Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο ΝΔ-Μητσοτάκη για νέο μνημόνιο καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Μπ. Παπαδημητρίου, ενώ για χρήση του «μαξιλαριού» μίλησαν και οι Σταϊκούρας-Θεοχάρης. Η Κουμουνδούρου δεν θεωρεί ειλικρινή τη διάψευση του αρχηγού της ΝΔ. Η «γαλάζια» υπαναχώρηση στην προκαταβολή φόρου και η υπενθύμιση των golden boys.

Σχέδιο ΝΔ-Μητσοτάκη για νέο μνημόνιο καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Προεκλογικό υλικό πρόσφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στην Κουμουνδούρου, αλλά μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό θα καταφέρει να το αξιοποιήσει στις τρεις ημέρες που απομένουν για τις εκλογές. 

Όπως σημειώνουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στο μείζον θέμα της ένταξης της χώρας σε προληπτική γραμμή στήριξης, που άνοιξε ο μέχρι χθες οικονομικός αναλυτής του “Σκάι” και νυν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, προστέθηκαν το βράδυ υπαναχωρήσεις του κ.Μητσοτάκη στις περίφημες φοροελαφρύνσεις

Αναφέρονται ιδιαίτερα στην απάντηση του αρχηγού της ΝΔ (στον Alpha) ότι δεν υπάρχει σχέδιο για αλλαγή της προκαταβολής φόρου που σήμερα είναι 100%.

Αντιθέτως, υπενθυμίζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο εβδομάδες, όπου τονίζεται: «Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας ώστε να επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα» 

Ο προπομπός του νέου μνημονίου 

Οι προβολείς του ΣΥΡΙΖΑ πάντως θα παραμείνουν στραμμένοι στο «κρυφό σχέδιο Μητσοτάκη για νέο μνημόνιο», όπως ερμηνεύει τη δήλωση του κ.Παπαδημητρίου.

Και όχι μόνο. Θεωρούν ότι ο προπομπός γι΄αυτή την εξέλιξη είναι η χρησιμοποίηση του μαξιλαριού ρευστότητας των 37 δισ. που, βάσει της συμφωνίας με τους θεσμούς, παίζει τον ρόλο του «διαδρόμου» για καθαρή έξοδο στις αγορές.

Από αυτή την άποψη, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εγείρουν το ερώτημα γιατί, με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων κάτω από το 2% πλέον, η ΝΔ αποκαλύπτει ότι θα διαθέσει το «μαξιλάρι» στις τράπεζες για να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια.

Όταν ανέφερε, μάλιστα, τα παραπάνω ο κ.Παπαδημητρίου και ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο «και τότε πώς θα δανείζεται η χώρα από τις αγορές;», μίλησε για την ένταξη σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη ενώ διέψευσε τη δήλωση του κ.Παπαδημητρίου, άφησε και η ίδια ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα ποσό από το «μαξιλάρι» για τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια.

Στην ίδια κατεύθυνση (να χρησιμοποιηθεί τμήμα από το μαξιλάρι ασφαλείας) κινήθηκε χθες και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο έτερος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης δήλωνε πως εάν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση «θα επιστρέψει το μαξιλάρι ασφαλείας».

Η δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι δεν ισχύουν τα περί πιστοληπτικής γραμμής, αξιολογείται από την Κουμουνδούρου ως «μη ειλικρινής» αφού βρισκόμαστε στο παρά πέντε της κάλπης.

«Αυτό που ήθελε ο κ.Στουρνάρας και το αποφύγαμε»

«Σήμερα αποκαλύφθηκε το σχέδιό τους, το είπαν σήμερα καθαρά: πιστοληπτική γραμμή στήριξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, καταγγέλλοντας τον κ.Μητσοτάκη για κρυφό σχέδιο ένταξης σε νέο μνημόνιο.

«Είναι αυτό που ήθελε ο κ.Στουρνάρας και εμείς καταφέραμε με αγώνα να αποφύγουμε, διότι πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει αναγκαστικά νέο μνημόνιο», είπε.

Και πρόσθεσε:

«Τόσες μέρες ρωτάω τον κ.Μητσοτάκη και απάντηση δεν παίρνω. Γιατί λέει ότι πρέπει να δελεάσει τους εταίρους μας με μεταρρυθμίσεις για να ρίξει τα πλεονάσματα, αφού εμείς αυτό το έχουμε ήδη καταφέρει καταθέτοντας μέρος των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό, ώστε να γίνουν ελαφρύνσεις σε φόρους και στήριξη του λαού μας;

Σήμερα κατάλαβα γιατί: ετοιμάζονται να πάρουν τα λεφτά που μαζεύτηκαν με το κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και να τα δώσουν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες.

Αυτά τα χρήματα, όμως, τα εξασφαλίσαμε με κόπο και θυσίες, για να μη μπορεί ποτέ κανείς πια να εκβιάσει την Ελλάδα.

Σε αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να βάλετε χέρι. Πόσα χρόνια θα δουλεύουν οι Έλληνες για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών;

Πόσα δισ. ακόμα να ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων;».

Περί 13ης σύνταξης

Στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου μπαίνει και η δήλωση του κ.Μητσοτάκη για την 13η σύνταξη, ότι δηλαδή η απόδοσή της (όπως και άλλες ελαφρύνσεις) θα εξαρτηθεί από το εάν η ανάπτυξη φτάσει στο 4%.

«Με 4% δεν τρέχει ούτε η γερμανική οικονομία” απαντούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζουν αντεπίθεση – όσο προλαβαίνουν, τουλάχιστον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v