Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το ποδαρικό των «86 του ΣΥΡΙΖΑ» έγινε… με νεύρα

Κανείς δεν περίμενε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θα τεθεί θέμα για... το ύψος της οικονομικής συνδρομής και τους επιστημονικούς συνεργάτες. Ο εκνευρισμός του Α.Τσίπρα και οι εν τη γεννέσει διαφωνίες για τη μετεξέλιξη του κόμματος. Σύμμαχος του «restart » το 31,5% της 7ης Ιουλίου.

Γιατί το ποδαρικό των «86 του ΣΥΡΙΖΑ» έγινε… με νεύρα

Δεν έκανε καλή αρχή η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι δεν πήρε διαστάσεις το δυσάρεστο «ποδαρικό» οφείλεται στον καταιγιστικό ρυθμό με τον οποίο η κυβέρνηση ξηλώνει αποφάσεις της προηγούμενης, τραυματίζοντας ή ακυρώνοντας κοινωνικές, οικονομικές και φιλεργατικές πολιτικές.

Όπως, τις τελευταίες ώρες, «οι εξελίξεις στο ΣΔΟΕ και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που αδυνατίζουν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής» ή η επικείμενη κατάργηση της μεσοσταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ και του πανεπιστημιακού ασύλου.

Το τριήμερο κονταροκτύπημα στη Βουλή με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αρχίζει απόψε και ολοκληρώνεται τη νύχτα της Δευτέρας με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, δεν αφήνει περιθώρια για ενδοσκοπήσεις και πάσης φύσεως «τακτοποιήσεις» στο εσωτερικό του πρώην κυβερνώντος κόμματος. Μένει να φανεί εάν την Τρίτη θα ξαναβγούν τα «σπαθιά» από τα θηκάρια.

Γιατί δεν έκαναν καλή αρχή κάποιοι (όχι όλοι, βεβαίως) από τους 86 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Διότι επέλεξαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας για να θέσουν θέματα όπως ... το ύψος της οικονομικής συνδρομής στο κόμμα και ο αριθμός των επιστημονικών συνεργατών που θα εργάζονται για λογαριασμό τους.

Η δυσαρέσκεια ήταν έκδηλη για την τροπή που πήρε η συνεδρίαση, καθώς οι (περισσότεροι) παρευρισκόμενοι προσπαθούσαν να καταλάβουν εάν αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να αναδειχθούν στην πρώτη συνεδρίαση μίας πρώην κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας αμέσως μετά από εκλογική ήττα.

Αλλού βαρούν νταούλια;

Οι πλέον υποψιασμένοι απέδωσαν (και επιμένουν να αποδίδουν) την εικόνα αυτή στην υπόγεια, προς το παρόν, διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα του αριστερού-προοδευτικού χώρου.

Όπως λένε, ο εκνευρισμός πηγάζει από την άρνηση ισχυρού τμήματος των λεγόμενων «κομματικών» να δεχτούν και να «υπηρετήσουν» αυτό το restart για το οποίο μίλησε εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προηγούμενο Σάββατο όσο και στην πρώτη (όχι... πανηγυρική) σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε καμία περίπτωση, όπως σημειώνουν, αυτή η άρνηση ή επιφυλακτικότητα δεν αποφασίσθηκε να εκφραστεί δια των ενστάσεων ...περί το ύψος της συνδρομής στο κόμμα ή για τον αριθμό των επιστημονικών συνεργατών.

«Απλώς, ο διάχυτος εκνευρισμός για τα πρωτεύοντα βοηθά να βγουν στην επιφάνεια τα δευτερεύοντα», σημειώνουν.

Επιπλέον, η μικρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των «53» σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή (σ.σ. δεν επανεξελέγησαν ουκ ολίγοι βουλευτές της «ομάδας») δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες ομαδοποιήσεις βουλευτών, με διαχωριστική γραμμή το πώς και προς τα πού θα μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Τσίπρας πήρε το μήνυμα ότι η «επιχείρηση restart» δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και, σαφώς, οι πρώτες μάχες θα δοθούν στα ενδότερα. Είτε είπε την περίφημη φράση που του αποδίδουν κάποιοι «άντε μην τα πάρω...» είτε όχι, όπως επιμένουν οι περισσότεροι, η ουσία είναι πως δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του – όπως και οι περισσότεροι εκ των παρισταμένων, άλλωστε.

Προς το παρόν, διαμορφώνονται συσχετισμοί, με τους «κομματικούς» να προτάσσουν ως όπλα τα περίφημα «αριστερόμετρα» και τους (πλειοψηφούντες;) της ηγεσίας να προβάλλουν την αντιστοίχηση κόμματος-κοινωνίας, δεδομένου ότι το 35,4% που έδωσε τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 31,5% που τον πέρασε στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν διακατέχεται από ούλτρα αριστερές απόψεις.

Τι γίνεται ...με τη συνδρομή;

Όσο για τα ζητήματα που ανέδειξαν κάποιοι βουλευτές και προκάλεσαν τον εκνευρισμό;

Όπως αναφέραμε στο σχετικό ρεπορτάζ:

- Οι βουλευτές δίνουν το 40% της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης στο κόμμα, δηλαδή σχεδόν 2.000 ευρώ. Παρότι πριν από τις εκλογές δεν τέθηκε θέμα αναπροσαρμογής (αυτό έλειπε...) τώρα υπάρχουν αρκετοί που βρίσκουν το ποσόν τεράστιο και ζητούν μείωση κατά το ήμισυ.

Απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά δεν αποκλείεται να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα που επικαλούνται οι δυσαρεστημένοι και να υπάρξει μείωση – έστω και «ανά περίπτωση». Σημειώνεται ότι οι μισοί (και πάνω...) από τους βουλευτές της προηγούμενης θητείας δεν κατέβαλαν τη συνδρομή του Ιουνίου, επικαλούμενοι (και) τις αυξημένες εκλογικές δαπάνες.

- Όλοι οι βουλευτές δικαιούνται δύο επιστημονικούς συνεργάτες και δύο αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους. Στην προηγούμενη περίοδο η Κουμουνδούρου είχε ζητήσει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαθέσουν τον έναν επιστημονικό συνεργάτη στο κόμμα ώστε να υπάρχει μία σημαντική ομάδα που θα ασχολείται με όλο το εύρος των θεμάτων τα οποία προβάλλονται κεντρικά.

Κάποιοι το έκαναν, άλλοι όχι. Οι πρώτοι βρέθηκαν παραπονούμενοι και οι δεύτεροι προβάλλουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν οι βουλευτές εκτός Αττικής, επειδή υπάρχει αντικειμενική ανάγκη συνεργατών τόσο στην Αθήνα όσο και στην εκλογική περιφέρεια.

Κι εδώ αναμένεται συμβιβασμός, καθώς άλλη ανάγκη υπάρχει σε περιφέρειες όπου εκλέγονται δύο-τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (άρα μπορεί η επιστημονική δουλειά να τους καλύψει κεντρικά) και άλλη στις περιοχές που έχει εκλεγεί μόνο ένας βουλευτής οπότε έχει απέναντι του «μόνος του όλους τους άλλους».

Θα δείξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v