Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προετοιμασία ΣΥΡΙΖΑ για την 3ήμερη μάχη στη Βουλή

Σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης οι 86. Καταμερισμός ρόλων και καθηκόντων, ενόψει (και) της τριήμερης «μάχης» στη Βουλή. Μπήκαν τα θεμέλια χθες για «συγχώνευση» του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Προετοιμασία ΣΥΡΙΖΑ για την 3ήμερη μάχη στη Βουλή

Λίγα 24ωρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ «οργανώνεται» κοινοβουλευτικά, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το απόγευμα (6 μ.μ.) έχει προγραμματισθεί η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με τη νέα της σύνθεση, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα οριστούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι επικεφαλής της ομάδας.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι αυτή η διαδικασία θα υποβοηθήσει την επιχείρηση μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα που θα εκφράζει τον «αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο». Ως εκ τούτου, η πρόταση που έχει μεταφερθεί στον κ. Τσίπρα είναι ο ένας από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία, με τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Σημαντικό ρόλο (και όχι μόνο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων) θα παίξουν στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νίκος Φίλης. Σε κεντρική θέση θα βρεθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα σηκώσει όλο το βάρος της οικονομικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ενδεχομένως ως «υπερτομεάρχης».

Οι υπεύθυνοι ανά τομέα (τομεάρχες) θα οριστούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Κρίθηκε ότι δεν υπάρχει βιασύνη και τις «ενώπιος ενωπίω» μάχες κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα δώσουν οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα.

Σε αντίθεση με το 2015, αυτή τη φορά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι «νέα», αλλά τα μέλη της δεν είναι άπειρα. Από τους 86 βουλευτές, οι 37 έχουν αποκτήσει κυβερνητική εμπειρία -τόσο στο διάστημα των προηγούμενων 4,5 χρόνων όσο και νωρίτερα, στην περίπτωση «συμμάχων» όπως για παράδειγμα ο κ. Ραγκούσης.

Οι «άγριες ημέρες» της κυβερνητικής τετραετίας, από το καυτό 2015 μέχρι τις συνεχείς διαπραγματεύσεις από τους δανειστές και τις «μάχες» των αξιολογήσεων στη Βουλή πριν από τον τερματισμό του μνημονίου, έκαναν «σοφότερα» τα στελέχη του πρώην κυβερνώντος κόμματος και κυρίως τους βουλευτές του. «Αυτή τη φορά κανείς, ακόμα και οι 31 πρωτοεκλεγέντες βουλευτές, δεν θα στερούνται εμπειρίας και γνώσεων για να ασκήσουν ισχυρή προγραμματική αντιπολίτευση», λένε οι... παλιές καραβάνες.

Δρομολογείται η συνένωση ΣΥΡΙΖΑ - «συμμάχων»

Όσο για τις οργανωτικές διαδικασίες και διεργασίες που αφορούν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, χθες έγινε ένα άκρως συμβολικό βήμα. Συνεδρίασε, υπό τον κ. Τσίπρα, το 21μελές Συντονιστικό όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας στα γραφεία της επίσης «σύμμαχης» ΔΗΜΑΡ.

Στο πλαίσιο της μετεξέλιξης, αποφασίστηκε πιο ενεργός και πολιτικός ρόλος του οργάνου, το οποίο, για τον λόγο αυτό, μετονομάζεται σε Γραμματεία (σ.σ. ο «συντονιστικός» χαρακτήρας είχε να κάνει με τη διενέργεια των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών).

Στη χθεσινή συνεδρίαση, πλην του κ. Τσίπρα και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, συμμετείχαν οι: Φίλιππος Γκανούλης, Μενέλαος Γκίβαλος, Θοδωρής Δουλουμπέκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τάνια Καραγιάννη, Κώστας Καραγιώργης, Ζωή Καρκούλια, Λούκα Κατσέλη, Πέτρος Κόκκαλης, Χρίστος Κοκκινοβασίλης, Θάνος Μαντίκος, Νίκος Μπίστης, Θάνος Μωραΐτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιάννης Ραγκούσης, Λάμπρος Ρώσσης, Στέφανος Τζουμάκας, Χάρης Τσιόκας, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «είναι στρατηγική απόφαση και εκπεφρασμένη η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε μαζί σε μια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και να παύσει η κομματική αναντιστοιχία με την ευρεία κοινωνική βάση».

Εκλογή προέδρου από τη βάση;

Παρότι δεν έχει τεθεί θέμα νέου ονόματος του σχήματος «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», σε πρώτη φάση τα όργανα θα λειτουργούν ξεχωριστά, καθώς η «συγχώνευση» θα αποφασιστεί το φθινόπωρο. Ασαφές, επίσης, παραμένει εάν προκριθεί η εκλογή του προέδρου του νέου κόμματος από το συνέδριο ή από τον λαό, κατά το πρότυπο που λάνσαρε πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004.

Προς το παρόν ακούγεται ως «σκέψη» η δεύτερη εκδοχή, προκειμένου να διευκολυνθεί η εγγραφή νέων μελών, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο να αυξηθεί η οργανωμένη δύναμη στις 180.000 μέλη μέχρι το συνέδριο.

Επειδή όμως στην Αριστερά τα κόμματα λειτουργούν διαφορετικά, η «σκέψη» αυτή συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη (από τους «53» κυρίως) να επιμένουν ότι ο πρόεδρος πρέπει να συνεχίσει να εκλέγεται από το συνέδριο.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν έχει πάρει θέση. «Ακούει τα επιχειρήματα και συζητάει τα υπέρ και τα κατά, αλλά πριν ανοίξουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες τον Σεπτέμβριο δεν θα βιαστεί», λένε συνεργάτες του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v