Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο μετεξέλιξης και επανεκκίνησης

Αρχίζει η διαδικασία γενναίου ανοίγματος, για να συσπειρώσει τον αριστερό προοδευτικό χώρο. Στο τέλος του δρόμου, το συνέδριο ως επισφράγιση του «νέου» κόμματος. Αύξηση της οργανωμένης δύναμης στα 180.000 μέλη, έμφαση στους νέους. Κοινές δράσεις στους μαζικούς χώρους, προσκλητήριο «στον κόσμο του ΚΙΝΑΛ».

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο μετεξέλιξης και επανεκκίνησης

Στα τέλη του χρόνου, το νωρίτερο, θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επικυρώσει τον μετασχηματισμό του σε κόμμα του αριστερού προοδευτικού χώρου. 

Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα επί πεντάωρο χθες, με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την ιχνηλάτηση της «επόμενης ημέρας». 

Κατά τις πληροφορίες, η ανάγκη γενναίου «ανοίγματος» του κόμματος προκειμένου να εκφράσει και να συσπειρώσει τον παραπάνω χώρο, μετά και την καθήλωση του ΚΙΝΑΛ σε μονοψήφιο ποσοστό με εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις στο Λεκανοπέδιο (4-6%), δεν συνάντησε διαφωνίες από τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Το εάν και... κατά πόσο θα υπερισχύσει το «αριστερό πρόσημο» αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, που, σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον, περιορίζεται στον άτυπο διάλογο που ξεκίνησε μέσω των social media.

Πρώτα το «άνοιγμα», μετά το συνέδριο 

Αυτό όμως που ξεκαθαρίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία χθες ήταν πως πρώτα θα δρομολογηθεί η επιχείρηση του «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ και μετά θα γίνει το συνέδριο.

«Το αντίθετο θα σήμαινε πως θα πάμε σε ένα συνέδριο με τις υπάρχουσες δυνάμεις μας», φέρεται να τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι το «άνοιγμα» θα επιχειρηθεί ταυτόχρονα «από την κορυφή και από τη βάση», δηλαδή με ηγετικές πρωτοβουλίες εξ αφορμής και των αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής και με «κοινή δράση στη βάση», με διεύρυνση ή συγκρότηση παρατάξεων στους μαζικούς χώρους. 

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε χθες ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσει καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, με έμφαση στη νέα γενιά που ανέδειξε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (38%) στις ηλικίες ως 24 ετών. 

Ως βασικό στόχο έθεσε να αυξηθεί η οργανωμένη δύναμη του κόμματος, μέχρι το συνέδριο, ώστε τα μέλη να αντιστοιχούν στο 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον.

Δηλαδή να αγγίξουν τα 180.000 μέλη, ώστε να αντιστοιχηθεί (και αριθμητικά) «το κόμμα με την κοινωνία».

Που σημαίνει ότι ένα κόμμα που έγινε κυβερνών με 35,4% και επέστρεψε στην αξιωματική αντιπολίτευση με 31,4%, δεν μπορεί να έχει οργανωμένα μέλη που να φτάνουν μόλις τα 10.000, όπως συμβαίνει σήμερα.

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν τίθεται θέμα προσκλητηρίου προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς εκτιμάται ότι η Φώφη Γεννηματά δεν συμπεριλαμβάνεται στους εν δυνάμει παραλήπτες.

Σύμφωνα με τα μηνύματα που φτάνουν στην Κουμουνδούρου, αντιθέτως, στελέχη και -κυρίως- μέλη του ΚΙΝΑΛ γίνονται ήδη υπερασπιστές μίας ευρύτερης προοδευτικής συστράτευσης. Ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός, μάλιστα, δήλωσε χθες πως η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «μονόδρομος».

Το «μομέντουμ» του 31,5%

Παρά την κόπωση από τη δίμηνη προεκλογική εκστρατεία, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συμφώνησαν πως πρέπει να συγκληθεί άμεσα (το Σαββατοκύριακο) η Κεντρική Επιτροπή.

Οχι για να πάρει αποφάσεις αλλά για να θέσει το πλαίσιο, δηλαδή επισημάνσεις και ερωτήματα, ώστε να αρχίσει η ζύμωση για τον μετασχηματισμό του κόμματος.

«Μπορεί να μπαίνουμε στην καρδιά της θερινής ραστώνης, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο το ‘μομέντουμ’ του 31,5% και της αίσθησης που υπάρχει στην κοινωνία ότι… θα ξανάρθουμε», αναφέρει μέλος του οργάνου.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας μάλιστα χθες, «το ποσοστό των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχισή του με την ευρεία εκλογική του βάση».

Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στα τέλη Αυγούστου με αντικείμενο τη «συμπύκνωση» των συζητήσεων, την εκκίνηση των διαδικασιών μετασχηματισμού και τον χρονικό προσδιορισμό του συνεδρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v