Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόφωνα η απόφαση της Κ.Ε. για τον νέο «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία»

Το στίγμα της υπό συζήτηση Πολιτικής Διακήρυξης που ενέκρινε ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Η αναφορά στο ´81 που... ξένισε τους σκεπτικούς με τη διεύρυνση. Ολόκληρο το κείμενο της Διακήρυξης.

Ομόφωνα η απόφαση της Κ.Ε. για τον νέο «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία»

«Δημοκρατικό κάλεσμα για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» είναι το στίγμα της Πολιτικής Διακήρυξης που ενέκρινε ομόφωνα το απόγευμα της Κυριακής η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών δε, αυτός είναι και ο τίτλος του κειμένου, προκειμένου να αναδειχθούν τα στοιχεία του δημοκρατικού και προοδευτικού καθήκοντος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό διότι στόχος του κόμματος, όπως εκφράσθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα τις πρώτες μετεκλογικές ημέρες, είναι ο μετασχηματισμός του ώστε να εκφράσει τον αριστερό προοδευτικό κόσμο, με γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία.

Παρά τις… Κασσάνδρες, η συζήτηση έγινε σε ήρεμους τόνους ενώ το κλίμα ήταν κάθε άλλο παρά «εμφυλιοπολεμικό», όπως ήθελαν αρχικά κάποια στελέχη που αντιτίθενται στη διεύρυνση προκαλώντας ανάλογα δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες.

Προβληματισμός για το περίφημο από ορισμένους «κομματικούς», οι οποίοι εκφράζουν φόβο για... πασοκοποίηση και απώλεια της αριστερής ιδεολογίας.

Ως εκ τούτου, το σημείο της Διακήρυξης που φαίνεται ότι «ξένισε» αυτό το τμήμα  (σ.σ. κυρίως από τους «53») είναι η αναφορά στην πολιτική αλλαγή που συνετελέσθη το 1981 σε προοδευτική κατεύθυνση.

«Η Διακήρυξη αποπνέει δυναμική και φρεσκάδα, αλλά αυτό το ´81 τι το θέλετε;», είπε χαρακτηριστικά ο εκφραστής των «53», Πάνος Λάμπρου.

Στελέχη που συμφωνούν απολύτως με την αναφορά, υπενθυμίζουν ότι στις προεκλογικές ομιλίες του ο κ. Τσίπρας επικαλέσθηκε πολλάκις την προοδευτική αλλαγή του ´81, ενώ δεν έλειπε και η επίκληση του Ανδρέα Παπανδρέου και των πολιτικών της πρώτης διακυβέρνησής του. (Η αναφορά στο ΄81 δεν αφαιρέθηκε καθώς η σχετική τροπολογία…δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία).

Ισορροπία επιχείρησε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει με όρους «ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και ψεύτικων διλημμάτων». 

Ως προς το δια ταύτα, πάντως, πρόσθεσε ότι από το νέο πρόγραμμα θα κριθεί «εάν θα συγκροτήσουμε ένα αριστερό-προοδευτικό πόλο, ανταγωνιστικό στη ΝΔ και τον νεοφιλελευθερισμό ή εάν θα βολευτούμε σε μία νέα εκδοχή μιας παλιάς κοπής συναινετικού δικομματισμού».

Ε.Τσακαλώτος: Δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία

Με τη φράση «οι αριστεροί δεν έχουν την εξουσία ως αυτοσκοπό» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε αποστάσεις από την επισήμανση του κόμματος περί διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για να «επιστρέψει» στην κυβέρνηση.

Υποστήριξε δε, ότι αυτό που πρέπει να διαχωρίσει την αριστερή πρόταση από άλλες είναι οι θέσεις της στα δικαιώματα, στις ανισότητες όλων των ειδών και στο αναπτυξιακό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη την κλιματική κρίση. Ως εκ τούτου, έθεσε αυτούς τους άξονες ως κεντρικούς για την αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ που θα εμπνεύσει «και τα μέλη μας και όσους θέλουν να έρθουν μαζί μας στο συνέδριο».

Ν. Παππάς: Το νέο “εμείς”

Από την πλευρά του, ο (εκ των υπέρμαχων της διεύρυνσης) Νίκος Παππάς ερμήνευσε τη νέα Πολιτική Διακήρυξη ως «συγκρότηση του νέου ‘εμείς’». Όπως τόνισε, η διεύρυνση του κόμματος θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει «δεξιά στροφή», ενώ εμφάνισε ως μοναδικό κίνδυνο «να μολυνθούμε από τα μνημονιακά απόνερα».

Πρόσθεσε όμως ότι αυτός ο κίνδυνος αποφεύγεται τόσο από την Διακήρυξη όσο και από την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη ως υπεύθυνου για το νέο πρόγραμμα του κόμματος.

*** Ολόκληρο το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτεται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v