Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Προπομπός δεινών η «γαλάζια Βίβλος» των 40 ημερών

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός μήνας του… μέλιτος έληξε «άδοξα». Ποιά είναι τα πρώτα δείγματα που βαρύνουν την κοινωνία και παραπέμπουν σε «βαρύ πολιτικό χειμώνα». Η επικοινωνιακή υπεροπλία «του αντιπάλου», η υστέρηση της Κουμουνδούρου και η παγίδα της εσωστρέφειας.

ΣΥΡΙΖΑ: Προπομπός δεινών η «γαλάζια Βίβλος» των 40 ημερών

Η «χαμηλή πτήση» της αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ τις μετεκλογικές σαράντα ημέρες είχε δύο αντικειμενικές αιτίες.

- Πρώτον, ο (εκάστοτε) νικητής των εκλογών απολαμβάνει έναν πολιτικό... μήνα του μέλιτος, με ορκωμοσίες, διθυραμβικές δηλώσεις, παραλαβές θώκων, ψήφο εμπιστοσύνης, προγραμματικές δηλώσεις, που δεν αφήνουν έδαφος για να δράσει ο αντίπαλος – και δη, ο ηττημένος της κάλπης.

- Δεύτερον, η θερινή ραστώνη που οδηγεί την κοινωνία πρωτίστως και τους πολιτικούς δευτερευόντως να κατεβάσουν ρολά, με αποκορύφωμα το δεκαήμερο πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως τα ίδια τα στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν, από σήμερα τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Οπότε, η κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει μία πολιτική τετραγωνίζοντας τον κύκλο των προεκλογικών υποσχέσεων, ενώ η κοινωνία θα έλθει αντιμέτωπη με την «δεξιά» πραγματικότητα.

Συνεπώς, «ούτε μία ημέρα αβελτηρίας ή υποτίμησης της κατάστασης από πλευράς μας δεν θα δικαιολογείται», λένε πρώην κυβερνητικά στελέχη, που έχουν αναλάβει κρίσιμους τομείς παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Ήδη η στελεχιακή ομάδα έχει κωδικοποιήσει τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, τις οποίες, με αφορμή και τη «μάχη της ΔΕΘ», θα αναδείξει τις επόμενες εβδομάδες.

Στα top της «γαλάζιας Βίβλου» τοποθετούν:

* Οι τροπολογίες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο παρά ένα της διακοπής της Βουλής για τη θερινή ανάπαυλα, με τις οποίες καταργήθηκαν αφενός η αιτιολόγηση των απολύσεων και, αφετέρου, οι υποχρεώσεις των εργολάβων που «νοικιάζουν» εργαζομένους σε επιχειρήσεις.

* Η παράκαμψη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 50 υπαλλήλων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που θεωρείται πρόκριμα για την «αχρήστευσή» του. Πέραν τούτου, αναδεικνύεται η αύξηση του αριθμού δημοσιογράφων ανά υπουργό (δύο αντί εντός που ίσχυε πριν) και ανά υφυπουργό (ένας αντί κανενός), καθώς και το «χαμήλωμα» των προσόντων των μετακλητών (απόφοιτοι Λυκείου αντί πτυχιούχοι ΑΕΙ που ίσχυε).

* Η αποδόμηση της αυτοτελούς διοικητικής οντότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

* Η μετάθεση «για αργότερα» των φοροελαφρύνσεων στα φυσικά πρόσωπα, καθώς το οικονομικό επιτελείο μιλά μόνο για τη μείωση των συντελεστών στις επιχειρήσεις και... στα ποδοσφαιρικά συμβόλαια.

* Τα δείγματα γραφής στην τοποθέτηση νέων διοικητών-μάνατζερ στις υγειονομικές περιφέρειες, με κορυφαίο παράδειγμα τον διορισμό του πρώην αντιστράτηγου στη Ελληνικής Αστυνομίας στην διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

* Η κατάργηση της Νομικής Σχολής Πάτρας (σ.σ. επρόκειτο να λειτουργήσει φέτος) και ο νέος νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο.

* Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με βάση τους πίνακες κατάταξης του περσινού διδακτικού έτους, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός οι νέοι αιτούντες.

* Η εντολή να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε 582.000 οφειλέτες της ΔΕΗ για λογαριασμούς άνω των έξι μηνών: εν προκειμένω, η αντιπολίτευση (και όχι μόνο η αξιωματική) εγείρει ερωτήματα για τα ποσά που χρωστούν δημόσιοι οργανισμοί και... κόμματα, ενώ θα ζητήσει αναλυτικό κατάλογο.

Γενικότερα, η Κουμουνδούρου τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αναζητήσει «άλλοθι» για τις εκπτώσεις ή ακυρώσεις των προεκλογικών υποσχέσεων (κυρίως στην περίφημη μεσαία τάξη...), αλλά «μόνο να πει ότι παρέλαβε καμένη γη από εμάς δεν θα μπορεί να πει».

Υπενθυμίζουν δε, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παρέδωσε ρευστό 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 2% και πλεόνασμα 1,7 δισ. το πρώτο επτάμηνο του 2019 – όπως αναγνώρισε το οικονομικό επιτελείο.

Το επικοινωνιακό «αγκάθι» παραμένει

Το πραγματικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει το ίδιο με τα προηγούμενα τρία χρόνια: η επικοινωνιακή υπεροπλία του αντιπάλου. Μόνο που τώρα ο αντίπαλος είναι στην κυβέρνηση, με τον... στρατό των επικοινωνιολόγων και έμπειρων δημοσιογράφων να έχουν πιάσει ήδη τα σχετικά πόστα στο Μαξίμου και στα υπουργεία, ενώ η πλειοψηφία των μεγάλων τηλεοπτικών-ραδιοφωνικών μέσων ενημέρωσης παραμένει «εχθρική» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε στην Κουμουνδούρου.

Μπορεί να προειδοποιούν ότι θα επιστρατεύσουν... «ντουντούκες και εφημερίδες τοίχου» για να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη, τα αρμόδια στελέχη πάντως παραδέχονται ότι το επικοινωνιακό κομμάτι «ήταν πρόβλημα, αλλά τώρα έγινε μεγαλύτερο».

Οι πιο ψύχραιμοι παραπέμπουν στη γνωστή αρχή «η δράση φέρνει αντίδραση» και εκφράζουν τη βεβαιότητα πως τα μέσα ενημέρωσης θα «υποχρεώνονται» να δίνουν χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός «δρα εντός κι εκτός Βουλής». Όπως προσθέτουν, υλικό θα δίνει και η πορεία προς το συνέδριο που θα σφραγίσει την «μετάλλαξη» του κόμματος και το περίφημο άνοιγμά του στην κοινωνία, «αρκεί να μην πέσουμε στην εσωκομματική παγίδα των τριβών, της ίντριγκας και των ομφαλοσκοπήσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v