Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θέσεις της κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική

Τα στοιχεία για τις «ροές» που παρουσίασε στη Βουλή ο Γ. Κουμουτσάκος. Η πρώτη κόντρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι θέσεις της κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική

Το διάστημα από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου σε τρία νησιά του βορειο-ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο και Σάμο) καταγράφηκαν περίπου 3.200 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Οι ροές του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι ήταν 2.130 άτομα, δηλαδή υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 30%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στην Ολομέλεια ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνοντας πως «στο διάστημα των προηγούμενων μηνών, σε ολόκληρο το μέτωπο, από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου οι ροές παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση». Σημείωσε πως «δεν βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στη δραματικότητα των γεγονότων του 2015-2016, όμως η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει» και χαρακτήρισε την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού «μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα».

«Στόχος μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και η προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας» δήλωσε. Μέχρι τα τέλη του έτους, αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου, ώστε να εξετάζονται ταχύτερα οι αιτήσεις. Ταυτόχρονα όμως είπε πως θα εφαρμοστεί «ένα στιβαρό και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών για όσους δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα».

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε :

*Ενίσχυση των συνόρων, ιδίως των θαλασσίων και με την συνεργασία της Frontex.

*Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής.

*Νέο κέντρο στην Σάμο ώστε να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.

*Προσωπικό ασφαλείας στις δομές της ενδοχώρας.

*Καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για τη μείωση αλλά και των έλεγχο των ροών.

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας πως ο Γ. Κουμουτσάκος «δεν είπε τίποτα για τις χώρες του Βίζεγκραντ και την ευρωπαϊκή πολιτική». Συνέχισε αναφέροντας πως μια σειρά θεμάτων όπως η παιδεία και η υγεία δεν μπορεί να είναι θέμα αστυνομίας. «Ποια είναι τα όρια αυτού του υπουργείου;» σημείωσε και προσέθεσε πως όσα γίνονται δεν ταιριάζουν με το κίνημα «μένουμε Ευρώπη».

Σε νέα του παρέμβαση ο Γ. Κουμουτσάκος απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ασκώντας κριτική στην πολιτική που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στη ρητορική- όπως είπε - «μπαίνουν, λιάζονται και βγαίνουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v