Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μεσαία τάξη και οι εργαζόμενοι... ξαναπάνε «στον Παράδεισο»

Τα δύο «όπλα» του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα των πρώτων μνημονίων και οι ακυρώσεις αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, που πλήττουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

ΣΥΡΙΖΑ: Μεσαία τάξη και οι εργαζόμενοι... ξαναπάνε «στον Παράδεισο»

Για μνημονιακό οδοστρωτήρα στα εργασιακά... με τη χώρα εκτός μνημονίων, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες υλοποιείται η προεκλογική κρυφή ατζέντα της ΝΔ.

Παράλληλα, όπως προέκυψε από τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, όπως της ΓΣΕΒΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και Επιμελητηρίων, η ακύρωση αποφάσεων της δικής του κυβέρνησης από το σημερινό Μαξίμου «επιφέρει νέα πλήγματα στη μεσαία τάξη, που αποτελούσε την προεκλογική σημαία του κ. Μητσοτάκη».

Αυτά θα είναι δύο από τα βασικά όπλα με τα οποία ο κ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει το ερχόμενο διήμερο από τη ΔΕΘ τη σκληρή, πλην δομική, αντιπολίτευση του κόμματός του, ενώ σκληρή θα είναι και η μάχη που θα δώσει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Πλήγματα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ως προς την περίφημη «μεσαία τάξη», η φανερή, πλέον, δημοσιονομική ατζέντα της κυβέρνησης συζητήθηκε στις χθεσινές επαφές που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕ και Επιμελητηρίων. Κατά τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕ εστίασαν στην ακύρωση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, τις οποίες είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το 2020. Αντιθέτως, όπως είπαν, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων δεν μεταφράζεται σε σημαντική ελάφρυνση για τους μικροεπιχειρηματίες, αλλά μόνο για τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, που έχει και τα ανάλογα κέρδη.

Οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα έθεσαν και το θέμα της αύξησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 16% μεσοσταθμικά, επειδή θα επηρεάσει δραματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλήγματα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν εξαντλούνται στα παραπάνω, καθώς υπενθυμίζουν ότι οι εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού από το Ζάππειο τον Μάιο, για τα έτη 2019 και 2020, περιελάμβαναν:

* Επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτή να φτάσει μεσοσταθμικά στο 30% και στο 50% για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες.

* Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25%, εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

* Μείωση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών.

* Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου, ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

* Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

* Επαναφορά του μέτρου της αφαίρεσης των ποσών για αποπληρωμή δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα

Εργασιακή λαίλαπα Νο 2

Στα top της ατζέντας του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ (αύριο και μεθαύριο) αλλά και της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το κόμμα του «εντός κι εκτός Βουλής» τις επόμενες ημέρες, βρίσκεται «η νέα εργασιακή λαίλαπα».

Όπως προκύπτει από τη δήλωση της τομεάρχη Εργασίας και πρώην υπουργού Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και από πηγές της Κουμουνδούρου, όλη η προσπάθεια που έγινε πριν και μετά τον τερματισμό του τρίτου μνημονίου για επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στα επίπεδα που ήταν πριν τη διάλυσή τους το διάστημα 2010-2014, τινάζεται στον αέρα μέσα από το «δήθεν αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων κατ' εντολή του ΣΕΒ», λένε, αναδεικνύοντας τα εξής στοιχεία:

1. Καταργείται το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

2. Καταργείται επί της ουσίας η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αφού:

- Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες.

- Δημιουργείται ταυτόχρονα αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, αφού οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς.

3. Χαμηλότεροι μισθοί και λιγότερα δικαιώματα απ’ ό,τι στις εθνικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται και με τοπικές κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας έτσι ειδικές οικονομικές ζώνες.

4. Καταργείται επί της ουσίας η επεκτασιμότητα, αφού:

- Μία επιχείρηση θα μπορεί να αποκλίνει από κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει επεκταθεί.

- Συγχρόνως, ο υπουργός θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, αν θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί, χωρίς άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους».

Με την επισήμανση ότι η σημασία των κλαδικών συμβάσεων είναι μεγάλη στη χώρα μας, όπου δραστηριοποιούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις, υπενθυμίζουν ότι η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία που επέκτεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι, είχε ως αποτέλεσμα μηνιαίες αυξήσεις 103 ευρώ μ.ο., «οι οποίες χάνονται».

Κάλυψη της αδήλωτης εργασίας

Την επιστροφή στα πρώτα μνημονιακά χρόνια σηματοδοτεί, σημειώνουν, και οι διατάξεις για την αδήλωτη εργασία που είχαν εφαρμοσθεί κατά κύριο λόγο το 2012, «με πρόσχημα, πάλι, την ανάπτυξη».
Κι αυτό διότι με το νομοσχέδιο:

- Μειώνεται το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία στην περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενου.

- Καταργείται ταυτόχρονα η υποχρέωση του εργοδότη να αναγνωρίσει και να καταβάλει αναδρομικά ένσημα μηνών στον αδήλωτο εργαζόμενο.

Αρα, δημιουργείται αντικίνητρο για να προσλαμβάνονται νόμιμα οι εργαζόμενοι. «Στην πράξη, οι επιχειρήσεις θα δουλεύουν με αδήλωτους εργαζόμενους και εφόσον τους πιάσει ο έλεγχος, θα τους προσλαμβάνουν νόμιμα, χωρίς να επισείεται καμία ιδιαίτερη τιμωρία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v