Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Νίκη έστω και με μία ψήφο στις εκλογές

Τζούφιοι εκβιασμοί από Μητσοτάκη, στο όνομα της δήθεν σταθερότητας για την οποία δεν του καίγεται καρφάκι. «Κυρία Γεννηματά, ατυχήσατε, δεν θέλει συνεργασία που απλόχερα του δίνετε». Κάναμε λάθη, αλλά κανένας υπουργός δεν έβαλε το χέρι στο μέλι.

Τσίπρας: Νίκη έστω και με μία ψήφο στις εκλογές

Για τον «εκβιασμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο αν δεν έχει αυτοδυναμία, αλλά και για το «κύμα μεταρρυθμίσεών του που θα γίνει τσουνάμι και θα γκρεμίσει κάθε τι κοινωνικό», μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Δραπετσώνα.

Από το τμήμα των πρώην Λιπασμάτων που έγινε τόπος αναψυχής όταν η κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, χάρισε στους δήμους τον χώρο, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να δώσουν «νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο» ώστε να σχηματισθεί προοδευτική κυβέρνηση «χωρίς εκβιασμούς από εμάς» και να προχωρήσει η χώρα μπροστά.

Ερμήνευσε δε, την απειλή του Δεκαπενταύγουστου ως ένδειξη ότι η ΝΔ δεν κάνει τον περίπατο προς τον θρίαμβο που περίμενε.

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα:

Παραμύθι Μητσοτάκη με δράκο την αυτοδυναμία

- Ο κ. Μητσοτάκης εκβιάζει με τζούφιους εκβιασμούς στο όνομα της δήθεν σταθερότητας, για την οποία δεν του καίγεται καρφάκι.

Οι αντίπαλοί μας δεν είναι πια τόσο σίγουροι, γιατί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι άλλη είναι η λογική της ψήφου στην ευρωπαϊκή κάλπη, και άλλη η λογική της ψήφου στις εθνικές εκλογές, που αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

Και γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη προθυμία στην κοινωνία να παραδώσει τη ζωή της στα πολιτικά τζάκια και στις πολιτικές δυνάμεις που την οδήγησαν στο γκρεμό.

- O ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά (με τη ΝΔ) των 500.000 που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές και να κάνει μια μεγάλη εκλογική και πολιτική ανατροπή.

Γι’ αυτό τώρα ο κ. Μητσοτάκης, αυτός που πριν από λίγες μέρες έλεγε πως δεν κερδίζεις εκλογές με τον φόβο αλλά με την ελπίδα, σπεύδει να ανασύρει από τα συρτάρια του άλλο έναν εκβιασμό.

Ένα παραμύθι με δράκο, μιλώντας για εκλογές μέσα στον Δεκαπενταύγουστο.

Η Παναγιά μαζί μας, δηλαδή.

- Με την κίνηση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι έχει γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων του όλο το προηγούμενο αφήγημά του προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Τα περίφημα όμορφα λόγια περί ενότητας και συνεργασίας και ομοψυχίας αντικαταστάθηκαν από λόγια αλαζονείας και βουλιμίας.

Καμία ενότητα, καμία συνεργασία. Κυρία Γεννηματά, ατυχήσατε, όσο απλόχερα κι αν σπεύδετε να τον στηρίξετε.

- Ενώ εγώ προκήρυξα πρόωρες εκλογές βάζοντας πάνω από τους κομματικούς σχεδιασμούς, το συμφέρον της χώρας, για να μην έχουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αυτός αποδεικνύει ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι η πάρτη του.

- Δώστε νίκη έστω και με μία ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Να είστε σίγουροι ότι την επόμενη μέρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και προοδευτικό πρόγραμμα, για να συνεχίσει η χώρα την πορεία προς τα εμπρός.

Γιατί εμείς δεν ζητάμε από κανέναν λευκή επιταγή. Εμείς είμαστε δύναμη της συνεργασίας όχι της αλαζονείας. Και να είστε βέβαιοι ότι έτσι θα γίνει. Οι τάσεις αυτό δείχνουν.

«Τσουνάμι» που δεν θα αφήσει όρθια την κοινωνία

Αναφερόμενος στις πληροφορίες για το ασφαλιστικό σύστημα που επεξεργάζεται η ΝΔ (σ.σ. δεν ενέταξε σχετική ενότητα στο πρόγραμμα που παρουσίασε προς ημερών), ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους, για να τους παραδώσει την επικουρική ασφάλιση.

Επικαλούμενος και το σημερινό δημοσίευμα της «Αυγής», πρόσθεσε ότι με το παραπάνω σχέδιο θα φεσώσει το ελληνικό δημόσιο με δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πιο αδύναμοι.

Αναφέρθηκε και σε άλλα σχέδια προς άμεση εφαρμογή. Σαν παράδειγμα ανέφερε την πρωτοφανή εκστρατεία δυσφήμισης και απαξίωσης της ΔΕΗ, με στόχο το ξεπούλημά της σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, που δεν κρατιούνται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Μίλησε και για «το παραμύθι της ΝΔ με τις φοροελαφρύνσεις που μας τελείωσε», διότι τώρα λένε «καμία μείωση της φορολογίας, ούτε το 2019 ούτε το 2020. Από το 2021 και βλέπουμε, αν και εφόσον δελεάσουμε τους δανειστές με κύμα μεταρρυθμίσεων».

Αυτό ακριβώς το κύμα των μεταρρυθμίσεων που ευαγγελίζεται η ΝΔ, το χαρακτήρισε «τσουνάμι που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο» και θα σαρώσει κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα.

Το δίλημμα των εκλογών

Όσο για το δίλημμα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας το παρουσίασε με ακόμα πιο σκληρά λόγια:

- Θα επιτρέψουμε όλα όσα κερδίσαμε με θυσίες, με κόπους, ακόμα και με αίμα, με μάχες μέσα και έξω από τη χώρα, να τα διαλύσει η ιδεοληψία, η ταξική μονομέρεια υπέρ μιας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας;

- Θα παραδώσουμε στους σπόνσορες του κ. Μητσοτάκη το απόθεμα των ίδιων των θυσιών μας;

- Ή θα προχωρήσουμε μπροστά χέρι χέρι, όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία;

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του έκανε και λάθη και αστοχίες, αλλά, όπως πρόσθεσε με έμφαση, «κανένας υπουργός μας δεν έβαλε το χέρι στο μέλι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v