Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κουμουνδούρου στέλνει… περήφανο χαιρετισμό στη Χ. Τρικούπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί την επανεκκίνηση του αριστερού-προοδευτικού χώρου, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο KINAΛ. «Στα δύο» τα στελέχη της Χ. Τρικούπη ως προς τη συνεργασία με το πρώην κυβερνών κόμμα. «Ρουκέτες» από Μαλέλη-Κρεμαστινό και μηνύματα από οργανώσεις.

Η Κουμουνδούρου στέλνει… περήφανο χαιρετισμό στη Χ. Τρικούπη

Όταν η Φώφη Γεννηματά διαγράφει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επειδή έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης  δηλώνει ότι αυτή η υπουργοποίηση είναι «στα θετικά της κυβέρνησης», τότε οι αναλύσεις περισσεύουν για την πολιτική οπτική του «όλου» KINAΛ.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να μη βιάζεται να στείλει προσκλητήρια συστράτευσης στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Εκτιμά δηλαδή ότι είναι θέμα «λίγου χρόνου» να υψωθούν διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό της και να χωρίσουν τους «αντιδεξιούς» από τους… «φιλοδεξιούς», όπως λένε, οι οποίοι κλείνουν ήδη το μάτι προς το νέο κυβερνών κόμμα. 

Προς επίρρωση, «διαβάζουν» τις τοποθετήσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ που κινούνται σε διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις. 

Ο παραιτηθείς από τη θέση του γραμματέα Επικοινωνίας Σταμάτης Μαλέλης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός έσπευσαν, την επομένη των εκλογών, να ορίσουν εαυτούς στο «αντιδεξιό» τμήμα του κόμματος. 

«Εγώ δεξιά δεν θα ψηφίσω, ήμουν αντίθετος με την ψήφο ανοχής», δήλωσε ο πρώτος, μιλώντας ανοικτά για ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική παράταξη. 

«Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ είναι μονόδρομος» πρόσθεσε ο δεύτερος, καλώντας μάλιστα την Κουμουνδούρου να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία, διότι «το πρώτο βήμα το κάνει ο ισχυρότερος».

Ανάλογα μηνύματα φτάνουν από μεσαία στελέχη οργανώσεων, ενώ ακόμα και εκείνοι που δεν προκρίνουν ανοικτά τη συνεργασία με το πρώην κυβερνών κόμμα, εκφράζουν προβληματισμό για την καθήλωση του ΚΙΝΑΛ και για ποσοστά που κινούνται ακόμα και ανάμεσα στο 4-6% σε πολλές περιοχές της χώρας -κυρίως στο Λεκανοπέδιο. 

Στην άμυνα η Φ. Γεννηματά 

Από την άλλη, οι πολέμιοι της συνεργασίας των δύο κομμάτων επικαλούνται αυτήν ακριβώς τη χαμηλή εκλογική επίδοση, για να θέσουν -εμμέσως προς το παρόν- θέμα ηγεσίας. Όπως έκαναν οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και (λιγότερο φανερά) Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, πάντως, δήλωσε ευθέως χθες ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ «δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες μας». 

Η κα Γεννηματά περιορίζεται στην άμυνα, καθώς ούτε μπορεί να μιλήσει για εκλογική νίκη του κόμματός της ούτε θέλει να ανοίξει έστω χαραμάδα διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που προέκυψε από τις εκλογές, δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο δικομματισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ των περασμένων δεκαετιών καθώς σήμερα βρίσκεται ανάμεσά τους το ΚΙΝΑΛ», δήλωσε χθες.

Δείχνοντας ότι αρνείται να δεχτεί ότι η 7η Ιουλίου ανέδειξε «διπολισμό» και όχι έναν συνήθη δικομματισμό και, επιπλέον, ότι η έλλειψη ρυθμιστικού ρόλου (λόγω αυτοδυναμίας της ΝΔ) απομειώνει την «αυτόνομη πορεία» του, την οποία διακηρύσσει πλέον καθημερινά.

Ραντεβού το φθινόπωρο 

Προς το παρόν, έχει σύμμαχο… τη θερινή ραστώνη, καθώς καμία πολιτική ή κομματική πρωτοβουλία δεν μπορεί να εκδηλωθεί όσο οδεύουμε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η χθεσινή απόφασή της να αναγγείλει Συνδιασκέψεις και λοιπές οργανωτικές κινήσεις ήταν η μοναδική που μπορούσε να πάρει αυτή τη στιγμή.

Όμως, οι παραπάνω κινήσεις θα συμπέσουν με τη «μεγάλη εκστρατεία» που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον (περίφημο) μετασχηματισμό του σε κόμμα του αριστερού-προοδευτικού χώρου, τον οποίο θα σφραγίσει το συνέδριο επανεκκίνησης στα τέλη του χρόνου. 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δε, τα στελέχη της Κουμουνδούρου και πρωτίστως ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσουν το «εμπόδιο» της θερινής ραστώνης, προκειμένου να ανοίξουν ή ενισχύσουν διαύλους επικοινωνίας με δυνάμεις του πρώην ΠΑΣΟΚ ή του νυν ΚΙΝΑΛ, προετοιμάζοντας τις φθινοπωρινές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v