Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται χαμηλό πολιτικό βαρομετρικό με επίκεντρο τη Νοvartis

«Ο κ. Τσίπρας ήταν ο κλειδοκράτορας της σκευωρίας», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, φωτογραφίζοντας Εξεταστική Επιτροπή. Διερεύνηση και λογοδοσία ζητά η Φ. Γεννηματά. Η παράμετρος Σαμαρά, οι πιέσεις στο Μαξίμου και το μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ.

Ερχεται χαμηλό πολιτικό βαρομετρικό με επίκεντρο τη Νοvartis

Άρωμα πολιτικής όξυνσης αναδίδεται τις τελευταίες ώρες από κομματικούς επιτελείς της συμπολίτευσης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με απρόβλεπτες τις διακομματικές και εσωκομματικές επιπτώσεις.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι την αφορμή θα δώσει η υπόθεση Novartis, όχι τόσο από τη δικαστική διερεύνησή της όσο από την επιχείρηση αντιστροφής των ρόλων. Σε ρόλο «κατηγορούμενου» δηλαδή να βρεθούν στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα, με την κατηγορία της «πολιτικής σκευωρίας».

Για τον λόγο αυτό πληθαίνουν οι «φωνές» που στην ουσία προαναγγέλλουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία οι βουλευτές-μέλη της κυβερνώσας ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θα προσέλθουν με στόχο να αναδείξουν (ή αποδείξουν) το επιχείρημα περί «σκευωρίας».

Άκρως αποκαλυπτικός υπήρξε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, και δικαστικά και κοινοβουλευτικά», δήλωσε μετά την κατάθεσή του (ως μάρτυρας) στον Αρειο Πάγο για την πολύκροτη υπόθεση. Η στόχευση στο πρόσωπο και του πρώην πρωθυπουργού έγινε φανερή από τη φράση του κ. Βενιζέλου: «Ο κ. Τσίπρας ήταν ο κλειδοκράτορας της σκευωρίας Novartis».

Λίγες ώρες αργότερα, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως «απαιτούμε να λάμψει όλη η αλήθεια για τη σκευωρία της Νovartis, να λογοδοτήσουν όσοι εμπνεύσθηκαν και υλοποίησαν αυτό το σκοτεινό σχέδιο σε βάρος πολιτικών προσώπων και δικών μας στελεχών».

Την εν λόγω δήλωση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ την έκανε με αφορμή το αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς η αρμόδια εισαγγελέας απέστειλε στη Βουλή τη δικογραφία, στην οποία αναφέρεται το όνομά του.

Πιέζουν(;) τον Κ. Μητσοτάκη

Από πλευράς κυβερνώντος κόμματος, τον χορό του αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής φέρεται να σέρνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε υποβάλει και μήνυση εναντίον του κ. Τσίπρα όταν ξέσπασε η υπόθεση, ενώ δήλωσε ότι κατονόμασε στους εισαγγελείς τον περίφημο «Ρασπούτιν».

Κομματικοί φίλοι του κ. Σαμαρά αλλά και δημοσιεύματα αναφέρονται σε «πιέσεις» που ασκεί ο ίδιος προς την κυβερνητική ηγεσία να προχωρήσει στην Εξεταστική. Μάλιστα, προσάπτουν «δισταγμό» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επικαλούμενοι τη φράση του στη ΔΕΘ «δεν σκοπεύω να στήσω βιομηχανία Εξεταστικών». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έδωσε αυτή την απάντηση όταν ρωτήθηκε εάν θα προκαλέσει διερεύνηση του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Τις τελευταίες ώρες πάντως αυξάνεται ο αριθμός των «γαλάζιων» στελεχών που τάσσονται υπέρ μίας Εξεταστικής για τη Novartis. Αφενός για να ανοίξει ο χορός της απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση Τσίπρα (σ.σ. αρχής γενομένης από αυτή την υπόθεση) και, αφετέρου, για να εκτονωθεί ο θυμός των «σαμαρικών» στελεχών και βουλευτών, επειδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτάθηκε για Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

ΣΥΡΙΖΑ: Σαμαράς και Προϋπολογισμός η αιτία

Αυτήν ακριβώς την παράμετρο αναδεικνύουν... και εμπλουτίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: παρότι το κόμμα δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, τα εν λόγω στελέχη παραπέμπουν στον πονοκέφαλο που προκαλεί στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο για το θέμα της Κομισιόν αλλά και για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεδομένου ότι (και) χθες υπήρξε μπαράζ δημοσιογραφικών πληροφοριών που θέλουν τον κ. Σαμαρά να διεκδικεί τη διαδοχή του Προκόπη Παυλόπουλου, με τον κ. Μητσοτάκη να προκρίνει άλλο πρόσωπο («ή τον Κώστα Καραμανλή ή προερχόμενο από την κεντροαριστερά»), στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν να περιπλέκεται η κατάσταση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. «Στο Μαξίμου εκτιμούν ενδεχομένως ότι η ικανοποίηση του αιτήματος για Εξεταστική θα λειτουργήσει κατευναστικά», λένε, οπότε δεν αποκλείουν μία τέτοια εξέλιξη.

«Αν τους ενδιαφέρει το σκάνδαλο και εάν πιστεύουν, όπως λένε, ότι υπάρχουν νέα στοιχεία, ας προκαλέσουν συζήτηση σε ειδική επιτροπή της Βουλής, για να μη μείνει καμία σκιά. Να μάθει το πανελλήνιο τι ακριβώς έχει συμβεί με το σκάνδαλο του φαρμάκου μέσα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων», καταλήγουν, προκαλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να πάρει επισήμως θέση.

Πέραν τούτου, ωστόσο, τα ίδια στελέχη βλέπουν ότι πίσω από μία κίνηση σύστασης κοινοβουλευτικής διερεύνησης της Novartis κρύβεται... το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. «Όταν μέσα από τις σελίδες και τους κωδικούς του προσχεδίου αποκαλυφθεί η υπαναχώρηση από τις γενναίες προεκλογικές υποσχέσεις, θα αναζητηθεί μία κίνηση ώστε να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα. Κι αυτή είναι η Εξεταστική και η πολιτική όξυνση», λένε.

Περί «Ρασπούτιν»

Το γάντι χθες το βράδυ το σήκωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σπάζοντας την πολύμηνη σιωπή και στέλνοντας προειδοποιητικά πυρά στο Μαξίμου. «Αν η υπόθεση φτάσει στη Βουλή, κάποιοι θα πάρουν τις απαντήσεις που τους αξίζει. Όσο για τον ‘Ρασπούτιν’, θα τα πούμε σύντομα», δήλωσε (στον Alpha), δείχνοντας τον κ. Σαμαρά ως υποκινητή της δίωξης: «Αργία μήτηρ πάσης κακίας. Κάποιοι που δεν μπορούν να δεχτούν ότι έχουν μπει στο περιθώριο, επιζητούν απεγνωσμένα πέντε λεπτά δημοσιότητας. Ο κ. Σαμαράς όπως φαίνεται δεν έχει δουλειά να κάνει και μηρυκάζει τα ίδια και τα ίδια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v