Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η περίοδος χάριτος είναι πολυτέλεια

Το πυρ ομαδόν της νέας αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση. Για «δυσοίωνα δείγματα γραφής» έκανε λόγο ο Α.Τσίπρας και κήρυξε την… εφόρμηση. Από το Ελληνικό, τον ΣΕΒ και την Νομική Πάτρας μέχρι τον Γκουαϊδό και «τον ρατσισμό Βρούτση».

ΣΥΡΙΖΑ: Η περίοδος χάριτος είναι πολυτέλεια

Δύο ημέρες μόνο κράτησε η στάση αναμονής της Κουμουνδούρου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Κι αυτό παρότι η αμηχανία της εκάστοτε αντιπολίτευσης είναι έκδηλη κάθε φορά που αλλάζει “χέρια” το Μαξίμου και, συνήθως, δίνει τη θέση της στην κριτική μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, οπότε αρχίζει το νομοθετικό έργο.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, “τα πρώτα δυσοίωνα μέτρα της κυβέρνησης δεν μας δίνουν την πολυτέλεια της περιόδου χάριτος”.  

Όπερ σημαίνει, η “επίθεση” στο νέο Μαξίμου θα είναι άμεση και θα ξεδιπλωθεί τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. Δηλαδή “στους δρόμους”, όπως σημείωσαν τα στελέχη του κόμματος, στις περιπτώσεις κυρίως που θίγονται πολιτικές ανακούφισης της κοινωνίας από την οκταετή μνημονιακή καταιγίδα.

Στην ουσία, ο κ.Τσίπρας επικύρωσε με την παρέμβασή του την τακτική που εγκαινίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης …24 ώρες νωρίτερα. Δηλαδή την άμεση απάντηση-παρέμβαση-κριτική σε αποφάσεις των νέων υπουργών με τις οποίες επιχειρείται το “ξήλωμα” πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης σε σημαντικά θέματα. 

Δίνοντας έτσι το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, πιθανότατα 20-22 Ιουλίου.

Περισσότεροι δικηγόροι; 

Για την κατάργηση της Νομικής Σχολής Πάτρας πριν ακόμα λειτουργήσει, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρενέβη ο ίδιος ο κ.Τσίπρας μέσω social media. Πέραν της ουσίας, δηλαδή του πλήγματος στην δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, απέδωσε την απόφαση στην «εκδικητικότητα» της ΝΔ καθώς ο νομός Αχαϊας έδωσε την εκλογικη "πρωτιά" στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιχείρημα της κ.Κεραμέως ότι "η χώρα δεν αντέχει άλλους άνεργους δικηγόρους" απάντησε ο προκάτοχός της Κώστας Γαβρόγλου: η δημιουργία του Νομικού Τμήματος στην Πάτρα έγινε για να ενισχυθούν οι νομικές σπουδές με νέα γνωστικά πεδία, καθώς και για να εισάγονται λιγότερα άτομα σε κάθε (άλλο) Νομικό Τμήμα.

Κυβέρνηση … Ελληνικού 

Το θέμα που “σήκωσε” με ιδιαίτερη επιμονή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόφαση του κ.Μητσοτάκη να ορίσει υφυπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος, που θα ασχοληθεί και με την επένδυση στο Ελληνικό, τον μέχρι πρότινος σύμβουλο της Lamda Development Δημήτρη Οικονόμου. 

"Πώς είναι δυνατόν ο µέχρι πρότινος σύµβουλος της εταιρείας Lamda, ο οποίος µετείχε και σε συσκέψεις ως εκπρόσωπος της εταιρείας, τώρα να εποπτεύει την υλοποίηση του έργου από τη θέση του υφυπουργού; Η διαπλοκή σε όλο της το µεγαλείο", κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποπέµψει τον κ. Οικονόµου από την κυβέρνηση. 

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάµελλος, άλλωστε έκανε λόγο για “κυβέρνηση εντολοδόχο συγκεκριµένων συµφερόντων”, ενώ στελέχη του κόμματος μιλούν για … “κυβέρνηση Λάτση” ή “κυβέρνηση Ελληνικού”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπαράθεση επ’ αυτού κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή θα είναι “ιδιαίτερα σκληρή”. 

Ο ΣΕΒ, ο κατώτατος μισθός και ο κ.Σκέρτσος  

Η κίνηση του ΣΕΒ να προσβάλλει στο ΣτΕ την αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά σχεδόν 11%) σε συνδυασμό με τον ορισμό ως υφυπουργού παρά των πρωθυπουργού του πρώην γενικού διευθυντή του Συνδέσμου Άρη Σκέρτσου, δεν έμεινε, φυσικά, αναξιοποίητη από την Κουμουνδούρου. 

Τον τόνο έδωσε η πρώην υπουργός Εργασίας (και νυν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ) Έφη Αχτσιόγλου, θυμίζοντας ότι ο ΣΕΒ είχε εναντιωθεί στην αύξηση του κατώτατου µισθού στο 11%, την ώρα που ο ίδιος ζητούσε µόλις 1%.

Υπενθύμισε επίσης ότι είχε κάνει προσφυγή εις βάρος εγκυκλίου της με στόχο να καταργηθούν οι τριετίες στον κατώτατο µισθό.

“Όταν βλέπω να τοποθετείται ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ σε κορυφαία θέση δίπλα στον Πρωθυπουργό, συντονιστής του κυβερνητικού έργου, αυτό δημιουργεί και νέα δεδομένα αναφορικά με την ατζέντα η οποία πιθανόν θα υπηρετηθεί από τη νέα κυβέρνηση», ήταν η αναφορά της στο πρόσωπο και στον ρόλο του κ.Σκέρτσου.

Γ.Βρούτσης “α λα Σαλβίνι-Όρμπαν”

"Ρατσιστικές κινήσεις τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν" θεωρεί ο  ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του νέου (και παλαιότερου, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να "κόψει" το ΑΜΚΑ σε υπηκόους τρίτων χωρών. Δηλαδή σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Τον τόνο τον έδωσε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης μέσω social media: "Η κατάργηση της εγκυκλίου χορήγησης ΑΜΚΑ σε αιτούντες πρόσφυγες και μετανάστες, εκ μέρους του κ. Βρούτση, σε συνδυασμό με την υπαγωγή του Υπ.Μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπ.Προστασιας του Πολίτη, αναδεικνύει τον ολισθηρό δρόμο του ρατσισμού και που έχει επιλέξει η κυβέρνηση", σημείωσε.

“Εμείς κρατήσαμε τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ”

Η πρωτιά στην έντονη και άμεση κριτική στη νέα κυβέρνηση ανήκει στην πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την κίνηση του διαδόχου της Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να ζητήσει λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

“Εμείς σεβαστήκαμε το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και κρατήσαμε το 2015, για ένα χρόνο, τον αρχηγό που είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. Στη συνέχεια αναδείχθηκε Αρχηγός της ΕΛΑΣ αξιωματούχος που δεν ήταν πολιτικά διακείμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε για σχεδόν τρία χρόνια. Όταν παραιτήθηκε μετά το Μάτι, ανέλαβε ο υπαρχηγός”, δήλωσε.

Σπουδή ΥΠΕΞ για τον Γκουαϊδό

Φυσικά, η Κουμουνδούρου δεν άφησε “να πέσει κάτω” η σπουδή του νέου ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια να αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα ως πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό.

“Η κυβέρνηση δείχνει άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, υπέρ  της αναγνώρισης του Juan Guaido ως μεταβατικού Πρόεδρου”, ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Και συνέστησε: “Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίζει να υποστηρίζει, όπως έχει κάνει ως τώρα, τις δηλώσεις της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι, τις συνομιλίες του Όσλο και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ μέσω της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι θυσιάζοντας τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας”.

Έπεται συνέχεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v