Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Οχι στην αντιπολίτευση με ξόρκια

Μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως άμεσο στόχο την ανασυγκρότηση του κόμματος. Ειδική αναφορά στους «CEO υπουργούς», στην αποφυλάκιση του Α. Φλώρου και στις μεθοδεύσεις για εκποίηση της ΔΕΗ. Θετική ψήφο στον Κ. Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής.

Α. Τσίπρας: Οχι στην αντιπολίτευση με ξόρκια

To είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. «Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με φωνές και ξόρκια, δεν θα λέμε ‘όχι’ για το ‘όχι’ αλλά δεν πρόκειται και να αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω.

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, τόνισε ότι η μάχη ήταν δύσκολη διότι «ο αντίπαλος σχεδίαζε τη συντριβή μας, τη στρατηγική μας ήττα, για να τελειώσει με το ‘ιστορικό ατύχημα του ΣΥΡΙΖΑ’. Δεν τα κατάφεραν όμως. Παρά τις επιθέσεις και τη στοχοποίηση που έφτανε στα όρια αντιΣΥΡΙΖΑ υστερίας, περίπου 1.800.000 γυναίκες και άνδρες σε όλη την Ελλάδα μας εμπιστεύτηκαν ξανά. Και είμαστε ευγνώμονες σε όλο αυτό τον κόσμο».

Ως μείζονα στόχο συνεπώς, ο κ.Τσίπρας έθεσε την «ανασυγκρότηση των δυνάμεων μας» για να στηρίξει το κόμμα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία απέναντι στις επιθέσεις που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σκιαγραφώντας τη νέα κυβέρνηση είπε ότι ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί να λανσάρει ένα πρωτότυπο μοντέλο κυβέρνησης Ανώνυμης Εταιρείας. «Με δεκάδες τεχνοκράτες σε ρόλο CEO υπουργών, με ελάχιστες γυναίκες, με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων να έχουν αναλάβει απευθείας τη διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους ομίλους από τους οποίους προέρχονται και μάλιστα για κρίσιμης οικονομικής σημασίας θέματα, όπως το Ελληνικό. Με τον άνθρωπο του ΣΕΒ, συντονιστή των υπουργών, με τον δικηγόρο της ENERGA και ανηψιό του κ. Μητσοτάκη που είναι σήμερα διευθυντής του Μαξίμου (σ.σ. εννοεί τον Γρηγόρη Δημητριάδη), να δημιουργεί με το καλημέρα ερωτηματικά, με την αποφυλάκιση σήμερα του πρώην συνεταίρου του κου Αριστείδη Φλώρου». Με αφορμή αυτή την εξέλιξη μίλησε για «μεθόδευση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» που αποδεικνύει γιατί η ΝΔ αρνήθηκε τον συναινετικό ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Στηλιτεύοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είδαμε να προετοιμάζουν συστηματικά την εκποίηση της ΔΕΗ, την οποία απαξιώνουν καθημερινά και συνειδητά με δημοσιεύματα και δηλώσεις, μέχρι να εμφανίσουν αύριο ως σωτήρα τον όμιλο στον οποίο θα την ξεπουλήσουν.  Άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός το ξέρει καλά το σενάριο, διότι το ίδιο έργο σκηνοθέτησε με την Ολυμπιακή. Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το έδαφος για να αναιρέσει τα θετικά μέτρα που προλάβαμε να πάρουμε στο μικρό διάστημα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Εποφθαλμιούν τις συντάξεις και ήδη ακούγονται διάφορα για μείωσή τους, για ακύρωση του δώρου Πάσχα, που εμείς θεσπίσαμε σαν μόνιμη παροχή. Όπως ακούγονται και φωνές για μείωση του αφορολόγητου από το 20, με δήθεν κάποιες μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις.

Ήδη πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για αυξήσεις στις τιμές στο ρεύμα και στα φάρμακα, μεταξύ άλλων, όπως δείχνει τόσο η προπαγάνδα περί κινδύνου χρεοκοπίας της ΔΕΗ, όσο και οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που έχουν προαναγγείλει. Μιλούν ανοιχτά κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού. Αποκαλυπτικό των προθέσεών τους είναι ότι ο άνθρωπος που υπογράφει τη σχετική προσφυγή των βιομηχάνων στο ΣτΕ είναι σήμερα συντονιστής των υπουργείων και πρώτος τη τάξει σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη». (Η αναφορά γίνεται για τον Άρη Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω πρωθυποθργώ και πρώην Γενική Διευθυντή του ΣΕΒ).

Θετική ψήφο στον νέο Πρόεδρο της Βουλής

Αποδεικνύοντας ότι η αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι «όχι σε όλα», ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει αύριο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής τον προτεινόμενο από την πλειοψηφία (σ.σ. τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα), καθώς δεν έχει κάποια επιφύλαξη επί προσωπικού. «Το ίδιο θα πράξουμε και για όσους άλλους αντιπροέδρους δεν έχουμε επιφύλαξη επί προσωπικού» πρόσθεσε, σε αντίθεση, όπως είπε, με την κριτική που δέχθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επειδή υπερψήφισε τον Δημήτρη Παπαδημούλη για αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v