Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκιώδης κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ: Δίδυμα, μετακινήσεις και... χωρισμοί

Γ. Ραγκούσης vs Μ. Χρυσοχοΐδη, Ν. Παππάς απέναντι από τον Άδ. Γεωργιάδη, Π. Πολάκης στο Εσωτερικών και... μακριά από τον Α. Ξανθό, τομεάρχης Δικαιοσύνης ο... «μίστερ Εξεταστικές» Σπ. Λάππας, σε ρόλο υπερτομεάρχη ο Χ. Σπίρτζης.

«Σκιώδης κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ: Δίδυμα, μετακινήσεις και... χωρισμοί

Εκπλήξεις έκρυβε η σύνθεση της «σκιώδους κυβέρνησης» που ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου, ενώ αποτολμήθηκε η αξιοποίηση βουλευτών που εξελέγησαν για πρώτη φορά και, συνεπώς, στερούνται κοινοβουλευτικής εμπειρίας.

Με τον ορισμό των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των υπευθύνων ανά τομέα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ολοκληρώνεται η εικόνα της «man to man» (ή… «man to woman» και αντιστρόφως) αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η οποία προβλέπεται ιδιαίτερα σφοδρή και διαρκής, εάν κρίνουμε από τις πρώτες κινήσεις του νέου Μαξίμου και τις απαντήσεις της Κουμουνδούρου.

- Στα top των εκπλήξεων ανήκει ο ορισμός του Γιάννη Ραγκούση ως τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Ραγκούσης κάθησε στα έδρανα της Βουλής για πρώτη φορά ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. εξελέγη δεύτερος στη Β' Πειραιά), καθώς η προηγούμενη θητεία του (2009-2012) έφερε την ούγια «ΠΑΣΟΚ».

Τόσο η θέση ευθύνης όσο και η συμμετοχή του στον προεκλογικό «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που τρέφει στο πρόσωπό του ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει και του «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα του αριστερού-προοδευτικού χώρου.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Ραγκούσης θα είναι «σκιώδης» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που σημαίνει ότι δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται από χθες «απέναντι», ο ένας εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος την κυβέρνηση της ΝΔ.

- Ο Νίκος Παππάς αποχαιρετά την ψηφιακή πολιτική και αναλαμβάνει τομεάρχης Οικονομίας. Στη θέση δηλαδή που ήθελε να βρεθεί ως υπουργός στον ανασχηματισμό του 2018, πλην όμως είχε προκριθεί τότε ο Γιάννης Δραγασάκης. Τώρα θα είναι «σκιώδης» του Άδωνι Γεωργιάδη, με αναπληρωτή τον Γιώργο Τσίπρα, πρώην διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και ΓΓ του ΥΠΕΞ με αντικείμενο την οικονομική διπλωματία. Τομεάρχης Ψηφιακής πολιτικής αναλαμβάνει ο Θεσπρωτός Μάριος Κάτσης.

- Ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Υποδομών, αναλαμβάνει... υπερτομεάρχης Εσωτερικών. Η μετακίνηση (σ.σ. προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα) οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης έχουν αναλάβει άλλους ρόλους, του γραμματέα και του εκπροσώπου του κόμματος, αντίστοιχα. Στη θέση του, ως τομεάρχης Υοποδομών, αναλαμβάνει ο Γιώργος Βαρεμένος.

Το εν λόγω «χαρτοφυλάκιο» έκρυβε άλλη μία έκπληξη, καθώς αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών ορίζεται ο Παύλος Πολάκης. Η δική του μετακίνηση από το Υγείας αποδίδεται στις όχι καλές σχέσεις που είχε το τελευταίο διάστημα, ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος διατηρεί κανονικά τον τομέα της Υγείας.

Στον ίδιο τομέα (Εσωτερικών) ορίζεται και δεύτερη αναπληρώτρια τομεάρχης, η νεοεκλεγείσα βουλευτής Θεσσαλονίκης (και δημοσιογράφος) Δώρα Αυγέρη, για θέματα Μακεδονίας-Θράκης.

Η ανάληψη του συγκεκριμένου αντικειμένου συμπίπτει με την «κυβίστηση» της κυβέρνησης ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον εκνευρισμό που προκάλεσε στους «μακεδονομάχους» της ΝΔ.

- Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η τοποθέτηση του Σπύρου Λάππα στη θέση του τομεάρχη Δικαιοσύνης. Κι αυτό διότι πρόκειται για τον βουλευτή που ήταν μέλος σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, οι οποίες διερεύνησαν σκάνδαλα και γκρίζες υποθέσεις, όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, Ερρίκος Ντυνάν και τραπεζικά δάνεια των κομμάτων. Ως εκ τούτου, θα παρακολουθεί στενά την πορεία των εν λόγω υποθέσεων όχι από δικαστικής πλευράς αλλά σε ό,τι αφορά τυχόν κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου αναλαμβάνει διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα.

- Ο τομέας Πολιτισμού αλλάζει χέρια, με τομεάρχη τον (και ηθοποιό) Πάνο Σκουρολιάκο και αναπληρωτή, για θέματα Αθλητισμού, τον νεοεκλεγέντα βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνούς.

- Η επίσης νεοεκλεγείσα βουλευτής Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου αναλαμβάνει τομεάρχης Τουρισμού, «απέναντι» από τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη.

- Τομεάρχης Ενέργειας αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, καθώς ο πρώην αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν επανεξελέγη. Αναπληρώτρια τομεάρχης για θέματα Περιβάλλοντος ορίσθηκε η Χαρά Καφαντάρη.

Παρέμειναν τα υπουργικά «δίδυμα»

Στους υπόλοιπους τομείς τηρήθηκαν τα «δίδυμα» που είχαν την αντίστοιχη υπουργική ευθύνη τα τελευταία χρόνια.

Όπως:

• Τομεάρχης Οικονομικών: Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αναπληρωτές την Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

• Τομεάρχης Εξωτερικών: Γιώργος Κατρούγκαλος, με αναπληρώτρια (για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις) τη Σία Αναγνωστοπούλου.

• Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου με αναπληρώτρια (για την Κοινωνική Πρόνοια) τη Θεανώ Φωτίου.

• Τομεάρχης Παιδείας: Νίκος Φίλης με αναπληρώτρια τη Μερόπη Τζούφη. (σ.σ. Ο κ. Φίλης ήταν υπουργός Παιδείας μέχρι τον ανασχηματισμό του 2016, ενώ ο διάδοχός του Κώστας Γαβρόγλου δεν διεκδίκησε βουλευτική έδρα).

• Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σταύρος Αραχωβίτης με αναπληρωτή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη.

• Τομεάρχης Ναυτιλίας ο πρώην αρμόδιος υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός (σ.σ. ο πρώην υπουργός Φώτης Κουβέλης δεν “κατέβηκε” στις εκλογές).

• Τομεάρχης Αμυνας ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος είχε την ίδια ευθύνη προ του 2015.

Ο συντονισμός των τομεαρχών πέρασε στον πρώην υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v