Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει διάλογο

Η ΝΔ δεν σκοπεύει να κάνει καμία φορολογική ελάφρυνση το 2019, αλλά και το 2020, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Στις εκλογές το δίλημμα είναι αν θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ή θα γυρίσουμε πίσω. Τα δυο ερωτήματα προς τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας. Πάω στη μάχη για να την κερδίσω τονίζει.

Τσίπρας: Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει διάλογο

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν προσήλθε σε συζήτηση, σε αυτές τις εκλογές προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση, το διάλογο, το debate, την αντίκρουση επιχειρημάτων. Οι αντίπαλοί μας αποφεύγουν τον διάλογο επειδή  έχουν σκελετούς στα προγράμματά τους και στις ντουλάπες τους».

Με την επισήμανση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε την συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star για να κάνει διάλογο με τον αρχηγό της ΝΔ ...δια της τεθλασμένης, όπως είπε, δηλαδή θέτοντας ερωτήματα μέσω των μέσων ενημέρωσης.

 Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

«Πάμε στη μάχη αυτή για να κερδίσουμε. Δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή ούτε να σκεφτώ την ήττα. Πάω στη μάχη για να κερδίσω, πάω στη μάχη γιατί το πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει, να γυρίσει το παιχνίδι».

«Οι πολιτικές που υλοποίησε ο κ. Μητσοτάκης ως κορυφαίος υπουργός ήταν αποκρουστικές.

Αποκρουστική ήταν η πολιτική των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επί των ημερών του.

Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε σε 300.000 λουκέτα στην αγορά σε 40% μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε την ανεργία στο 28% και δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους να φεύγουν στο εξωτερικό.

Γιατί δεν δέχεται λοιπόν, αφού λέει ότι εμείς κάνουμε κοπτοραπτική, να κάτσουμε εδώ σε ένα τραπέζι ενώπιόν σας, ή να διαλέξει όποιο δημοσιογράφο θέλει και να μιλήσουμε ανοιχτά και δημόσια στον ελληνικό λαό. Γιατί αυτό το αποφεύγει;».

Πού πήγαν οι φοροελαφρύνσεις του κ.Μητοστάκη;

«Κορυφαίο ζήτημα είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης αποκάλυψε πως δεν σκοπεύει να κάνει καμία φορολογική ελάφρυνση αν κερδίσει τις εκλογές το 2019, αλλά και το 2020.

Ποιο ήταν το βασικό αφήγημα της Ν.Δ. εδώ και τρία χρόνια με αρχηγό της τον κ. Μητσοτάκη; Και ποιο ήταν το βασικό της αφήγημα στις ευρωεκλογές; Ότι θα πρέπει να γίνουν μειώσεις φόρων. Αυτό δεν ήταν το βασικό αφήγημα; Και έρχεται σήμερα και αποκαλύπτει ότι το 2019 δεν θα κάνει καμία μείωση φορολογίας εάν εκλεγεί, διότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και ότι το 2020, τον άκουσα σε μια συνέντευξή του προχθές στην Κρήτη, ότι τη μόνη μείωση που θα κάνει είναι στο ΦΠΑ στην εστίαση. Μα, αυτό το έχουμε κάνει ήδη.

Και τι θα κάνει λέει; Οτι θα εφαρμόσει, εάν εκλεγεί, ένα κύμα μεταρρυθμίσεων με βάση το οποίο ελπίζει να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για να προχωρήσει σε αυτές τις φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει αναλύσει, αλλά σε βάθος 4ετίας.

Και εγώ σήμερα θέλω να θέσω δυο ερωτήματα. Τι να κάνω; Αφού δεν έρχεται απέναντί μου,  να αντιπαρατεθούμε δια της τεθλασμένης. Τα θέτω σε εσάς για να τα ακούει ο ελληνικός λαός και να τα απαντήσει και ο κ. Μητσοτάκης σε μια επόμενη συνέντευξή του.

Πρώτο ερώτημα: για ποιο λόγο χρειάζεται να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους με κύμα μεταρρυθμίσεων για να ρίξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα; Αφού εμείς οι ίδιοι έχουμε καταθέσει πρόταση συγκροτημένη, συγκεκριμένη, με τον Ειδικό Λογαριασμό, με την κατάθεση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ρευστότητα που έχουμε σήμερα στα δημόσια ταμεία που τα παραλάβαμε άδεια και σήμερα έχουν πάνω από 34 δισεκατομμύρια ρευστότητας, προκειμένου να μειωθούν κατά 1% τα πλεονάσματα από το 2020, δίχως να παραβιαστεί η συμφωνία με τους εταίρους μας.

Και το δεύτερο ερώτημα. Ποιο θα είναι αυτό το κύμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα δελεάσει τους εταίρους μας για κάτι το οποίο ήδη έχουμε εμείς πετύχει; Ας μην γελιόμαστε και δεν είναι θέμα πώς θα το περιγράψουμε αυτό, αν θα μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις που κρύβουν αίμα γιατί αυτό το είπα, διότι πράγματι αυτές οι μεταρρυθμίσεις στοίχησαν ζωές, όταν κάποιοι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, όταν κάποιοι άνθρωποι έχασαν τα όνειρά τους. Δεν είναι στατιστικές αυτές, είναι ανθρώπινες ζωές».

Για το debate

«Πραγματικά έχω εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν, σε συνεννόηση προφανώς με τον κ. Μητσοτάκη, μια αδυναμία που είχα εγώ ανθρώπινη διότι στις 30 του μηνός πρέπει να βρίσκομαι στη Σύνοδο Κορυφής μιας βραδινής συνεδρίασης που έχοντας την εμπειρία μπορεί να τελειώσει και 7 και 8 η ώρα το πρωί, γιατί είναι ένα δύσκολο θέμα ποιος θα είναι ο ηγέτης της Κομισιόν την επόμενη 5ετία και τους είπα να βρούμε μια άλλη ημερομηνία.

Και άρχισαν να παίζουν ένα γαϊτανάκι, ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον, προφανώς όλοι μαζί για να ρίξουν την ευθύνη στο τέλος στο ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν είδα το αδιέξοδο, τους λέω εντάξει να έρθω απευθείας από το αεροπλάνο. Άγρυπνος. Ξενυχτισμένος την ημέρα που έχουμε αποφασίσει, να γίνει η αντιπαράθεση. Και τότε έβγαλε το φίδι από την τρύπα το ΚΚΕ λέγοντας εγώ τότε δεν έρχομαι γιατί έχω αλλάξει το πρόγραμμά μου».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΚΙΝΑΛ και η απλή αναλογική

«Δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει ένα κακέκτυπο δημοκρατικής παράταξης που να λέει ότι θέλει να ξαναστηθεί η διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Διότι αυτό λέει η κ. Γεννηματά. Και δεν μπορεί να υπάρχει μια πολιτική επιλογή ψήφου ή στήριξης ή ανοχής, σε μια Παράταξη και σε έναν αρχηγό, ο οποίος είναι από αυτό το συγκεκριμένο τζάκι της οικογένειας Μητσοτάκη, που έχει εν πάση περιπτώσει τη δική του πολιτική διαδρομή, αλλά και τις δικές του ευθύνες για την πορεία της χώρας.

Άρα εγώ υπενθύμισα (σ.σ. με τις αναρτήσεις την ημέρα της επετείου από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ) πρώτον τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την περίοδο, που τότε μίλαγε για τους «μη προνομιούχους Έλληνες». Εμείς σήμερα αυτό το λέμε «οι πολλοί» και ταυτόχρονα υπενθύμισα ότι δεν μπορεί σήμερα να θέλει ένας πολιτικός χώρος ένα πολιτικό Κόμμα που είναι διάδοχο του ΠΑΣΟΚ, του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, να αυτοπροσδιορίζεται στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς και να δουλεύει για την εγκαθίδρυση του κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου.

Αν είχαμε απλή αναλογική το ΚΙΝΑΛ θα ήταν ένα Κόμμα που θα έπαιζε κεντρικό, πολιτικό ρόλο για την επόμενη μέρα. Και έρχεται η κ.Γεννηματά και λέει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη να την καταργήσει.

Εγώ απευθύνομαι στην ψυχή των ψηφοφόρων, του απλού κόσμου του ΠΑΣΟΚ που μεγάλωσε και έζησε με τη μνήμη για το τι σημαίνει αυτή η Δεξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτιέμαι αν θα κάνει τη χάρη στην κ.Γεννηματά να δει ένα Κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται το υποστύλωμα αυτής της Δεξιάς.

 «Πουσάρουν» τον Γ.Βαρουφάκη

«Αυτό που με έχει εκπλήξει είναι το συστημικό πουσάρισμα που γίνεται στον κ. Βαρουφάκη. Διαρκώς σε κάθε τηλεοπτική συνέντευξη με ρωτάτε. Εσείς καλά κάνετε, αλλά δεν νομίζω ότι ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη για τον κ. Βελόπουλο. Ο κ. Βελόπουλος είχε εξαφανιστεί και πήρε 4,5% όμως μπήκε στην ευρωβουλή.

Επειδή ο κ. Βελόπουλος κόβει από τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει πουθενά. Πουθενά! Ο Βαρουφάκης είναι παντού. Και γιατί είναι παντού ο Βαρουφάκης;».

Ένδειξη αδυναμίας του Ερντογάν οι σπασμωδικές κινήσεις του

«Η Τουρκία σήμερα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και αυτό δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά της αδυναμίας της. Ο Ερντογάν μετά από πάρα πολλά χρόνια αδιαφιλονίκητης, αδιαμφισβήτητης ηγετικής παρουσίας στην Τουρκία απειλείται εσωτερικά.

Η ήττα του στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη του μεγάλη ήττα μετά από 15 χρόνια, ήταν το πρώτο πολιτικό πλήγμα. Ταυτόχρονα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα, για το αν θα πάρει τους S-400 και άρα θα δώσει το σήμα ότι απομακρύνεται από τη Δύση και πηγαίνει προς τον Άξονα με τη Ρωσία και το Ιράν, ή θα κάνει πίσω, είναι ένα πολύ μεγάλο δίλημμα για τον Ερντογάν αυτό.

Και ταυτόχρονα όλα όσα κάναμε στην ανατολική Μεσόγειο, που έχουμε τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας – Κύπρος – Ισραήλ (δεν το είχαμε πριν) Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος (δεν το είχαμε πριν), EastMed προχωράμε ένα μεγάλο project ενεργειακό, το οποίο θα αλλάξει τη γεωγραφία της περιοχής.

Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου με τις υπογραφές τις δικές μου, του Αναστασιάδη του Προέδρου της Κύπρου, του Ισραηλινού Πρωθυπουργού αλλά και την παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών προχωράμε ένα σχέδιο ώστε αυτές οι πηγές να πάνε στην Κρήτη και από την Κρήτη στην κεντρική Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία. Δηλαδή με τον αγωγό EastMed οι ενεργειακοί πόροι να μεταφερθούν στην Ευρώπη, όχι στην Τουρκία.

 Αύριο υπογράφουμε με την ExxonMobil

Και εμείς - αύριο, αν δεν κάνω λάθος - υπογράφουμε με την ExxonMobil  για δυο οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης γιατί κι εμείς προχωράμε σε αυτό τον σχεδιασμό: την αξιοποίηση δηλαδή των πλουτοπαραγωγικών ενεργειακών μας πηγών.

Άρα να καταλάβουν οι Έλληνες τηλεθεατές μας και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ότι αυτά που κάνει η Τουρκία είναι σπασμωδικές κινήσεις και τα κάνει σε ένδειξη αδυναμίας, ότι εμείς έχουμε σχέδιο, είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ, είμαστε ασφαλέστεροι από ποτέ και ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα με αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, αλλά και στην αξιοποίηση των ενεργειακών τους πόρων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v