Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Βελτιώνεται η κατάσταση στην Εύβοια

Η κατάσταση στην Εύβοια βελτιώνεται, ωστόσο δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, σχολίαε ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στην Εύβοια. Προανήγγειλλε αλλαγές στο πλαίσιο πυροπροστασίας.

Μητσοτάκης: Βελτιώνεται η κατάσταση στην Εύβοια

Κοντά στους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Εύβοια, βρέθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στα διάφορα πύρινα μέτωπα.

Παρόντες ήταν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο νέος Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων -Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, και οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας του νομού Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου και Αθανάσιος Ζεμπίλης.

Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη με τις φλόγες, ανακοίνωσε πως θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν στην περιουσία τους και προανήγγειλε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσουν δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη σε περιοχή έξω από το χωριό Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια, για να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας:

Κ. Μητσοτάκης: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού, της Αστυνομίας, του προσωπικού του Δήμου, της Περιφέρειας, στους εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι προσφέρθηκαν να έρθουν να υποστηρίξουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά.

Τα πράγματα, πλέον, είναι καλύτερα. Αλλά, όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και θα παρακαλούσα όλες και όλους να ακούν προσεκτικά τις εντολές και τις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Θα αρχίσει πολύ σύντομα το δύσκολο έργο της καταγραφής της έκτασης της ζημιάς. Έχω, ήδη, ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτύπωση, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν στην περιουσία τους. Και από εκεί και πέρα, να κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιτρέψουμε στην ίδια τη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το έργο της δύσκολης και μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής, η οποία συντελέστηκε.

Θα επαναλάβω και εγώ ότι, για μένα προσωπικά, η Πολιτική Προστασία είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Για την Κυβέρνησή μας, πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αμέσως μετά, η προστασία των περιουσιών και καθώς η αντιπυρική περίοδος θα φτάνει προς το τέλος της θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία.

Θέλω και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και προσωπικά στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Σε όλες και σε όλους οι οποίοι, άυπνοι, τις τελευταίες ημέρες καταβάλουν όλη αυτή την προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με ακραία φυσικά φαινόμενα, τα οποία, δυστυχώς, θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα. Και οφείλουμε σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισα και στη συνάντηση που είχα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Στυλιανίδη, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι.

Τέλος, να επισημάνω ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος και θα χρειαστεί εγρήγορση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου απ’ όλες και απ’ όλους, ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη ζημιά που θα γίνει από τις δασικές πυρκαγιές. Ευχαριστώ πολύ».

Ν. Χαρδαλιάς: «Υποδεχτήκαμε τον Πρωθυπουργό σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο "Όλυμπος". Η καρδιά του επιχειρησιακού πλάνου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δίνουν μια δύσκολη μάχη εδώ στην Εύβοια, εδώ στα Ψαχνά. Ο αγώνας συνεχίζεται. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Η συγκυρία η καιρική και οι καταστάσεις επιβάλλουν εγρήγορση και την παράκληση σε όλους να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουμε ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Λίγα λόγια, πολύ δουλειά. Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι στοίχημα και είναι στοίχημα ζωής για όλους όσους εμπλεκόμαστε με αυτήν».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v