να θέσουν ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα. Είχαν να θέσουν ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο από το 2014, τότε που αρμόδιος υπουργός ήταν ο κος Μητσοτάκης, πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε απόλυση στο Δημόσιο».

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Η όρεξη αυτή άνοιξε γιατί ακόμα και σήμερα ο κος Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για επιστροφή στη μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, ενώ εμείς έχουμε πετύχει το 1 προς 1. Οταν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, είναι λογικό σε ορισμένους να ανοίγει η όρεξη και να θέτουν στο τραπέζι πολιτικές λιτότητας και απολύσεις».

Μπροστά στις κρίσιμες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, το να γνωρίζουμε την πλήρη αλήθεια είναι το πλέον κρίσιμο. Να συγκρίνουμε προγράμματα, αλλά να έχουμε και την πλήρη επίγνωση. Η χώρα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει οριστικά ο δρόμος της επιστροφής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω στις μαύρες ημέρες του 2012-14, στις σκληρές πολιτικές της λιτότητας».

«Ο μόνος δρόμος για να κλείσει οριστικά αυτός ο δρόμος είναι η επιλογή του ελληνικού λαού», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «στην κρίσιμη κάλπη των εθνικών εκλογών στις 7 Ιούλη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v