Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει τα κότσια ο K. Μητσοτάκης να παραπέμψει τον Τσίπρα

Σήμερα γνωστοποιείται στη Βουλή η δικογραφία για τα περί πολιτικής σκευωρίας. «Πώς ήξερε το Μαξίμου από χθες το περιεχόμενό της και διέρρευσε ότι θα ζητήσει Προανακριτική μόνο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο;» το ερώτημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει τα κότσια ο K. Μητσοτάκης να παραπέμψει τον Τσίπρα

Πού ξέρει η κυβέρνηση τι περιλαμβάνει η δικογραφία περί «πολιτικής σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis και διοχετεύει πληροφορίες για παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Προανακριτική;

Αυτό είναι το πρώτο, βασικό ερώτημα που διατυπώνουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις χθεσινοβραδινές διαρροές που φέρουν το Μαξίμου να αποφάσισε σε σύσκεψη την επικρατούσα «ενδιάμεση λύση»: να μείνει εκτός «κάδρου» (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) ο Αλέξης Τσίπρας και να παραπεμφθεί μόνο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Υπενθυμίζουν δε, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε προ ημερών ότι η δικογραφία θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη (δηλαδή σήμερα), οπότε οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού η κυβέρνηση και τα κόμματα λάβουν γνώση του περιεχομένου της.

Γιατί «διπλά δειλός ο κ. Μητσοτάκης»;

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε ήδη, μέσω κομματικών πηγών, με τη «λύση» που βρέθηκε. «Ή και οι δύο ή κανένας» είναι η κεντρική ιδέα της αντίδρασης, στηλιτεύοντας τη «χάρη» στον κ. Τσίπρα με παραπομπή μόνο του κ. Παπαγγελόπουλου. «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη, τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο διαχωρισμός που κάνει η ΝΔ στα πρόσωπα που αναφέρονται στη μήνυση του κ. Σαμαρά αποτελεί έναν φθηνό τακτικισμό, για να μπορέσει να διαχειριστεί τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Η μισή ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά ζητά Εξεταστικές και Ειδικά Δικαστήρια για τον κ. Τσίπρα, η άλλη μισή να μην κάνει τίποτα ρεβανσιστικό. Ξεχνούν τα χίλια μύρια που έχουν πει εδώ και ένα χρόνο για τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον χαρακτήριζαν σκευωρό με αφορμή το υπαρκτό και διεθνές σκάνδαλο Novartis; Τώρα που τους δίνεται η ευκαιρία, με τη μήνυση Σαμαρά που διαβιβάστηκε στη Βουλή, δεν είναι σκευωρός ο κ. Τσίπρας;».

Ως εκ τούτου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί την κυβερνητική πλειοψηφία «να έχει το θάρρος να προχωρήσει στη δίωξη για όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στη μηνυτήρια αναφορά του κ. Σαμαρά. Να γίνει πλήρης διερεύνηση, να μη μείνει καμία σκιά και να μάθει όλη η Ελλάδα ποιο είναι το σκάνδαλο Novartis, ποια η σκευωρία και ποια η προσπάθεια συγκάλυψης και ρεβανσισμού που επιχειρεί τώρα η ΝΔ απέναντι σε αυτούς που ανέδειξαν το σκάνδαλο».

Σημειώνεται ότι η Ντόρα Μπακογιάννη διαφοροποιήθηκε χθες ακόμα και από τη «λύση» της παραπομπής μόνο του ενός προσώπου. Η αντιπρότασή της ήταν πως εφόσον ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει βουλευτική ασυλία (σ.σ. δεν ήταν ούτε είναι βουλευτής), δεν χρειάζεται «να πάει» σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, αλλά στην τακτική Δικαιοσύνη. «Αν προκύψουν στοιχεία, ξαναβλέπουμε το θέμα», είπε.

Κίνηση που, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύθηκε ως «άδειασμα» στον κ. Σαμαρά και προβολή του δικού της μετριοπαθούς προφίλ.

«Δεν έχει τα κότσια»

Όσο για το συνοδευτικό της διαρροής από το Μαξίμου, ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ζητήσει την παραπομπή του κ. Τσίπρα διότι δεν στέλνει τον πολιτικό του αντίπαλο στα δικαστήρια», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το απορρίπτουν, επιμένοντας στην άποψη ότι ο πρωθυπουργός «άλλαξε στάση» συνυπολογίζοντας την ηρωοποίηση του προκατόχου του, στην περίπτωση που επέλεγε τη δίωξή του.

«Καθόλου υπεράνω δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης, απλώς δεν έχει τα κότσια να προχωρήσει εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Με αυτόν τον τρόπο όμως ο κ. Μητσοτάκης είτε παραδέχεται πως όσα έλεγε εδώ και ένα χρόνο από την αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν χυδαία ψέματα, είτε ομολογεί ότι είναι δειλός και δεν τολμά να διερευνήσει μία υπόθεση που έχει καταγγείλει ως σκάνδαλο. Τρίτη εναλλακτική δεν υπάρχει».

Σε έτερη ερώτηση εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν τη σύσταση της Προανακριτικής (ή Εξεταστικής) επιτροπής, η απάντηση που δίνουν τα στελέχη του κόμματος είναι η εξής: «Εμείς δεν θέτουμε θέμα... πολιτικής σκευωρίας από την κυβέρνησή μας και συνεπώς δεν ζητάμε να διερευνηθεί εάν υπάρχει. Η ΝΔ που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή ας ψηφίσει ό,τι θέλει».

Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v