Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Debate ήταν και πάει...

Η 1η Ιουλίου ακυρώθηκε, λόγω έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Το ΚΚΕ δήλωσε αδυναμία για άλλη ημερομηνία. ΣΥΡΙΖΑ: «Βρείτε όποια ημερομηνία θέλετε και θα ακυρώσει ο Τσίπρας το δικό του προεκλογικό πρόγραμμα». Η αντίδραση ΝΔ.

Debate ήταν και πάει...

Χωρίς debate, ούτε καν μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, θα φτάσουμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αυτή τη φορά ήταν η άρνηση του ΚΚΕ να δεχθεί μία από τις διαθέσιμες ημερομηνίες (26 ή 27 Ιουνίου), διότι, όπως είπε ο εκπρόσωπός του στη διακομματική, ήταν αδύνατον να αλλάξει το προεκλογικό πρόγραμμά του.

Η αρχική ημερομηνία της 1ης Ιουλίου, στην οποία είχαν συμφωνήσει όλοι, άλλαξε καθώς ορίστηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την παραμονή, 30 Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία των «28» για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωθεσμών -κυρίως για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν.

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, η έκτακτη Σύνοδος είναι πιθανό να παραταθεί κατά μία ημέρα (δηλαδή και την 1η Ιουλίου), δεδομένου ότι στις 2 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Ευρωκοινοβούλιο για να εγκρίνει τις νέες ηγεσίες.

Είχε πει μάλιστα χαριτολογώντας ότι αφού έτσι όπως γίνεται το debate είναι παράλληλοι μονόλογοι, δεν είχε αντίρρηση να μετάσχει ο ίδιος σ' αυτό... μέσω skype.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε σήμερα στη διακομματική να συμφωνήσουν όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί σε οποιαδήποτε ημερομηνία θέλουν, με τη δέσμευση ότι ο κ. Τσίπρας θα ακυρώσει ό,τι έχει προγραμματίσει για εκείνη την ημέρα (στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας), ώστε να προσέλθει.

Μετά και τη σημερινή εξέλιξη, θεωρείται απίθανο να βρεθεί λύση. H ΝΔ απέρριψε εκ νέου το debate μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Αχτσιόγλου: Να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση τα κόμματα

«Μετά τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, πέραν αυτής, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός», επισημαίνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. 

Οπως αναφέρει, «στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα, προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate.

Κατόπιν τούτου, ο Πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου».

ΝΔ: Με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ ματαιώνεται το debate

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Ζούλας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το ζήτημα της διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή.

Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v