Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβαση Α. Τσίπρα (και) για Novartis

Συνεδριάζει η ΚΕ για το «άνοιγμα» του κόμματος. «Προσπάθεια τρομοκράτησης δικαστών πίσω από τη σύσταση της Προανακριτικής». Εκτός κάδρου αλλά… εντός πλάνου ο κ. Τσίπρας. «Aναμονή» για Λοβέρδο, Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο.

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβαση Α. Τσίπρα (και) για Novartis

Η αυλαία για το περίφημο «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία (και) με μαζικές εγγραφές νέων μελών ανοίγει σήμερα, αλλά η διαδικασία συμπίπτει με την πολιτική πόλωση που προκαλεί η Novartis.

Έτσι, η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα και αύριο με βασικό αντικείμενο την έγκριση της νέας Πολιτικής Διακήρυξης του κόμματος, την οποία θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το έναυσμα για τις εγγραφές νέων μελών.

Την ίδια στιγμή, «τρέχει» η σύσταση Προανακριτικής επιτροπής (που πρότεινε η ΝΔ), με την κατηγορία ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έστησε «σκευωρία» εις βάρος στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα παρέμβει κατά την εισήγησή του (σ.σ. σήμερα το μεσημέρι) στην υπόθεση και θα στείλει «απάντηση» στην κυβέρνηση για τη μεθόδευση.

Οι εξελίξεις προβλέπονται καυτές και το πολιτικό κλίμα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της αντεπίθεσης που ετοιμάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποντάροντας στις αποκαλύψεις που θα γίνουν για την ουσία του σκανδάλου Novartis.

Σ' αυτό το πνεύμα ανταπάντησε χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος: «Επιτέλους μου δίνεται η ευκαιρία να αποκαλύψω στη Βουλή, στη Δικαιοσύνη και κυρίως στον ελληνικό λαό, τους αληθινούς σκευωρούς, τα κίνητρά τους, τις παράνομες πράξεις τους και τους συνεργούς τους στον χώρο της πολιτικής, της Δικαιοσύνης και σε μικρή μερίδα του Τύπου, που σε διατεταγμένη υπηρεσία με αισχρά δημοσιεύματα, αναμασούν αισχρές συκοφαντίες σε βάρος μου».

Εκτός κάδρου αλλά... εντός πλάνου ο Α. Τσίπρας

Στην Κουμουνδούρου δεν εξεπλάγησαν από την αλλαγή πλεύσης του Μαξίμου ως προς τη διαδικασία: ενώ, δηλαδή, η αρχική διαρροή προ ημερών ήταν πως η Προανακριτική θα συνεδριάσει μία-δύο φορές και στη συνέχεια θα επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη, χθες έγινε γνωστό πως η επιτροπή θα προχωρήσει σε «κανονική» ανακριτική διαδικασία μεγάλης διάρκειας.  «Αναμενόμενο», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διότι «η λεγόμενη ‘σαμαρική’ πτέρυγα αντέδρασε τόσο με τη soft εκδοχή όσο -και, κυρίως- με την επιλογή του Μαξίμου να μην παραπεμφθεί στην Προανακριτική και ο κ. Τσίπρας».

Όπως σημειώνουν, πάντως, με την επιλογή της χρονοβόρας διαδικασίας ο κ. Τσίπρας θα κληθεί ως μάρτυρας («και όχι μία φορά»...) οπότε, στην ουσία, θα μπει στο κάδρο των ευθυνών, καθώς ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Παπαγγελόπουλου. Κατά την προεκλογική περίοδο άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός εμφανιζόταν από στελέχη της ΝΔ ως ο «αρχισκευωρός» και, επομένως, αυτός ο χαρακτηρισμός θα παραμείνει στο πλάνο -ασχέτως της μη παραπομπής του.

«Αναμονή για Α. Λοβέρδο, Άδ. Γεωργιάδη, Δ. Αβραμόπουλο»

«Το μεγάλο και υπαρκτό σκάνδαλο είναι αυτό της Novartis. Της υπερκοστολόγησης φαρμάκων με υπουργικές υπογραφές τα χρόνια των μνημονίων. Της ζημίας δισεκατομμυρίων για το Δημόσιο και τους φορολογούμενους. Τώρα η ΝΔ συνεχίζει με ένα δεύτερο σκάνδαλο, αυτό του αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό και της συγκάλυψης. Αλλά δεν αποσκοπεί μόνο στον αποπροσανατολισμό. Θέλει να τρομοκρατήσει τους δικαστικούς λειτουργούς που συνεχίζουν τις έρευνες για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ», τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η προανακριτική «θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της» διότι, μέσα από τις εργασίες της, «θα επιβεβαιωθεί η πλεκτάνη που στήνει η ΝΔ και θα μάθει το πανελλήνιο ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο Novartis, ποιοι έβαλαν τις υπογραφές τους στα υπερκέρδη της εταιρείας στα χρόνια των μνημονίων και πόσο τελικά στοίχισε στη Δημόσια Υγεία και στους φορολογούμενους πολίτες», τονίζουν επιμόνως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στο επιχείρημα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ότι «μπαίνουν στο αρχείο το ένα μετά το άλλο τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί», επισημαίνουν ότι:

- Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ήδη ζητήσει την ποινική δίωξη του κ. Λοβέρδου για παθητική δωροδοκία. Όπως τονίζουν, «ο σχετικός φάκελος έχει αποσταλεί στη Βουλή από τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας του προχωρά με ρυθμούς χελώνας».

- Η Δικαιοσύνη δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την έρευνα για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

- Συνεχίζονται οι έρευνες για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα με βαρύτατες κατηγορίες, ακόμα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ την ίδια ώρα η ΝΔ μιλά για «σκευωρία».

«Ράικου - Αγγελής ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη»

Για το έτερο επιχείρημα, ότι η κ. Ράικου και ο κ. Αγγελής έχουν προχωρήσει σε πολύ βαριές κατηγορίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο, τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι και οι δύο ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς τους στο σκάνδαλο Novartis.

«Όπως έχουν κάνει καταγγελίες αυτοί, αντίστοιχες καταγγελίες έχουν κάνει και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί σε βάρος τους. Η κ. Τουλουπάκη, της οποίας η κατάθεση για κάποιο περίεργο λόγο εξαφανίστηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ, κατήγγειλε υπεξαγωγή εγγράφων, ακόμα και για πρωτότυπα διαβιβαστικά του FBI από τον κ. Αγγελή».

Επισημαίνουν πάντως ότι οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ δικαστικών λειτουργών στέλνουν ένα κακό μήνυμα προς τους πολίτες για τη Δικαιοσύνη. «Η Δικαιοσύνη έχει τα ελεγκτικά της όργανα. Οφείλει άμεσα να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες από όλες τις πλευρές και να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της στα μάτια των πολιτών», συνιστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v