Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία Βούτση για ανατροπή στις εκλογές

Οι εθνικές εκλογές είναι εντελώς διαφορετικές από τις ευρωεκλογές, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Δεν είναι εχθρικός προς την επιχειρηματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε ρουσφετολογική αντίληψη στις μετατάξεις στη Βουλή.

Αισιοδοξία Βούτση για ανατροπή στις εκλογές

Αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τις ευρωεκλογές και θα γυρίσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη του στον Real FM.

Αιτιολογώντας την πεποίθηση του αυτή, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές που θα γίνουν σε δέκα ημέρες, είναι πολιτικά εντελώς διαφορετικές σε σχέση με τις ευρωεκλογές στις οποίες, όπως είπε, ένα πολύ μεγάλο μέρος από τους 600.000 νέους ψηφοφόρους ηλικίας 17 έως 23 ετών δεν πήγαν να ψηφίσουν.

«Αυτό είναι ένα ανοικτό πεδίο προσέγγισης από τα κόμματα διότι είναι νέα παιδιά τα οποία δεν έχουν ξαναψηφίσει. Επίσης, 670.000 ψηφοφόροι που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές ψήφισαν τα επιπλέον κόμματα που δεν κατεβαίνουν στις εθνικές εκλογές. Τώρα συμμετέχουν τα 23 από τα 45 κόμματα, άρα ένα μεγάλο μέρος του λαού που συμμετείχε στις εκλογές και που ενδεχομένως κατά πλειοψηφία θα ξανασυμμετάσχει θα κάνει την επιλογή του σε ποια κάλπη θα ρίξει την ψήφο του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

«Στις ευρωεκλογές προς τις κυβερνήσεις στέλνονται τα ενδιάμεσα συνήθως μηνύματα δυσαρέσκειας. Είναι σαφές πως μία σειρά από θετικά μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και καινούργια μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν πλήρως κοστολογημένα και με βάση τις αντοχές της οικονομίας δεν έγινε δυνατό να εντυπωθούν και, δεν είναι μόνο θέμα επικοινωνιακό. Αυτό αφορά κι άλλα ζητήματα μείζονα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Και εκεί έχω επισημάνει από καιρό ένα λάθος που δεν ήταν μόνο επικοινωνιακό ήταν και πολιτικό. Αφέθηκε για μήνες σε μια επαμφοτερίζουσα επικοινωνιακή προσπάθεια από την πλευρά μας, ενώ θα μπορούσε εύκολα να έχει ενημερωθεί ο κόσμος και να έχει κερδηθεί η συναίνεση, δηλαδή να έχει γίνει αντιληπτό ότι ήταν αναγκαίο αυτό το βήμα. Ο κόσμος στις βουλευτικές εκλογές, και στη χώρα μας και διεθνώς, ψηφίζει 100% για την ελπίδα, την προσδοκία και για το πρόγραμμα που αφορά το μετά. Δεν ψηφίζει ούτε για να σε αποθεώσει για το παρελθόν. Πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό, δίνει ανάσες, ιδιαίτερα σε αυτούς που επλήγησαν πάρα πολύ μέσα στην κρίση».

 «Για τα μεσαία στρώματα υπήρξε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μία πολύ σημαντική προσπάθεια για να σταθούν στα πόδια τους», υποστήριξε ο Ν. Βούτσης.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «σε κάποιους που ήταν δυνατόν να μείνουν όρθιοι στα πολύ δύσκολα χρόνια, πραγματικά υπήρξε μεγαλύτερη επιβάρυνση, η οποία όμως ήρθε ως συνέχεια και σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τη μεγάλη επιβάρυνση που είχε επιβληθεί στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο».

«Πιστεύω ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγελθεί αλλά και τα προηγούμενα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν και αφορούν οριζόντια την ελάφρυνση του κόσμου, είναι τα πρώτα δείγματα μιας συνεπούς και ειλικρινούς στάσης ότι πράγματι μπορούμε να προχωρήσουμε. Υπάρχουν στοχευμένα μέτρα, όπως η τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει την τελευταία διετία με το 1,1% για την έρευνα, που είναι πρωτοφανές ποσοστό και προ της κρίσεως, και έχει ανασχέσει σε ένα βαθμό το brain drain», επεσήμανε.

Ακόμα, ο κ. Βούτσης δεν απέκλεισε ως μια πιθανή αιτία της δυσαρέσκειας που εκφράστηκε στις ευρωεκλογές και το ύφος της εξουσίας που ασκήθηκε από ορισμένες πλευρές, κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προφανώς δεν τις ονοματίζω. Μπορεί να αφορούν εμένα, μπορεί να αφορούν συνολικά κάτι που εκπέμψαμε και το οποίο μπορεί να δημιούργησε μία απόσταση από την κοινωνία, αλλά και από λαϊκά στρώματα», σημείωσε.

Ο κ. Βούτσης, απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εχθρικός απέναντι στην επιχειρηματικότητα, τονίζοντας ότι αυτό είναι μια καρικατούρα η οποία έχει σχηματιστεί από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Εγώ θα μιλήσω ευθέως για τις επενδύσεις: 2,5% ετησίως καθαρές ξένες επενδύσεις, 167 σε λίστα των επίσημων φορέων επενδύσεις και εσωτερικές αλλαγές κεφαλαίων οι οποίες γίνανε από επώνυμες εταιρείες οι οποίες έχουν καταγραφεί για το '17, το '18, το '19 με ετήσιο ρυθμό 2%, ο οποίος είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός. Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία, δεν λέω ότι ήταν ένας θρίαμβος της επενδυτικής αντίληψης της Αριστεράς προς Θεού, αλλά όχι και το αντίθετο ότι δηλαδή ήμασταν εμμονικοί εναντίον του ιδιωτικού τομέα, των επενδύσεων. Δεν ισχύει αυτό σύμφωνα με τα γεγονότα και τα στοιχεία», υπογράμμισε.

Για τις μετατάξεις

Απαντώντας σχετικά με τις μετατάξεις στη Βουλή και «την εικόνα που δόθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει σε τίποτα από τα παλαιά κόμματα εξουσίας», ο κ. Βούτσης απέρριψε ότι είχαν ρουσφετολογική αντίληψη.

«Ήμασταν υποχρεωμένοι με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής προ μηνών -με την οποία διακομματικά η Βουλή εντάσσονταν δύο χρόνια μετά στον νέο νόμο περί κινητικότητας, και χωρίς καμία επιλεκτική αντιμετώπιση- για όσους ήταν ήδη αποσπασμένοι στη Βουλή, να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα της μετάταξης και με οργανικές θέσεις από το Δημόσιο και χωρίς προφανώς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Εδόθη λοιπόν αυτή η δυνατότητα προς όλους, 64 εξ αυτών έκαναν αυτήν την επιλογή και ξεκίνησε η μακρόχρονη διαδικασία.

Ήταν λάθος και έχει αναγνωριστεί δημοσίως και από μένα. Θα μπορούσαμε πράγματι να παγώσουμε τη διαδικασία. Να προλάβουμε λόγω των αιφνίδιων εκλογών να μην τελειώσουν, να μην κλείσουν οι διαδικασίες μετατάξεων οι οποίες είχαν ξεκινήσει και οι οποίες θα ολοκληρωθούν είτε έτσι είτε αλλιώς. Δεν έχουν σχέση ούτε με ρουσφέτια του Βούτση, ούτε με Συριζαίους. Ήταν λάθος που δημιούργησε τις εντυπώσεις, πλην όμως δεν έχει καμία σχέση με ρουσφετολογική αντίληψη», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v