Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Με βάση τους αριθμούς το «παιχνίδι» γυρίζει

Αισιόδοξος για νίκη στις εκλογές δηλώνει ο πρωθυπουργός. Ρεαλιστικά και κοστολογημένα τα μέτρα που εξαγγείλαμε. Προβλέψεις «μπακαλικής» οι εκτιμήσεις Στουρνάρα για πλεόνασμα. Συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις μετατάξεις. Τι απάντησε για Novartis και... «Ρασπούτιν».

Τσίπρας: Με βάση τους αριθμούς το «παιχνίδι» γυρίζει

Δεν πας σε καμία μάχη για χάσεις αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι είχαμε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον Alpha αναφορικά με τις λάθος προβλέψεις που έκανε για τις ευρωεκλογές.

Υπήρξε σημαντική ανάκαμψη από τη στιγμή που φύγαμε από το μνημόνιο. Το ποσοστό του κόμματος ήταν κοντά σε αυτό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Ωστόσο δεν εκτιμήσαμε τη διαφορά που θα είχαμε από τη ΝΔ αλλά και τον βαθμό της δυσαρέσκειας, που δικαίως ή αδίκως θα εκφράζονταν στις ευρωεκλογές, στις οποίες δεν εκλέγεται κυβέρνηση, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, τα λόγια και οι συγνώμες είναι εύκολες. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι πήραμε το μήνυμα είναι ότι άμεσα αποφάσισα την προσφυγή στις κάλπες. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη να γίνει κάτι τέτοιο όταν οι εκλογές απέχουν μόλις τέσσερις μήνες. Εμεις προχωρήσαμε γιατί σεβαστήκαμε το μήνυμα των πολιτών.

Θέλουμε σύγκριση προγραμμάτων με ΝΔ

Θέλουμε να θέσουμε το δίλημμα της επόμενης τετραετίας: ποιοι θα κυβερνήσουν και με ποιο σχέδιο. Αν θα συνεχίσουμε τις πολιτικές στήριξης όσων πιέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ή αν θα υπάρξει ένα πισωγύρισμα. Στο δίλημμα μόνο ο λαός μπορεί να απαντήσει, τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν επιχειρηματολογεί με βάση το φόβο αλλά τη λογική. Θέλουμε μια σύγκριση σχεδίων και προγραμμάτων. «Γι’ αυτό έχω πει ότι αντιπαρατίθενται δυο διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις. Η μια παρουσιάζεται ως «οδοστρωτήρας» που λέει ότι για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να συρρικνώσουμε μισθούς και δικαιώματα εργαζομένων και η άλλη που λέει ότι πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι αντιγράφει θέσεις της ΝΔ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε τις πρώτες εκλογές που διεξάγονται με όρους ασφάλειας και δεν είναι υπό την αίρεση της τρόικας. Αυτό δεν ήταν δεδομένο ότι θα γίνει».

Οπως είπε, έχουμε ένα μαξιλάρι ρευστότητας και μπορούμε να μειώσουμε τα πλεονάσματα από το 2020 και μετά και να έχουμε περιθώριο για τις ανακοινώσεις ελαφρύνσεων που έγιναν. «Εχοντας εικόνα της οικονομίας προσθέσαμε τη Δευτέρα επιπλέον μέτρα χωρίς να ανατρέπουμε την θετική πορεία της οικονομίας. Αυτά τα μέτρα είναι κοστολογημένα και ρεαλιστικά. Εμείς έχουμε περιγράψει τη δυνατότητα που έχουμε να βοηθήσουμε. Θα το κάνουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους. Το σύνολο της κοινωνίας θα ωφεληθεί. Οι αντίπαλοι μας μιλούν για γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις σε στελέχη και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα το θέλαμε όλοι. Το ζήτημα είναι αν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρξουν περικοπές σε αδύναμα στρώματα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μέτρα ελάφρυνσης που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επιχειρήσεις είναι ταυτόχρονα οι μειώσεις που θα γίνουν στις δαπάνες. Δαπάνες είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα. «Ποια επιδόματα θα περικοπούν;».

Οι αντιδράσεις εντός και εκτός

Απαντώντας για τις ενστάσεις που φέρονται να διατυπώνονται από τους δανειστές για τις κινήσεις της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι είχε πει στους πολίτες ότι οι ευρωεκλογές θα είναι και ψήφος εμπιστοσύνης για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. «Είχα πει ότι αν το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, θα άνοιγε η όρεξη σε πολλούς».

Όπως είπε, αντιδράσεις υπάρχουν από κύκλους εντός της χώρας, όπως ο διοικητής της ΤτΕ που έχει «παράδοση» να μην κοιτά τη δουλειά του αλλά να κάνει το λαγό και να προεξοφλεί πρωτοβουλίες του κόμματος με το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση. Χαρακτήρισε προβλέψεις «μπακαλικής» τις εκτιμήσεις της ΤτΕ καθώς στηρίζονται σε στοιχεία τετραμήνου. Ο Γιάννης Στουρνάρας, θύμισε ο πρωθυπουργός, ότι ήθελε προληπτική γραμμή στήριξης.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα η Κομισιόν δεν αντέδρασε, αλλά αντέδρασε ο Μ. Βέμπερ. Ακολούθησε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, που επίσης ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια. «Δεν έχουν καμία βάση αυτά που λέει», συμπλήρωσε.

Αυτή την ώρα διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη ημέρα. Είναι βέβαιο ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών αν επικροτηθεί το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί θα παραμερίσουν μπροστά στην κοινή λογική. Αν δεν συμβεί αυτό, θα υπάρξουν μονάχα φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και η γνωστή δικαιολογία ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο.

Θύμισε δε ότι στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για πρώτη φορά από το 2015 τέθηκε ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα.

Οι μετατάξεις και οι τροπολογίες

«Θέλω να είμαι απόλυτα καθαρός. Δεν θα ωραιοποιήσω ότι θα μπω σε λογική συμψηφισμού. «Είναι λάθος αυτό που έγινε, δεν το γνώριζα και εκφράζω την αντίθεσή μου συνολικά. Εγινε μια πρόταση από τον κο. Τραγάκη και προτάσεις από τα κόμματα της βουλής και σχεδόν αναλογικά προχώρησαν οι μετατάξεις. Είναι λάθος. Χρωστάμε μια συγνώμη γι’ αυτό, όχι στο κόμμα αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Όπως είπε, όταν το έμαθα ζήτησα να ανακληθούν όλες οι μετατάξεις και υπήρξε -προς τιμή της- και η αντίδραση της κας Χριστοδουλοπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι δεν έγινε δεκτή καμία βουλευτική τροπολογία. «Κατανοώ τους βουλευτές που έχουν την ανάγκη να βοηθήσουν κοινωνικές ομάδες και να προωθήσουν ώριμα μέτρα. Η πραγματικότητα είναι ότι ήταν εκτός σχεδιασμού οι εκλογές το καλοκαίρι και μεγάλο μέρος ώριμων σχεδιασμών και θεμάτων που εκκρεμούσαν έμειναν στη μέση. Ηταν αναγκαίο να διεκπεραιωθούν κάποια ζητήματα που θα δημιουργούσαν πρόβλημα».

Η υπόθεση Novartis

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να μπει σε βάθος στην υπόθεση δεδομένης της θέσης του. Δεν υπάρχει πολίτης που να μην πιστεύει ότι το θέμα δεν τιμά ούτε το πολιτικό σύστημα και ότι είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής μας, σημείωσε.

Όπως είπε «η κυβέρνηση δεν είπε ‘θα τους πάμε μέχρι τέλους’, ούτε έστησε ειδικά δικαστήρια. Κάναμε ότι απαιτούσε ο θεσμικός μας ρόλος. Πήγαμε στη Βουλή και στείλαμε πίσω στη Δικαιοσύνη την υπόθεση».

Εχουμε πολύ μεγάλη καθυστέρηση, παραδέχτηκε, ο πρωθυπουργός. Σε ότι αφορά την επιστολή του Ι. Αγγελή ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι παραδέχεται ότι είναι σκάνδαλο και ότι κάνει εκτιμήσεις για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει η δικαιοσύνη. Εγώ δεν μπορώ να μπω σε αυτό το θέμα λόγω της θέσης μου.

«Εγώ λέω ένα πράγμα: να κάνουμε την κριτική μας στη Δικαιοσύνη αλλά θα πρέπει να της δείξουμε εμπιστοσύνη. Όχι όποτε μας συμφέρει να είναι καλή και όποτε δεν μας συμφέρει να παρεμβαίνουμε με μηνύσεις, όπως έκαναν κάποιοι».

Σχετικά με τις αναφορές του αντεισαγγελέα για κάποιον υπουργό με το όνομα «Ρασπούτιν» που δεν κατονομάζεται ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι ακούγεται εδώ και ένα χρόνο αλλά κανείς δεν έχει το θάρρος να πει ποιος είναι αυτός. «Να μας εξηγήσουν και να κατονομάσουν ποιους εννοούν».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη. Είπαμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να ορίσουμε από κοινού την ηγεσία της για να μην μείνει ακέφαλη η Δικαιοσύνη. Εμεις δεν έχουμε ανοικτές υποθέσεις, ούτε δάνεια, ούτε εμπλοκές με Siemens. Αλλοι έχουν λόγους να θέλουν ενδεχομένως να ελέγξουν».

«Οι δικαστές δεν είναι ούτε δικοί μας, ούτε δικοί τους. Είναι παλαιοκομματική η αντίληψη της ΝΔ ότι τάχα μπορεί να ελεγχθεί η Δικαιοσύνη».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές έχει σταλεί στον ΠτΔ που θα κάνει ότι ορίζει η κρίση του.

Ο Νίκος Κοτζιάς

Σέβομαι την απόφασή του να μην είναι βουλευτής, είπε ο πρωθυπουργός για τον Νίκο Κοτζιά μετά την ανακοίνωση της κίνησης Πράττω ότι δεν κατεβαίνει στις εκλογές. Μας ενώνουν πάρα πολλά με τον πρώην υπουργό, καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό και του πιστώνω μέρος της επιτυχίας.

Όπως είπε υπήρξαν προστριβές μεταξύ του Πράττω και του ΣΥΡΙΖΑ. Τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν θετικές σε κάποια ονόματα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Δεν μπαίνω στη λογική της χαμένης ψήφου, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Όταν βγαίνει ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται στην αριστερά και λέει ότι είναι χαμένη η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν λέει το ίδιο για τη ΝΔ «εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά».

Η νίκη

Είναι δύσκολη η συνθήκη να κερδίσουμε τις εκλογές, παραδέχτηκε. Εκτίμησε όμως ότι είναι τελείως διαφορετική η κάλπη. Με βάση τους αριθμούς είναι εφικτό, τόνισε.

Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μεταξύ των προηγούμενων ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών 670.000 περισσότερες ψήφους. «Τώρα η διαφορά είναι 500.000 ψήφους. Πρέπει όμως να δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα και να δείξουμε πιο είναι το δικό μας πρόγραμμα και ποιος είναι ο ‘οδοστρωτήρας’».

Η περίπτωση ήττας

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει αν δεν κερδίσει τις εκλογές ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις».

«Όπως έχω ξαναπεί δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα, είμαι ο νεότερος στην ηλικία πρωθυπουργός και έκανα πράγματα που δεν ήταν δεδομένα. Δεν γεννήθηκα από πολιτική οικογένεια. Θέλω να είμαι χρήσιμος για την παράταξη και την πατρίδα. 

«Η μάχη δίνεται για να κερδηθεί, το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι να κάνω ό,τι μπορώ για να μην γυρίσει η χώρα πίσω», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, τόνισε ο πρωθυπουργός αλλά ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός Αμυνας δεν μίλησε για θερμό επεισόδιο, όπως ο Κώστας Σημίτης. «Είναι προφανές ότι ο γείτονας είναι απρόβλεπτος και βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής έντασης. Υπάρχουν εξελίξεις στην περιοχή που δημιουργούν τεκτονικές κινήσεις στην στάση της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια ισχυρότερες συμμαχίες και ισχυρότερη θέση απ’ όση τώρα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Εχουμε αναδειχτεί ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια», σημείωσε και θύμισε τις τριμερείς συνεργασίες με Ισραήλ και Αίγυπτο.

«Η Ελλάδα έχει Ενοπλες Δυνάμεις σε εξαιρετικό επίπεδο. Δεν υπάρχει ούτε φόβος, ούτε ανησυχία. Είμαστε μια χώρα της Ειρήνης, δεν απειλούμε κανένα αλλά και δεν φοβόμαστε κανέναν. Δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας», τόνισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v