Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Έξω η Β. Θάνου, μέσα ο Κ. Ζούλας εν μέσω Δεκαπενταύγουστου

Δεν θεωρεί τυχαία την κυβερνητική υπερκινητικότητα σε Επ. Ανταγωνισμού και ΕΡΤ. Τα καρφιά Τσίπρα σε Μητσοτάκη για την ενημέρωση της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο του «ΑΡΓΟΣ» και του ιδιοκτήτη του.

ΣΥΡΙΖΑ: Έξω η Β. Θάνου, μέσα ο Κ. Ζούλας εν μέσω Δεκαπενταύγουστου

Ύποπτη βιασύνη της κυβέρνησης στην «καρατόμηση» της Βασιλικής Θάνου από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση και προειδοποιεί: «θα δώσετε εξηγήσεις στην Κομισιόν».

Όπως τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δύο μόλις ημέρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, η διάταξη για την απομάκρυνση της κ. Θάνου ανέβηκε στο ΦΕΚ («και μάλιστα Σαββατιάτικα»), ενώ χθες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη κατάργησης των μελών και της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στο ερώτημα «προς τι τέτοια σπουδή;» τα ίδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν: «για να φρενάρει η υπόθεση του πρακτορείου ΆΡΓΟΣ». Κι αυτό διότι την Παρασκευή που μας πέρασε παραδόθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το πόρισμα των ελεγκτών για τα οικονομικά στοιχεία του πρακτορείου, το οποίο, ως γνωστόν, αποτελεί μονοπώλιο στην διανομή του Τύπου, ενώ ο ιδιοκτήτης του είναι εκδότης εφημερίδων.

Έχουν γνώση οι (ευρω)φύλακες

Το θέμα το «σήκωσε» ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την «επείγουσα» συζήτηση-ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ρίχνοντας το πρώτο «καρφί» για την ενασχόληση της Κομισιόν με την υπόθεση. Αφού συνέδεσε την κυβερνητική ενέργεια με τον έλεγχο που διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για «το καρτέλ στον χώρο του Τύπου» επισημαίνοντας ότι η «καρατόμηση» των μελών της αντίκειται στο Ενωσιακό Δίκαιο, ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν έχει επικοινωνήσει μαζί του η Επίτροπος Ανταγωνισμου Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Στην αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας του συνέστησε να ρωτήσει τους συνεργάτες του διότι «εμείς έχουμε άλλες πληροφορίες». Κι όταν ο κ.Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι μίλησε με την Επίτροπο αλλά όχι, ακόμα, για το εν λόγω θέμα, ο κ. Τσίπρας του είπε: «όταν επικοινωνήσετε μαζί της μην ξεχάσετε να της επισημάνετε την προσωπική σχέση της οικογένειάς σας με τον κ. Μαρινάκη (σ.σ. τον ιδιοκτήτη του “ΑΡΓΟΣ”) και το ζήτημα με τα ασφαλιστικά μέτρα στην ΑΡΓΟΣ».

Επ' ευκαιρία, ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε να διαμηνύσει στην κυβερνητική πλευρά ότι διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με ευρωπαϊκούς «κρίκους» και ότι θα καταγγέλλει «επίσημα και θεσμικά», όπως λένε οι συνεργάτες του, τις αυθαιρεσίες της νέας κυβέρνησης. Αξιόπιστες πηγές δε, αναφέρουν ότι για μια σειρά θεμάτων συνομίλησε το προηγούμενο 15μερο με σημαντικούς «κρίκους» και, μάλιστα, με πρωτοβουλία των ιδίων. Κατά τις ίδιες πηγές, οι επαφές είναι τακτικές «και ενδιαφέρουσες».

«Μητσοτακοποίηση της ΕΡΤ»

«Κουτοπόνηρη τακτική» καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην απόφαση του Μαξίμου να ανακοινώσει επισήμως... παραμονές Δεκαπενταύγουστου και με τη Βουλή κλειστή για διακοπές, τη νέα διοίκηση που θα προτείνει στην ΕΡΤ. Πέραν της τακτικής, τα βέλη αφορούν και στα πρόσωπα, καθώς στη θέση του Προέδρου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα τοποθετηθεί ο επί διετία διευθυντής του Γραφείου Τύπου του αρχηγού της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος, μετά τις εκλογές, ορίσθηκε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Εμάς μας κρέμασαν στα μανταλάκια όταν ορίσαμε τον Δήμο Τσακνή ή τον Χρήστο Λεοντή που ούτε... Συριζαίοι ήταν, ούτε διευθυντές του γραφείου του κ. Τσίπρα», τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου. Και παραπέμπουν στην φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το «επιτελικό κράτος», ότι αυτό που κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να προωθεί όχι απλώς την κομματικοποίηση του κράτος αλλά «την μητσοτακοποίησή του». Υπενθυμίζουν δε, ότι στις πρώτες ενέργειες του νέου Μαξίμου ήταν να περάσει η ευθύνη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να είναι σφοδρή (και) σ΄ αυτό το θέμα όταν επαναλειτουργήσει η Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v