Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία, Εργασιακά και Υγεία στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Με «τεντωμένες κεραίες» στην Κουμουνδούρου εν όψει του ευρω-tour του Κ. Μητσοτάκη. «Γιατί δεν σχολιάζει ο Γ.Στουρνάρας τα θετικά στοιχεία του επταμήνου;» η ερώτηση-πρόκληση στον κεντρικό τραπεζίτη. «Μακελάρης των εργασιακών δικαιωμάτων» ο Γ.Βρούτσης.

Οικονομία, Εργασιακά και Υγεία στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Η θερινή παρένθεση κλείνει και τυπικά σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Σκουρλέτη και Αλέξη Χαρίτση να δρομολογούν από αύριο την επανέναρξη των διαδικασιών, ορίζοντας, κατ΄ αρχάς, την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Με αφορμή το ευρωπαϊκό tour του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα θετικά στοιχεία του πρώτου επταμήνου του 2019 για την πορεία των εσόδων, η Κουμουνδούρου ρίχνει την προσοχή της στον τομέα της Οικονομίας. Κι αυτό διότι περιμένει όχι μόνο σημαντικές υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ (όπως η μη κατάργηση των τεκμηρίων και η αναβολή των φοροελαφρύνσεων για τα φυσικά πρόσωπα), αλλά και νέα «χτυπήματα» στο εργασιακό επίπεδο, μετά την αιφνιδιαστική, στο παρά ένα της διακοπής των εργασιών της Βουλής για διακοπές, κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης και των υποχρεώσεων των εργολάβων που «εκμισθώνουν» εργαζομένους.

Επ' αυτού, μάλιστα, το ΚΚΕ δημοσιοποίησε χθες τους δικούς του φόβους για κατάργηση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης αποκάλεσε χθες τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση «μακελάρη των εργασιακών δικαιωμάτων».

Μάζεψαν έσοδα... σε 15 ημέρες;

Αναφορικά με την προσπάθεια του Μαξίμου να πιστώσει στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση την θετική πορεία των εσόδων το πρώτο επτάμηνο του έτους, η Κουμουνδούρου μιλάει για «αστειότητες», δεδομένου ότι η αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης έγινε στις 7 Ιουλίου.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του κ. Σκουρλέτη: «το Υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχαμε υστέρηση των εσόδων το προηγούμενο διάστημα - παρά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και του υπερπλεονάσματος - και ότι είχαμε αύξηση επί των ημερών του. Πρόκειται περί μιας αστείας προσέγγισης διότι καταρχάς οι φόροι δεν είναι κάτι που κρίνεται μέσα σε ένα μήνα, αλλά έχει να κάνει με τι μέτρα έχεις βάλει το προηγούμενο διάστημα και πότε ο άλλος πληρώνει. Άρα αποτυπώνουν το μίγμα μιας πολιτικής και το πλέγμα μέτρων όλου του προηγούμενου διαστήματος. Επομένως, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ψάχνεται στον οικονομικό τομέα. Είναι μετέωρη, δεν έχει αφήγημα ή το κρύβει. Το κυριότερο, όμως, είναι αυτή η αναγκαία συζήτηση για μια ενδεχόμενη μείωση του 3,5% του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα να μη συνοδευτεί με άλλα μέτρα».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα αναρωτιούνται «γιατί δεν σχολίασε τα αποτελέσματα του επταμήνου ο Γιάννης Στουρνάρας», υπενθυμίζοντας ότι, ως κεντρικός τραπεζίτης, είχε προαναγγέλλει αποτυχία του προϋπολογισμού του 2019, όπως είχε κάνει και η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικά για την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ότι θα πείσει τους εταίρους να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5%, αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούν μία «επίμονη αναφορά από φιλοκυβερνητικές γραφίδες» στο ενδεχόμενο νέας διεθνούς ύφεσης, με στόχο, όπως λένε, να στρωθεί το έδαφος για εγκατάλειψη της δέσμευσης. Ως εκ τούτου, θα έχουν «τις κεραίες τεντωμένες» για το τι θα μεταφέρει ο κ. Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους συνομιλητές του τις επόμενες ημέρες (Μακρόν, Μέρκελ, Ρούτε) και τι απαντήσεις θα δεχθεί.

Το πρώτο «ξήλωμα» στην Υγεία

Ως προπομπό στο ξήλωμα θετικών ρυθμίσεων στον χώρο της Υγείας, η Κουμουνδούρου αναφέρει τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Βασίλη Κικίλια ότι οι πολίτες τρίτων χωρών, αλλά και της Ευρώπης που βρίσκονται ή επισκέπτονται τη χώρα μας θα πληρώνουν νοσήλεια εάν χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες του ΕΣΥ. Αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι για τους πολίτες της ΕΕ που νοσηλεύονται σε ελληνικά νοσοκομεία δεν χρεώνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς υπάρχει το κοινοτικό ασφαλιστικό δίκαιο, ενώ για τους πρόσφυγες διατίθενται ειδικά κονδύλια της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας.

Σε χαμηλούς τόνους, πάντως, κινήθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προτιμώντας να θέσει ερωτηματικά για τις προθέσεις του κ. Κικίλια. «Αν η εγκύκλιος αφορά τη φροντίδα υγείας των τουριστών και απλώς υπενθυμίζει στις δημόσιες δομές υγείας την προβλεπόμενη διαδικασία αναζήτησης των νοσηλίων, έχει καλώς. Αν όμως στόχος της εγκυκλίου είναι να εισπράττονται χρήματα από ασθενείς που αδυνατούν να καταβάλλουν το κόστος και με αυτό τον τρόπο να αποτρέπονται από τη χρήση υπηρεσιών του ΕΣΥ, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στην αναγκαία φροντίδα , κάτι αντίκειται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v