Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κυβερνητικές προτάσεις Μητσοτάκη για την οικονομία

Τι θα εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ στη σημερινή εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο». Οι θέσεις του για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και τη μείωση της φορολογίας. Τι προτείνει για την ακίνητη περιουσία και την κοινωνική συνοχή.

Οι κυβερνητικές προτάσεις Μητσοτάκη για την οικονομία

Τους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ, με σύνθημα «Ισχυρή Ανάπτυξη και Αυτοδύναμη Ελλάδα», θα συνοψίσει σε σημερινή εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα δηλώσει την ετοιμότητα του κόμματός του για τη διακυβέρνηση της χώρας, εξηγώντας ότι έχει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων των βασικών προβλημάτων των πολιτών. Έμφαση, ως αναμενόταν, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στα θέματα ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων και εξεύρεσης νέων θέσεων εργασίας, με «σημαία» τη μείωση της φορολογίας.

Ανάμεσα στα άλλα, θα επαναλάβει τις θέσεις του για μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%, την καθιέρωση ειδικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%. Επίσης, θα ανακοινώσει την απλοποίηση και θέσπιση ρητών προθεσμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, την αποκατάσταση της ρευστότητας μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού του κράτους, καθώς και την κατάρτιση ενός ξεκάθαρου αδειοδοτικού και χωροταξικού σχεδίου και ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με χαμηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία, ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει εκ νέου τη δέσμευσή του για μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτερο φορολογικό συντελεστή. Παράλληλα, θα κάνει λόγο για την ανάγκη σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τη θέσπιση αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ, τη σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της επόμενης τετραετίας και τη μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Ακίνητη περιουσία

Ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει την πρότασή του για τα εργασιακά, με το συμβόλαιο μεταξύ επιχειρηματιών και εργαζομένων, ενώ θα εξαγγείλει τρόπους με τους οποίους η ακίνητη περιουσία θα «αποκτήσει ξανά αξία». Ανάμεσα στα άλλα, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες, καθιέρωση έκπτωσης 40-50% για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτιρίων, απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

Πέραν της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις προτάσεις του για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και την άμεση αντιμετώπιση του δημογραφικού με στήριξη των νέων οικογενειών και των εργαζόμενων γονέων. Επίσης, θα παραθέσει τις θέσεις του για τις υποδομές, την υγεία, την ασφάλεια των πολιτών, την παιδεία, το μεταναστευτικό, το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσει και πάλι ισχυρή εντολή την 7η Ιουλίου, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής του προγράμματος και για να μην μπει η χώρα σε νέες, απρόβλεπτες περιπέτειες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v