Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχοινάς-Πρέσπες προκαλούν και φωτιές στο δεξιό στρατόπεδο

«Θα ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από τον νέο επίτροπο να πει πώς… αντήλλαξε ο Τσίπρας τις συντάξεις με τις Πρέσπες;», το (ρητορικό) ερώτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ρουκέτες στο Μαξίμου από γνωστή «φιλοσαμαρική» ιστοσελίδα.

Σχοινάς-Πρέσπες προκαλούν και φωτιές στο δεξιό στρατόπεδο

Η ανάδειξη του Μαργαρίτη Σχοινά ως αντιπροέδρου της Κομισιόν και επιτρόπου με αντικείμενο «την προστασία του ευρωπαϊκου τρόπου ζωής», άνοιξε νέα κεφάλαια αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά όχι τόσο μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης αλλά… στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Από τη μια, η άκρως θετική αναφορά του κ. Σχοινά στη Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη, η αμηχανία στο λεγόμενο «σαμαρικό» στρατόπεδο, καθώς για τη θέση του επιτρόπου προοριζόταν, προ εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς, ανακατεύουν εκ νέου τις πολιτικές και εσωκομματικές τράπουλες, ενώ όλα δείχνουν ότι οι μεγάλες μάχες θα δοθούν εντός ΝΔ για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τελικά… ο Τσίπρας αντήλλαξε τις συντάξεις με τις Πρέσπες;

Ως προς το πρώτο, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλουν μετ' επιτάσεως τη δήλωση του νέου επιτρόπου ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών και εθνικισμών». Δεδομένου ότι το Μαξίμου είχε ανακοινώσει επισήμως τον Ιούλιο ότι ο κ. Σχοινάς προτάθηκε για το ευρωπαϊκό αξίωμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του κόμματός του, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν τα (εύλογα) ερωτήματα:

* Επιμένει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντήλλαξε, ως πρωθυπουργός, τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη μη μείωση των συντάξεων;

* Αν ναι, θα ζητήσει (ο κ. Μητσοτάκης) από τον κ. Σχοινά «να εξηγήσει άμεσα στο πανελλήνιο πώς ακριβώς συνέβαλε η Κομισιόν στην ανταλλαγή;».

Όπως διευκρινίζουν, τα εν λόγω ερωτήματα «είναι ρητορικά» και για τον λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν θα τα απαντήσει ποτέ. «Θα του το ζητάμε ωστόσο κάθε φορά που θα αναφέρεται είτε στις Πρέσπες είτε στις συντάξεις», λένε, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να ρωτηθεί σχετικά «κάποια στιγμή» και ο ίδιος ο νέος επίτροπος «για τα της δήθεν ανταλλαγής».

Για την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα ίδια στελέχη παραπέμπουν στην αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, και στις δηλώσεις στήριξής της από νυν υπουργούς όπως ο Νίκος Δένδιας ή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Χθες μάλιστα στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο, είπε σε άκρως οργισμένο ύφος: «μη μου λέτε εμένα για εθνική προδοσία, είμαι καλός νομικός και ξέρω τι σημαίνει ο όρος».

Πλέον, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μιλά για «εθνική μειοδοσία», ενώ, κατά τη νέα γραμμή, η Συμφωνία είναι κακή, αλλά πλέον δεν τίθεται θέμα ακύρωσης ή επαναδιαπραγμάτευσης, παρά μόνο παρακολούθησης της τήρησής της από τους γείτονες».

Οι αντιδράσεις

Ως προς τις εσωκομματικές τριβές, βουλευτές από το «σαμαρικό» στρατόπεδο παρακολούθησαν χθες με εμφανή αμηχανία την επίσημη ανακοίνωση ότι ο νέος επίτροπος κ. Σχοινάς αναλαμβάνει και αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Κι αυτό διότι η μη πρότασή του από τον κ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο συνοδεύθηκε από το (δικό τους) επιχείρημα ότι ο νέος πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί πως η Ελλάδα δεν θα πάρει αντιπροεδρία, οπότε ο κ. Σαμαράς, ως πρώην πρωθυπουργός, δεν μπορούσε και δεν ήθελε να προταθεί «για απλός επίτροπος».

Στο ερώτημα... ποιος έπαιξε μπλόφα, ουδείς μπορεί να απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα. Δεν διέλαθε της προσοχής ωστόσο ότι ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται ως φιλικά προσκείμενη στον Αντώνη Σαμαρά ανήρτησε χθες δύο άρθρα άκρως εχθρικά προς τον κ. Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, προειδοποιώντας για… ισχυρές αναταράξεις στο επόμενο διάστημα.

Στα πηγαδάκια που στήθηκαν χθες στους διαδρόμους της Βουλής (με μετέχοντες από τα περισσότερα κόμματα), το ερώτημα που έθεταν ήταν «εάν θα έχουμε επανάληψη του '93». Η απάντηση όσων γνωρίζουν τη σύνθεση της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν αρνητική (σ.σ. για πτώση της κυβέρνησης δηλαδή), αλλά θετική ως προς την ένταση… των αναταράξεων.

«Εκτός και αν ο Μητσοτάκης προτείνει τον Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οπότε όλη αυτή η συζήτηση μείνει σε θεωρητικό επίπεδο», η κατακλείδα.

Σημειώνεται, εν προκειμένω, ότι στη Συνταγματική Αναθεώρηση η ΝΔ θα προτείνει η τελική προσπάθεια για εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή να απαιτεί μόνο 151 ψήφους και, επομένως, η εκλογή θα γίνει από το κόμμα της ΝΔ, χωρίς να απαιτηθεί σύμπραξη άλλων κομμάτων.

Κάτι που επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης την Κυριακή από τη ΔΕΘ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v